Hlavní obsah

Kdy to mají ženy nejtěžší? Jakmile oslaví padesátku!

Foto: Nadino, Shutterstock.com

Kolem padesátky se začne mnoho žen trápit, přitom ale zbytečněFoto: Nadino, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jim padesát plus a konečně by měly mít zase čas samy na sebe. Měly by si užívat a radovat se. Až příliš mnoho padesátnic se ale trápí. Je to totiž jedno z nejnáročnějších období v životě ženy.

Článek

Podle všeho by to mělo být jedno z nejlepších životních období. Ženy 50+ jsou stále přitažlivé, bývají finančně samostatné, mají určité zázemí a děti ve věku, když už jejich péči nepotřebují vůbec nebo jen minimálně. Skvělý čas na to věnovat se sobě a užívat si.

Jenže realita bývá mnohdy úplně jiná a tahle životní etapa se stane pro řadu žen tou nejtěžší.

Co je trápí?

Je hned několik věcí, které se na ženy v tomto věku tak říkajíc sesypou. Nejčastěji trápení způsobují následující věci:

  • Stárnutí – Vrásky, šediny či přechod. Pro ženy je to většinou první výraznější setkání s tím, že nemládnou. „Mnoho žen v tomto období má tendence se shazovat, srovnávat, ponižovat a bojovat s věkem,“ potvrzuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.
  • Pocit nepotřebnosti – Děti jsou již velké a samostatné, nepotřebují držet za ručičku. A najednou to ženám chybí. Připadají si nepotřebné.
  • Pocit prázdna – Pokud nemají práci, která je baví, koníčky či přátele, najednou si uvědomí, že v jejich životě není nic, co by je doopravdy naplňovalo. Možná to bývaly děti a rodina, ale co teď?
  • Pocit samoty – Najednou už není takový frmol, je čas se zastavit a podívat se na vlastní život tak trochu z výšky. A může přijít zjištění, že partner vedle nich jen tak přežívá, už dávno nejsou skutečný pár. Nebo jsou rozvedené a nikdo vedle nich není. A najednou tu samotu poprvé naplno pocítí.
Foto: Ruslan Guzov, Shutterstock.com

Samota je jednou z věcí, která na ně dopadneFoto: Ruslan Guzov, Shutterstock.com

Kam to vede

Rozhodně to není nic příjemného. „Najednou je to vše doběhne. Nespokojenost s vlastním životem, samota a vyprahlost. Následky mohou být fatální. Pak vidíte zanedbané ženy, které to jednoduše vzdaly. Některé propadnou pocitům zmaru či depresím, sáhnou po prášcích nebo láhvi alkoholu,“ varuje vztahová koučka Lucie Königová.

Vina je samozřejmě na straně samotných žen, které celý život věnovaly rodině a dětem, a zapomněly na sebe. Nepracovaly na svém vztahu, na budování koníčků, pracovním uspokojení a podobně. Ale za vším jsou i hluboko zakořeněné vzorce z dětství.

„Ženy mají v podvědomí generační vzorce chování a myšlení, které je začnou pronásledovat právě po padesátce. Jejich podvědomí je naprogramované a očekává příchod problémů,“ vysvětluje Lucie Königová. Najednou se ke slovu dostávají všechny ty rodinné hlášky typu: „Přišla padesátka, a od té doby nebyl den, kdy by mě něco nebolelo“ či „Jen počkej, o padesátnici se chlapi už neperou“.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Buďte aktivní, sportujte, pečujte o sebe a nebudete mít důvod ke smutněníFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Co s tím?

Ideální je samozřejmě prevence, díky níž se do tohoto stavu vůbec nedostanete. Pokud se budete věnovat sama sobě, pracovat na své fyzické i duševní rovnováze, budete mít koníčky, plnohodnotný vztah a přátele, máte vyhráno. „Buďte stále aktivní a pamatujte si, že nečinnost je určitá forma sebevraždy. Život je od slova žít a je jedno, v jakém věku,“ tvrdí Lucie Mucalová.

Pozdě ale není nikdy, takže místo naříkání se zvedněte ze židle, napište si seznam všech věcí, které vás trápí, co jste doposud nestihly, i když jste po tom toužily. A začněte si tyhle sny plnit!

„Je ideální čas na příchod nové generace padesátnic, aktivních a krásných žen. Naše maminky a babičky žily v době, kdy se skoro po čtyřicítce vázal šátek pod bradou. V mnoha ženách je potřeba přepsat řadu hluboko uložených a zakořeněných vzorců, aby padesátku nebraly jako začátek konce, ale naopak jako nový začátek,“ tvrdí Lucie Königová.

Věk je jen číslo. Dovolte si tohle báječné období užít!

Máte tohle období za sebou? Jak jste ho zvládly?

Reklama

Načítám