Hlavní obsah

Nejlepší filmy o cestování v čase. Romantika i krimi

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Cestování v čase je oblíbené a časté téma mnoha filmů či seriálů. Tak jestli máte rádi trochu tajemna a nepravděpodobných fyzikálních jevů, máme pro vás výběr nejlepších titulů. A je jen na vás, zda dáte přednost komedii, thrilleru, nebo romantice.

Článek

Fantazie filmařů nezná hranic a přesunout se do minulosti nebo do budoucnosti lze na stříbrném plátně různými způsoby: pomocí důmyslného stroje či dokonalé technologie nebo jednoduše vlivem nevysvětlitelných jevů. Kdo by neznal skvělou českou komedii Zítra vstanu a opařím se čajem (1977)! A tohle je sedm nejlepších filmů či seriálů, kde se také cestuje časem, a je to parádní podívaná.

Návrat do budoucnosti (1985)

Tahle komedie Roberta Zemeckise (70) a její dvě pokračování z let 1989 a 1990 patří k filmové klasice. Hlavní hrdina Marty v podání Michaela J. Foxe (60) se dostane do roku 1955, kdy spolu jeho rodiče teprve začínali randit. Naruší ovšem časovou kontinuitu a vše musí rychle napravit, jinak se nenarodí. K tomu přidejte šíleného vědce Emmetta Browna, kterého hraje Christopher Lloyd (83), a stroj času zabudovaný v ikonickém autě DeLorean a máte kultovku jako blázen.

Foto: Profimedia.cz

Když je řeč o cestování časem, tak tuhle klasiku nejde vynechatFoto: Profimedia.cz

To byl zítra flám (2010)

Čtyři chlapi, kteří spolu kamarádí od studií, jsou otrávení stereotypem života středního věku a prožívají rozladění, že se jejich sny z mládí ani zdaleka nesplnily. Svoje životní zklamání se snaží alespoň trochu rozptýlit bujarým večírkem. Po probuzení je ale nečeká kocovina, nýbrž šok: ocitli se v roce 1986 – v době, kdy byli mladí a vše měli před sebou. Jak si John Cusack (55), Craig Robinson (50), Rob Corddry (50) a Clark Duke (36) poradí s možností začít zase znovu?

Foto: Profimedia.cz

I tenhle film má pokračování, dvojka vznikla v roce 2015, ovšem už bez Johna Cusacka (druhý zprava)Foto: Profimedia.cz

Cestovatelé časem (2016–18)

Ve třech sériích kanadského seriálu máte možnost sledovat osudy pětičlenného týmu cestovatelů v čase, kteří přicházejí z ne příliš hezké budoucnosti zpátky do 21. století, aby drobnými změnami v chodu událostí změnili budoucnost a zachránili svět. A jak se sem dostávají? Umějí přenést své vědomí na člověka, který právě umírá, a tím převzít jeho současný život.

Foto: Profimedia.cz

Kanadský seriál se těší slušnému diváckému ohlasuFoto: Profimedia.cz

Dark (2017–20)

Tento tajuplný německý seriál patří k televizní špičce posledních let. Poklidné maloměsto vzruší záhadné zmizení dítěte. Žádní svědci, žádné stopy, ví se jen, že zmizelo v blízkosti jeskynních komplexů nad místní jadernou elektrárnou, kam bez povolení nesmí ani policie. K tomu přidejte objevení těla chlapce, který byl zavražděn před třiceti lety, ale nalezená mrtvola je zcela čerstvá... Jestli toužíte po opravdu mysteriózním zážitku a napjaté atmosféře, tohle je správná volba.

Foto: Profimedia.cz

Dark je hodně temný a napínavý krimiseriál a cestování v čase je jeho ústřední motivFoto: Profimedia.cz

12 opic (1995)

Legenda v tématu cestování časem, kterou natočil Terry Gilliam (81), člen skupiny Monty Python. Ocitnete se v ponuré budoucnosti: lidé se schovávají pod zemí před virem, který na konci 20. století zabil pět miliard lidí. Vědci pomocí stroje času vysílají do minulosti dobrovolníky, aby sbírali vzorky a data a pomohli tak odhalit zdroj nákazy a bylo možné vyrobit protilátky. Co víc dodat? Snad jen, že o super podívanou se starají i dva skvělí hollywoodští herci: Bruce Willis (66) a Brad Pitt (58), který byl za tenhle výkon nominován na Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Cestování v čase může nabrat pořádné obrátky, zvlášť když není stroj času úplně bezchybnýFoto: Profimedia.cz

Cizinka (2014–22)

Tajemno, napětí, kruté bitvy, láska, sex... V tomhle americkém seriálu je prostě všechno. Na konci druhé světové války se zdravotní sestra Claire (Caitriona Balfe, 42) dotkne posvátných skotských kamenů a najednou se ocitne v roce 1743. Nejenže zde bojuje o holý život, ale také se tu zamiluje do horala Jamieho Frasera (Sam Heughan, 41), i když má ve 20. století manžela.

Foto: Profimedia.cz

Jestli vás baví historické seriály, romantické napětí a cestování v čase, nebudete zklamaníFoto: Profimedia.cz

Na hraně zítřka (2014)

Tady si přijdou na své všichni milovníci akčních filmů. Hvězdný Tom Cruise (59) se v budoucnosti, kdy mimozemšťané zaútočí na zemi, dostane do časové smyčky a vždy se probudí na začátku toho samého dne a musí jít znova do boje. A znova a znova. S každým dnem se ale původně nezkušený voják zlepšuje a Země je tak blíž a blíž záchraně. A s ním jde do akce i Emily Blunt (38).

Foto: Profimedia.cz

Opravdu povedený akční film, ve kterém se přímo necestuje časem, ale hrdina je uvězněn v časové smyčce a využije ji k poražení nepříteleFoto: Profimedia.cz

A trochu jiný žánr? Co byste řekli třeba na nejlepší duchařské filmy? Děsivé, komediální i romantické!

Reklama

Související témata:

Načítám