Hlavní obsah

Kdy je vaše kosmetika zralá na vyhazov?

Foto: thinkstock

Podrobte vaši kosmetiku tvrdé kontrole – není už zralá na vyhazov?Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina žen má doma hotový arzenál dekorativní kosmetiky i přípravků k péči o pleť. Věříme, že se vám s nimi nechce loučit, ale i zkrášlovadla mají omezenou „životnost". Dejte jim sbohem dříve, než vám začnou škodit.

Článek

Ruku na srdce – opravdu víte, kdy dát vaší oblíbené kosmetice sbohem? Přečtěte si následující tipy a vyhněte se nepěkným vyrážkám, ucpaným pórům, nebo dokonce zánětu spojivek!

Nenechte produkt zkazit dříve, než je nutné

„Jak dlouho vám produkt vydrží, záleží nejen na typu přípravku, ale také na jeho balení a správném skladování,“ říká PhD. Petr Štěpánek, Scientific Director značky L'Oréal. Žádným výrobkům podle něj nesvědčí změna teploty, přímé sluneční záření, a stejně tak i vysoká teplota. „Pozor si dejte také na osvětlení – přípravek, který máte na poličce poblíž světla, se může zahřívat,“ dodává Petr Štěpánek.

Sledujte etiketu

„Současné kosmetické výrobky obsahují látky, které je optimálně ochraňují před mikrobiálním napadením,“ říká Petr Štěpánek. Přesto byste doporučovanou dobu skladování neměly podceňovat. Jak dlouho smíte přípravek používat, zjistíte přímo na etiketě. „U všech výrobků se doporučuji řídit symbolem otevřeného kelímku PAO – period after opening – který říká, jak dlouho po otevření můžete produkt používat. Ovšem za předpokladu, že ho správně skladujete a uzavíráte po každém použití,“ dodává PhD. Štěpánek.

Foto: thinkstock

Jak dlouho smíte přípravek používat, zjistíte přímo na etiketěFoto: thinkstock

Pozor, nesahat!

U krémů, balzámů na rty (naše nejoblíbenější najdete ve článku Top 10 balzámů na rty) a dalších přípravků, kterých se napřímo dotýkáte rukou, si také dejte pozor na hygienu. Přednost byste měly dávat krémům s dávkovacím uzávěrem. „Přímý kontakt s bakteriemi, vyskytujícími se na rukou, může urychlit znehodnocení produktu,“ varuje Tereza Schüllerová z kosmetického salonu Dermitage. Pakliže máte krém v kelímku, používejte k jeho nanášení špachtličku a před aplikací si pečlivě umyjte ruce.

Foto: thinkstock

Krémy, do kterých saháte prsty, se mají tendenci kazit rychleji než ty v lahvičce s dávkovačemFoto: thinkstock

Kdy se nekompromisně zbavit krému?

U pěsticí kosmetiky se dá znehodnocení vypozorovat snadněji a dříve, než u té dekorativní. „Krémy a další pečující přípravky mohou žluknout, plesnivět a srážet se – dochází ke změně textury, případně i barvy. Dalším významným faktorem je změna parfemace,“ říká kosmetička Schüllerová. Pokud podobné změny zpozorujete, s přípravkem se rozlučte. Pokud máte podezření, že je váš produkt znehodnocený, vyměňte ho za nový bez ohledu na lhůtu spotřeby.

Jak poznáte, že to má pudr „za sebou“?

Datum spotřeby byste měly samozřejmě sledovat i u kosmetiky dekorativní. „I ta se totiž skládá ze složek přírodního i živočišného původu, které se rády kazí,“ dodává kosmetička Schüllerová. Kdy tedy vyhodit pudr či třeba stíny? Ve chvíli, kdy začnou měnit svou původní konzistenci. „Rozpadají se nebo nedrží původní tvar. Dalším faktorem může být změna barvy nebo stejně jako u pěsticí kosmetiky, změna vůně,“ varuje Tereza Schüllerová.

Foto: thinkstock

Zkazit se vám může i dekorativní kosmetikaFoto: thinkstock

Co hrozí při použití prošlé kosmetiky?

Zjistily jste, že jsou vaše stíny už dávno „za zenitem“? V případě použití staré dekorativní kosmetiky se vám nic stát nemusí. Líčidla zpravidla „jen“ změní konzistenci, vyschnou a výsledek není takový, jako u nového výrobku. „Trvanlivostí se samozřejmě řídit musíte, ale dva týdny prošlé stíny vám pravděpodobně žádnou újmu nezpůsobí, na rozdíl od takového rok prošlého očního krému. Záleží na místě aplikace, u očního krému riskujete více než u krému na ruce. V zásadě byste se měly ale řídit doporučením a prošlé výrobky vůbec nepoužívat,“ shrnuje expert značky L'Oréal.

„Setkat se ale můžete také s výskytem alergické reakce či ucpávání pórů na obličeji. Tím se na pokožce vytvářejí nerovnosti. U citlivých jedinců může v oblasti očí vzniknout také zánět spojivek nebo ječné zrno. Léčba je zdlouhavá a nepříjemná, všechny používané produkty proto raději kontrolujte,“ varuje kosmetička Schüllerová.

Děláte ve své kosmetické taštičce pravidelné čistky, nebo se vám také podařilo „přetáhnout“ dobu spotřeby? Napište nám.

Související témata:
Vyhazov

Načítám