Hlavní obsah

Slunečník: Krásný i praktický

Foto: Maron

I před jarním sluníčkem je lepší se chránitFoto: Maron

Reklama

Máme tu jaro a sluneční paprsky nás po dlouhé zimě baví. Ale co pak, až budeme mít sluníčka dost? Potom nám přijdou k dobru slunečníky nebo markýzy. Poskytnou stín a navíc se mohou stát příjemným doplňkem balkonu, terasy nebo zahrady.

Článek

Slunečník není deštník!

Nejlevnější a nejmenší slunečníky se prodávají i za dvě stě korun. Má-li ale slunečník poskytnout stín pro více než dva lidi, musí jeho průměr dosahovat zhruba tří metrů. Cena těchto výrobků začíná na pěti stokorunách a k jejich ovládání se používá klika.

V obchodech také můžeme objevit slunečníky s bočním závěsem. Nosná tyč neprochází středem, ale je umístěna mimo stíněný prostor, což přináší více místa chráněného před sluncem. Tyto typy také lépe odolávají větru.

Při výběru barvy slunečníku je dobré hledět nejen na to, co se nám líbí, ale také přemýšlet prakticky. Platí totiž, že čím je látka slunečníku tmavší, tím víc stínu poskytne. Na druhé straně se ale pod tmavou střechou kumuluje větší množství tepla. A naopak. Proto i tady platí pravidlo zlaté střední cesty.

Ať už se rozhodneme pro jakýkoli typ, měli bychom vědět, že jde o slunečník a ne deštník! Sice se vyrábějí slunečníky s nepromokavou úpravou, ale jde o nadstandard, za který se platí.

Schovejme se do altánu

Více stínu, ovšem za rozumnou cenu, nabízejí zahradní altány neboli pavilony z fólií. Pod ně se vejde posezení pro celou rodinu. Přestože někomu může vadit omezený výběr barev, ve kterých se vyrábějí, větší nebezpečí představuje špatná odolnost vůči větru. Proto je třeba při jejich stavbě dbát na dobré ukotvení.

Dražší altány mají nosnou kovovou konstrukci a jsou vyrobené z nepromokavé látky. Přidat k nim lze i boční stěny, které mohou nahradit sítě proti hmyzu.

Foto: Maron

Markýzy mohou být i ozdobouFoto: Maron

Ozdoba jménem markýza

Markýzy nabídnou nejen spoustu stínu, zároveň se však mohou - díky stovkám barev a vzorů - stát ozdobou terasy nebo zahrady. Navíc pod nimi přečkáke, pokud mají sklon minimálně dvanáct stupňů, i slabý májový deštík. Při velkém lijáku a větru je však lepší je srolovat.

Vyrábí se několik typů markýz. Pro balkony, lodžie a terasy se doporučují ty nejjednodušší sklopné a výsuvné. V obou případech je stínicí látka navinutá na ocelovou toč, ze které ji odvíjíme, jak právě potřebujeme. U sklopných látku podpírají ještě ramena.

Malé balkonové a terasové markýzy se ovládají klikou. Je to totiž nejlevnější. Pořídit si můžeme i typy s elektromotorem. Nejenže k jejich vysunutí a zasunutí stačí pouze zmáčknout tlačítko nebo knoflík na dálkovém ovládání, ale opatřit je můžete i čidly. Markýza se potom sama vysune při určité intenzitě slunečního záření, nebo se naopak sama zaroluje při silném větru. Záleží, jaký typ si zvolíme.

Odkládat nákup slunečníků nebo markýz se rozhodně nevyplatí. Podle meteorologů nás čeká dlouhé léto a byla by škoda si sluníčko zprotivit hned na začátku!

Reklama

Související témata:

Načítám