Hlavní obsah

Kde potkáte Gluma, kam za papoušky či adrenalinem do skal: tipy nejen na víkend

Foto: Martin Minarik, Shutterstock.com

Foto: Martin Minarik, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam vyrazit o víkendu, co si přečíst a jaký film vám pomůže aspoň chvíli nemyslet na to, co se děje na Ukrajině? Máme pro vás tipy. Tentokrát ne proti nudě, ale na zlepšení nálady.

Článek

Situace na Ukrajině trápí celý svět, ale je důležité myslet i na svoji duševní hygienu. Vyrazte na výlet, pusťte si pěkný film nebo si s pomocí zajímavé knížky doma uvařte tu pravou hygge pohodu.

S našimi tipy přijdete na jiné myšlenky.

Týden mozku

První ročník festivalu Týden mozku se konal v roce 1998 na popud českého neurovědce profesora Josefa Syky (81). Ten letošní se koná od 14. do 20. března. Všechny přednášky i většina doprovodného programu jsou online, tudíž z pohodlí vašeho domova.

Týden mozku se zaměřuje na nejnovější trendy a objevy ve výzkumu mozku a je součástí celosvětové kampaně, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech v této oblasti. A na jaká témata se můžete těšit? Přednášky odpoví např. na to, jaký význam má v různých obdobích života spánek, shrnou poznatky o vzniku a mechanismech bolesti a prozradí, za co byla v této oblasti udělena Nobelova cena.

Foto: avcr.cz

Přednášky o fungování mozku jsou onlineFoto: avcr.cz

Výlet pro celou rodinu

Ve vzduchu je již cítit jaro a sluníčko začíná mít sílu. Rádi byste vyrazili s dětmi na pěkný výlet, ale občas máte pocit, že je musíte přemlouvat a jen vám to kazí náladu? Zkuste pár tipů: nechte doma auto a jeďte vlakem, připravte si dobrou svačinu, nachystejte úkoly pro zkrácení dlouhé chvíle nebo děti nalákejte na hledání tzv. kešek.

Kam vyrazit? V Milovicích navštivte rezervaci divokých koní a zubrů, adrenalin si dopřejte při přechodu přes houpavou lávku u Svatošských skal nad Ohří, v Adršpašských skalách zdolejte horu Milenec nebo Krakonošův zub a v jihomoravských Bošovicích poznejte unikátní Papouščí zoologickou zahradu, jedinou svého typu v Evropě.

Foto: papouscizoo.cz

Navštivte o víkendu třeba zoo pro papoušky na jižní MoravěFoto: papouscizoo.cz

Film Legends Museum

Jste filmoví fanoušci? Tak si naplánujte výlet do jedné z poboček Film Legends Museum (Praha, Poděbrady, Kroměříž, Kutná Hora). Najdete zde obrovské množství soch, figurek i replik z oblíbených filmů, komiksů a pohádek (Iron Man, Bella či Glum), některé na vás čekají v životní velikosti. V pražské pobočce najdete speciální hororovou sekci, v poděbradské zase výstavu disneyovských postaviček. Výlet do Kroměříže spojte s prohlídkou zámecké zahrady a v Kutné Hoře s návštěvou galerie Gask, výstavy probíhají vevnitř i venku.

Foto: Black Jarab, Shutterstock.com

Jeďte se podívat do muzea plného filmových hrdinů, včetně kyborgůFoto: Black Jarab, Shutterstock.com

Dům na samotě

Spisovatelka Michaela Klevisová (46) je označována za českou současnou královnu detektivek. Jedna z jejích knih Dům na samotě byla zfilmována a odvysílána v České televizi, vy ji nyní najdete v archivu České televize.

Pražský vyšetřovatel (Luboš Veselý, 60) a jeho mladá kolegyně (Veronika Arichteva, 35) pátrají po sériovém vrahovi, kterému přezdívají Kadeřník. Poslední vražda je zavede do zapadlé vesničky, jejíž obyvatelé mají rozhodně co tajit. Co se kdysi odehrálo ve starém mlýně, proč zmizel syn hospodského a kdo měl největší důvod vraždit?

Foto: Archiv nakladatelství

Kniha byla zfilmována, snímek si můžete pustit na internetu na IvysilaniFoto: Archiv nakladatelství

Tak chutná hygge

Foodblogerka Svatava Vašková neboli Coolinářka, jejíž recepty můžete najít i na našem webu, se ve své třetí kuchařce zaměřila na večeře a pohodu ve stylu hygge. Dánský koncept hygge ukazuje, jak důležité je tvořit teplo domova a trávit s nejbližšími trochu víc času.

V kuchařce Tak chutná hygge najdete recepty na rychlé a jednoduché večeře, ale i na to, jak doma vytvořit pohodovou atmosféru. Vyměňte uspěchané závěry dne, kdy doháníte práci nebo sledujete zprávy, za společné sdílení u dobrého jídla.

Foto: Archiv nakladatelství

Tištěná kniha stojí kolem 300, za e-knihu dáte asi 200 korunFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata:

Načítám