Hlavní obsah

Kdy už je vztah vážný? Zapomeňte na odborníky, takhle to vidí normální ženy

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se pozná opravdová láska? Skutečný fungující vztah? Zapomeňte na poučky vztahových odborníků, tohle jsou tak trochu jiná kritéria. Ta, která přináší život strávený po boku milované osoby.

Článek

Odborníci na vztahy mluví o pilířích fungujícího vztahu, nosných kamenech, které dokážou udržet dva lidi pohromadě desítky let. Existují i nejrůznější testy vztahové stability, ale jak to vidí obyčejní lidé, kteří ve spokojeném a pohodovém vztahu léta žijí? Tohle jsou znaky fungujícího partnerství, které napsal skutečně život.

Tabu nejsou

Čím víc jsou vaše životy spojené, tím menší zónu soukromí si uzurpujete. „Když jsem před lety vlítla manželovi na záchod, kde zrovna čural, s tím, že mi v autě bliká nějaká kontrolka a já nevím, co to je, oba jsme se smáli, že od teď už máme opravdový vztah,“ vzpomíná šestatřicetiletá Katka.

Podobným signálem je i situace, kdy partnera pošlete do obchodu pro vložky, a on nejen, že se nebrání a jde, ale především ví, jaké používáte a také je bez mrknutí oka přinese.

Se stejně ledovým klidem pak váš partner přijímá i fakt, že chodíte po bytě s igelitovou čepicí na hlavě, protože si zrovna barvíte vlasy. „Jen vás taktně upozorní, že jít takhle kouřit na balkon není dobrý nápad,“ dodává čtyřicetiletá Monika.

Prověrka jménem porod

Pro řadu párů je jakýmsi zlomovým okamžikem porod, obzvlášť pak, když je u něj přítomen i otec. A nutno uznat, že pánové jsou stateční. A to, i když je to pro ně podle slov gynekoložky z posledního dílu o Bridget Jonesové, jako by sledovali, jak lehá popelem jejich oblíbená hospoda.

Své o tom ví třeba třicetiletá Klára. Přestože měla těžký porod a velká poporodní zranění, její muž ji dokázal nejen uklidnit, ale dokonce i rozesmát. „Když mě doktor po porodu šil, muž to tak po očku kontroloval, a když to bylo hotové, ještě před doktorem na mě mrkl a řekl: ,Neboj, pan doktor to uvedl do původního stavu´,“ vzpomíná Klára, která se i přes vyčerpání musela smát.

Třiatřicetiletá Lenka si zas nebyla jistá, zda jí po porodu nevypadávají stehy a rána se netrhá. „A než bych šla na gyndu, poprosila jsem muže, ať se koukne, abych tam neotravovala zbytečně. Tak to zkontroloval, stehy držely, a já nikam nemusela,“ směje se Lenka.

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Upřímnost bez taktizování je jednou ze známek skutečného vztahuFoto: StockLite, Shutterstock.com

Minimum taktizování

Dokud spolu nejste dostatečně dlouho a nejste si vzájemnými city opravdu jistí, hodně přemýšlíte, jak co říct a zda o tom je dobré mluvit. Pokaždé, když chcete říct něco ne úplně příjemného, taktizujete. A jakmile přestáváte taktizovat, je to známka skutečného vztahu.

Chystá se k vám tchyně? Už nepřemýšlíte, jak se z té návštěvy vykroutit, jednoduše manželovi řeknete, že na jeho matku tenhle víkend vážně nemáte náladu. Hodláte se trochu odvázat a na večírek si vzít šaty, které nosí spíš studentky? Váš partner vám řekne, že to není ono. A vy se neurazíte, naopak mu budete za tu upřímnost vděčné.

A co je pro vás známka skutečného vztahu?

Reklama

Související témata:

Načítám