Hlavní obsah

Když budete smutní, nezhubnete. Jak to?

Foto: thinkstock

Hubnout vám půjde snáz, když budete víc v pohoděFoto: thinkstock

Reklama

Láska se vám vyhýbá, v práci vás to nebaví a ani to hubnutí se vám nedaří? Jenže ono to všechno spolu souvisí. Jak z toho ven? Čtěte!

Článek

O tom, že spolu jdou fyzický a psychický stav ruku v ruce, není pochyb. Důkazem jsou vrcholoví sportovci, kteří vlivem osobních problémů úplně ztratí výkonnost. „I já sám jsem si to prožil, když jsem byl v plné přípravě na soutěž v kulturistice. V tom období jsem byl nucen se vyrovnat se smrtí maminky, a najednou jsem nemohl spát ani jíst, a následkem toho jsem trénoval na 50 procent,“ otevřeně říká fitness trenér Radek Mirovský.

Nepřítel číslo 1: smutek

Váš emocionální stav ovlivňuje i přístup k jídlu. „Pokud jste utrápení, nešťastní, nervózní, osamělí, nudíte se... mohou se u vás objevovat sklony zbavovat se těchto nepříjemných pocitů jídlem, pocitem příjemným,“ říká nutriční expertka Lada Nosková z Diet Plan. Při řešení stresu jídlem poklesne napětí, uleví se vám, a jste tedy za špatné postoje pozitivně odměněni. „Zvláště ženy jsou v této oblasti citlivější – a často jejich emocionální bouře – jak negativní, dortík, protože jsem se pohádala s manželem, tak pozitivní, slavíme, protože mi vyznal lásku – provází jídlo,“ dodává Lada Nosková.

Foto: thinkstock

Smutek vás může zasáhnout víc než byste si mysleliFoto: thinkstock

Nepřítel číslo 2: stres

Důvod, proč má smutek, ale i stres, zkrátka špatná psychika velký vliv na vaše kila navíc, hledejte v biochemii. „Stačí nahlédnout do historie, v jakých situacích se naši předci dostávali do psychického stresu. Většinou to bylo ve chvílích, kdy bylo třeba bojovat o přežití s nepřítelem nebo zvířetem," uvádí Radek Mirovský.

Co se v té chvíli děje v těle? „Stresové hormony – adrenalin, kortizol – v organismu aktivují rezervy energie, které vyplaví do krve, abychom byli připraveni podat co nejvyšší výkon k přežití ve fyzickém boji. To poslední slovní spojení ,fyzický boj´ je velmi důležité. Protože nejdříve přichází tato aktivace, a následně má přijít zmíněný fyzický výkon," popisuje odborník.

Problém současnosti ovšem je, že nám psychický stres není způsoben fyzickým bojem o přežití, ale nejčastěji osobními nebo profesními problémy. Jinými slovy chybí tam následná fyzická aktivita, kterou spotřebujete vyplavené energetické rezervy. Ty vám v krvi zůstávají, a následně je organismus musí někam uložit. Ptáte se kam? Správně, do tukových buněk.

Proto dlouhodobý psychický stres ovlivňuje metabolismus a je také důvodem, proč je ho nutné v dnešní době kompenzovat pravidelnou pohybovou aktivitou.

Foto: thinkstock

Opusťte stereotyp a zkuste jinou cestuFoto: thinkstock

Vyjděte ze začarovaného kruhu

Ne nadarmo se říká, že musíte nejdříve zhubnout v hlavě. „Jde právě o ten pozitivní postoj ke všem změnám, které vás čekají. Je potřeba na ně být připraven: nebát se jich, naopak se těšit, že se vám podaří překážky zdolat, což vás posílí,“ uvádí psycholožka Karolína Štejnarová. Proto je dobré si hubnutí skutečně načasovat, rozhodnout se, a ne několikrát začínat a končit s tím, že jste neschopní… Ano, čekají vás změny, na první pohled i nepříjemné, ale pozivní v tom, že opustíte stereotyp. „Nebuďte otrávení z toho, že si musíte vařit, ale radujte se z toho, co nového jste objevili s tím, že to děláte pro své zdraví,“ radí, jak najít jiný pozitivní úhel pohledu Lada Nosková.

Krok za krokem

Pokud totiž přemýšlíte o hubnutí jako o nepříjemné etapě svého života, která je dlouhá a přinese vám bůhvíjaké výsledky, nemůžete se divit, že se vám nedaří. „Je to jako když se chcete rozjet, ale nenatankujete benzín. Pak už se pomalinku rozjíždíte, ale zapomněli jste povolit ruční brzdu…,“ uvádí příklad Lada Nosková. Sama se občas s takovými klienty setkává: jsou plni obav, a vlastně si ani nejsou jisti sami sebou a svým rozhodnutí. Proto doporučuje: „Zhodnoťte si pro a proti, co vám hubnutí přinese a co vám vezme. Měli byste se tak utvrdit o tom, že to opravdu chcete udělat – a tím získáte ten pozitivní náboj.“

Dalším krokem by měl být způsob, jak alternativně uvolňovat zmiňované stresové napětí a řešit emocionální výkyvy. Připravte si seznam, co jiného by vám mohlo překonat tyto náročné chvíle:

  • zatelefonuju kamarádce (taky se mi uleví)
  • naložím se do vany
  • půjdu na procházku se psem
  • složím písničku
  • zajdu si na masáž
  • bouchnu pěstí do stolu.....
  • nenuďte se, vneste do života trochu vzrušení!

Člověk, který je jedna velká hromádka neštěstí, těžko může dokázat překonat sám sebe a držet nastolený systém tréninku a stravování, které jsou motorem hubnutí. Proto je tak důležité vyladit svou psychiku. Pak se vám bude lépe hubnout. Co myslíte?

Reklama

Načítám