Hlavní obsah

Nejsměšnější umírání v dějinách filmu i smutný psí konec! Filmové scény, kdy byli diváci v šoku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Předvídatelných filmových příběhů vzniká každý rok mnoho. Tvůrci se totiž často soustředí na to, co fungovalo v minulosti a co diváci chtějí. Někdy se ale mezi snímky objeví takové, které publikum překvapí, šokují, znechutí nebo rozesmutní.

Článek

Vyvolávat emoce je jeden ze základních úkolů umění a rozhodně neplatí, že se tvůrci snaží vždy vyvolat jen pozitivní pocity a příjemné reakce. Připomeňte si některé filmové a seriálové scény, které diváky překvapily a frustrovaly.

Polibek (1896)

Zatímco dnes diváky jen tak něco neotřese, dříve byla laťka postavena o dost níž. V roce 1896 způsobil pozdvižení první polibek na filmovém plátně. Políbení v krátkometrážním němém snímku trvalo pouhých pár vteřin a jeho aktéry byla herečka May Irwin (1862–1938) a herec John C. Rice (1857–1915). Nezvyklá scéna byla částí veřejnosti i filmovou kritikou označena za obscénní a šokující a v důsledku toho začala římskokatolická církev volat po cenzuře ve filmu.

Foto: Profimedia.cz

Jedno něžné políbení vyvolalo poprask i pobouřené novinové článkyFoto: Profimedia.cz

Karate Girl (1974)

Asi málokdo viděl toto turecké akční drama od začátku do konce. Pojednává o němé ženě, která je okradena vězněm na útěku a rozhodne se pomstít. Scéna, kdy padouch umírá, je považována za jedno z nejhorších filmových umírání. Nejenže je vidět, že když ho udeří dlaní, ve skutečnosti se ho vůbec nedotkne, ale záporák se po pár výstřelech hroutí v neuvěřitelně neobratně zahrané agonii. Zážitek ještě umocňuje skutečnost, že záběr je zpomalený.

Zvrácený (2002)

Francouzský snímek vyvolal v době svého uvedení velké pozdvižení kvůli realistickému zobrazení sexuálního násilí. Scéna, ve které je Monica Bellucci (57) v roli Alex znásilněná, trvá devět minut a byla natočena bez jediného střihu. Při promítání na festivalu v Cannes údajně ze sálu odešlo více než dvě stě lidí, kterým snímek neudělal dobře. Herečka, která si hrané znásilnění musela prožít šestkrát během dvou dní, uvedla, že nejjednodušší pro ni byl první pokus. Při těch dalších už totiž věděla, co ji čeká, a víc se bála.

Foto: Profimedia.cz

Ohavná scéna se odehrává v podchoduFoto: Profimedia.cz

Marley a já (2008)

Velké emoce vzbudil snímek o psí oddanosti – v hlavních rolích se objevila Jennifer Aniston (53) a Owen Wilson (53). Všichni optimističtí diváci totiž doufali, že to s nemocným pejskem jménem Marley nakonec dobře dopadne. Věrný přítel prožije s mladou rodinou dlouhá léta plná změn, ale nakonec musí být kvůli nemoci uspán. Jde o scénu, která zlomila nejedno srdce.

Foto: Profimedia.cz

Věrného domácího mazlíčka nakonec čeká smutný osudFoto: Profimedia.cz

La La Land (2016)

Romantický muzikál, v němž si mladou herečku Miu zahrála Emma Stone (33) a jazzového pianistu Sebastiana Ryan Gosling (41), pojednává o tom, že i když spolu dva lidé chtějí být, někdy to zkrátka nevyjde. Mnohé diváky ovšem zaskočila scéna, v níž Mia po letech zavítá do klubu, který Sebastian vlastní. V hlavě jí proběhne, jak mohl vypadat jejich společný život. Diváci v tu chvíli čekají, že se vydá za Sebastianem a dají si ještě jednu šanci. Přichází ale zklamání – Mia z klubu odchází.

Foto: Profimedia.cz

Diváci doufali, že to Mie a Sebastianovi nakonec přece jen vyjdeFoto: Profimedia.cz

A jak to bylo dál... (2021–22)

Chris Noth (67) alias pan Božský se v pokračování Sexu ve městě (1998–2004) objevil jen v jednom díle. Původně se herec nechtěl vracet vůbec, ale nakonec ho tvůrci přemluvili alespoň na krátkou zastávku. Diváky ovšem rozezlila nejen skutečnost, že ho scenáristé na konci prvního dílu nechali zemřít na infarkt, ale také to, že Carrie v podání Sarah Jessicy Parker (56) reagovala dost neobvykle. Místo aby okamžitě zavolala záchranku, umírajícího pana Božského pouze objímala, až ho uobjímala k smrti.

Foto: Profimedia.cz

Diváky Carriina reakce pobouřila a ptali se: Proč mu nezavolala sanitku?Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám