Hlavní obsah

Psychosomatika léčí tělo přes duši

Foto: thinkstock

Vyzkoušeli jste již všechno možné, ale nic nezabralo? Dejte šanci celostní medicíně!Foto: thinkstock

Reklama

Trápí vás bolesti hlavy nebo ekzém, máte za sebou hromadu vyšetření – a pořád žádné zlepšení? Zkuste se svěřit celostní medicíně, která je nově uznána jako lékařská specializace.

Článek

Ten, kdo s vámi bude pracovat, je psychosomatik (z řeckých slov „psyché“ – duše a „soma“ – tělo). Tedy lékař, který nevidí z člověka jen kůži či žaludek, ale vnímá ho, jak naznačuje i název „celostní medicína“, i s jeho vztahy k okolí, životním stylem a způsobem myšlení.

Když tělo volá o pomoc

„Měla jsem pacientku, která po mnoho let trpěla chronickými opary,“ popisuje psycholožka Jana Kříhová Podzemná z Psychosomatického centra. A pokračuje: „Ta paní měla despotického, agresivního manžela. Dlouho jí trvalo, než pochopila, že takhle se nedá žít, a k rozvodu se nakonec rozhodla hlavně kvůli dětem. Jakmile se od manžela osvobodila, opary zmizely.“

Nemoc je informace o tom, co ve vašem životě není v pořádku. Může to být nahromaděná frustrace, nevyjádřené emoce, ale také dlouhodobé pracovní přetížení nebo mizerný jídelníček. „Funguji vlastně v roli tlumočníka, překládám pacientovi sdělení, které mu tělo nemocí říká,“ uvádí internista a rehabilitační lékař Jan Hnízdil.

Foto: thinkstock

Bolesti hlavy se vůbec nemusejí týkat jen hlavy, celostní medicína na ně jde přes psychikuFoto: thinkstock

Bude tahle léčba pro každého?

Novela vyhlášky ministerstva zdravotnictví nedávno zařadila psychosomatiku mezi oficiálně uznané lékařské specializace. Tím by měla být lépe dostupná pro pacienty. V současnosti totiž není, až na malé výjimky, hrazená ze zdravotního pojištění.

„Pro motivované lékaře není problém se v psychosomatice vzdělávat,“ říká gynekoložka Helena Máslová z Centra psychosomatické péče. „K dispozici je literatura, pořádají se semináře a výjezdy do zahraničí. Třeba v Německu je psychosomatika uznávanou a zavedenou součástí zdravotního systému. Pro tento typ vyšetření je ale zapotřebí mnohem víc času, než si mohou čeští lékaři dovolit,“ dodává Helena Máslová.

Psychosomatik není léčitel!

Nová odbornost bude uznána pouze atestovaným lékařům, kteří absolvují nástavbový vzdělávací program. Budou to tedy například praktičtí lékaři, internisté, gynekologové nebo imunologové s celostním pohledem na pacienta. To klade jasnou hranici mezi psychosomatickou medicínu a různé alternativní léčebné směry. Samozřejmě to neznamená, že by psychosomatik nemohl ve své praxi využívat třeba akupunkturu nebo homeopatii, pokud je považuje za užitečné. Vždy ale za ním stojí jeho vzdělání a také odpovědnost za pacienta, kterou léčitel nemá.

Foto: thinkstock

Možná za vaši nemoc může stres a nevhodný životní styl. I to může odhalit lékař psychosomatikFoto: thinkstock

Hranice psychosomatiky

Mezi typické psychosomatické nemoci patří:

  • astma
  • kožní problémy
  • onemocnění střev (kolitida, Crohnova choroba)
  • poruchy menstruačního cyklu a plodnosti
  • nejrůznější bolesti.

Na bakterie a viry je ale pochopitelně krátká. „Třeba chřipka se psychosomaticky léčit nedá,“ usmívá se doktorka Máslová.

Dalším předpokladem úspěchu je pacient, který spolupracuje, je ochotný lékaře „pustit“ do svého života trochu hlouběji a také pro svoje uzdravení něco udělat. Tomu, který si přijde jen pro recept, nemůže psychosomatika pomoci.

Také vám něco leží v žaludku nebo se vám snad úzkostí úží dech? Možná jste si naložili víc, než unesete, a teď vás z toho bolí záda...

Reklama

Načítám