Hlavní obsah

Kdy ženy opravdu touží po sexu?

Foto: Thinkstock

Sexuální apetence je kolísaváFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex! Ženy ho chtějí nejčastěji večer, chlapi nejčastěji ráno. Podle sexuologa ženy nejčastěji ve dvou obdobích menstruačního cyklu, muži prý skoro pořád. Také vás zajímá, která období z žen dělají sexuální dračice, a kdy naopak čeká vašeho partnera milostný půst? Čtěte dál…

Článek

Hormony, hormony a zase hormony. Zdá se, že mají na svědomí snad všechno, včetně sexuálního apetitu. Tedy alespoň u té části žen, které jsou na změny jejich hladin v různých částech menstruačního cyklu citlivější.

Milování až do roztrhání těla

V hlavě máte jen sex! Nemůžete se na nic soustředit, pořád vás přepadají hříšné myšlenky a v noci se vám zdají erotické sny. Partner se vás jen dotkne a ve vás se probouzí nezadržitelná touha. Nejraději byste nedělala nic jiného, než se milovala. Tak to nejspíš ovulujete a vaše tělo tak chce využít doby, kdy můžete otěhotnět.

V první polovině menstruačního cyklu se totiž do těla uvolňují stále větší dávky estrogenů a v době ovulace bývají jejich hladiny nejvyšší. Výsledkem je nezkrotná chuť na sex a mnohem větší citlivost a vzrušivost. „Některé ženy to tak v době ovulace skutečně mají. A vysvětlení je vcelku jednoduché a logické, příroda to tak zařídila pro zachování rodu. Platí to zhruba pro třetinu žen, ale jednoznačné pravidlo to není,“ říká sexuolog Ondřej Trojan.

Podle některých odborníků se dá i vypozorovat, jak se takové ženy v době ovulace chtějí mnohem více líbit. Aniž by si to uvědomovaly, volí například odvážnější oblečení, výraznější parfém či líčení.

Po ovulaci jako když utne

Ale toto erotikou nabyté období nemívá moc dlouhé trvání. Po několika dnech, kdy ovulace skončí, dojde k naprostému opaku. Z nenasytných dračic jsou najednou ženy s nezájmem o sex, a ty více citlivé mohou dokonce pociťovat při intimních dotecích velmi nepříjemné pocity.

A opět za to mohou poděkovat hormonu, tentokrát progesteronu. Jeho hladina v té době roste, tělo se chystá na případné těhotenství a sex je to poslední, co by ho zajímalo.

Ovšem když organismus zjistí, že se početí „nezdařilo“ a z těla odchází neoplodněné vajíčko, může se u některých žen sexuální apetit vrátit. Těsně před menstruací nebo i v jejím průběhu pak opět myslí jen na sex. Ale vědecky ověřená a potvrzená tato teorie není, i když sexuologové přiznávají, že to ženy někdy takto pociťují.

Foto: Thinkstock

Hormony ovlivňují chuť na sex i u mužůFoto: Thinkstock

Muže přepadá touha ráno

Ale hormony si nehrají jen se ženami, ovlivňují chuť na sex i u mužů. Jejich „cyklus“ je jen o dost jednodušší, střídá se totiž s každodenní pravidelností. Všichni asi známe „slavné“ ranní erekce a mužskou potřebu se milovat. „Ranní erekce souvisejí často se sny a taky s faktem, že po ránu jsou nejvyšší hladiny testosteronu. Mnoho mužů má tím pádem ráno největší chuť na sex. Rovněž to ale souvisí i s tím, že jsou po nočním spánku odpočatí a plní sil. Ostatně jen člověk si ubírá čas na spánek milováním, zvířata to nedělají,“ vysvětluje Ondřej Trojan z TH kliniky.

Kdy máte největší chuť na sex vy? Nebo žádné změny nepociťujete? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám