Hlavní obsah

Kdo má lepší sex: Zadaní, nebo svobodní?

Foto: thinkstock

Co je lepší? Sex partnerský, nebo náhodný?Foto: thinkstock

Reklama

Dva, kteří se znají léta. Jejich milování není tak časté, ovšem je možná kvalitnější. Nebo že by bylo lepší to spontánní s cizím neznámým? Kdo má lepší sexuální život? Zadaní, nebo svobodní?

Článek

Je těžké se ptát, na které straně hřiště je tráva zelenější. Když jste svobodní, zatoužíte po intimitě dlouhodobého vztahu, kdy váš partner zná každý centimetr vašeho těla. Když jste ve vztahu či rovnou v manželství, je snadné fantazírovat o divoké noci plné vášně s někým, koho znáte sotva pár minut. Dají se tyto dva případy porovnat?

Single sex. Proč ano?

Nádhera: Spontánnost, žádné závazky. Nemůžete nikomu ublížit.

Svoboda: Možnost výběru partnera pro sex: kdekoli a kdykoli.

Faktor nemravnosti: Neexistují žádná pravidla, takže se můžete oddat vašim nejdivočejším fantaziím, užít si sex ve třech bez žárlivých scén, vyzkoušet možné i nemožné, protože koho to zajímá, že vás odsoudí osoba, kterou jste právě potkali?

Foto: thinkstock

Vášeň víc nahrává sexu náhodnému, ale tam se zase více stydíteFoto: thinkstock

Single sex. Proč ne?

Zlomené srdce: To se může stát třeba v případě trendu Friends with benefits (jste přátelé, ale občas spolu máte i sex). Dva spolu „nezávazně“ spí, ale pak, když si jeden z nich někoho najde, druhý začne žárlit a chce dotyčného zpátky, i když ho vlastně nikdy neměl.

Zdraví: Rizika nezávazného sexu s náhodným partnerem jsou také vysoká, neboť spát s někým, jehož minulost je možná pestrá jako silvestrovský kostým, není zrovna tou nejlepší prevencí před pohlavními chorobami.

Samota: Když máte chuť, nikdo nemusí být „po ruce“.

A co dlouhodobý vztah? Má víc výhod?

Manželský sex. Proč ano?

Párování: Muži i ženy touží po vztazích. (A to, i když říkají, že tomu tak není.)

Méně zábran: „Výhodou manželského sexu je určitě to, že se daní dva již znají a přesně vědí, co ten druhý chce,“ říká Lenka Černá, kouč partnerských vztahů s tím, že partneři vůči sobě nemají takové zábrany, nestydí se před sebou. Intimita převládá nad chtíčem.

Kompatibilita: Máte svůj rytmus, vyhovujete si po všech směrech. „Pokud vztah funguje, je pozitivní i četnost sexuálních setkání,“ dodává Černá. A když máte náhodou problém, jste schopni ho společně vyřešit a milovat se dál. I po letech.

Výzkumníci na Stony Brook University v New Yorku zjistili, že náklonnost ke druhému se dá prožívat i po dvaceti letech vztahu. Jak? Udržením hladiny dopaminu neboli tak, že budete podnikat nové věci (lekce tance, vaření, cestování…), a to jako pár. „Učení něčeho nového, to je v podstatě jako podvádění vlastního mozku, aby se zamiloval znovu," říká Judy Dutton pro Psychology Today.

Foto: thinkstock

Když se znáte dobře, víc si dovolíte, ale zase musíte bojovat proti nuděFoto: thinkstock

Manželský sex. Proč ne?

Nuda: Samozřejmě, uvíznutí ve špatném vztahu a neuspokojivém sexu není nic výjimečného. Aby vás neovládl stereotyp, je potřeba na harmonii neustále pracovat, což pro někoho může být vysilující.

Překvapení: Pokud jste na někoho sexuálně i psychicky fixováni, o to víc vás bolí jeho nevěra nebo výtky směrem k vám. Návrh k sexu ve třech, když vy takové potřeby absolutně nemáte, taky není nic moc.

Lenost: Manželský sex snižuje ostražitost. Podle posledního průzkumu české populace se za posledních dvacet let snížil počet párů, které při sexu používají prezervativ. Lidé se domnívají, že pokud zůstanou ve vztahu věrni, jsou chráněni před možným onemocněním. To však předpokládá i partnerovu věrnost. Dáte za to ruku do ohně?

Tak co, který sex je podle vás lepší? Oba druhy mají něco do sebe, ovšem my se přikláníme spíš k tomu manželskému. A vy?

Reklama

Načítám