Hlavní obsah

Když orgány přestanou stíhat: Kdy odlehčit játrům, střevům a ledvinám?

Foto: Profimedia

Naslouchejte signálům svého těla, poučí vás o možných zdravotních problémechFoto: Profimedia

Co uděláte, když už nemůžete? Jdete si odpočinout. Jenže třeba taková játra, ledviny ani střeva tohle privilegium nemají, a tak je občas na místě aspoň trochu jim ulevit.

Článek

Játra, ledviny, střeva... Jsou to jedny z nejdůležitějších orgánů v lidském těle – samozřejmě po mozku a srdci.

Játra fungují jako výrobní linka. Věděly jste například, že v nich proběhne každých pár sekund na pět set chemických reakcí? Hlavní úkol ledvin je pečovat o čistotu krve, do které se dostávají látky, které tam nemají co dělat, jako je třeba draslík nebo močovina. Druhá funkce je pak samozřejmě hydro-regulační. Kdybychom je neměli, vypadali bychom jako chodící vodárny.

Střeva možná vypadají, že dohlíží jen na vyprazdňování. Ale zdání klame. Vedle toho, že se v nich vstřebávají vitaminy z potravy, mají na starost i náš imunitní systém. „V tenkém střevě jsou takzvané Peyerovy plaky, ve kterých se tvoří imunitní buňky,“ vysvětluje pediatr MUDr. Kamil Kuchler.

Aby tyto funkce mohly vůbec probíhat, musí být tyto orgány samosebou v 100% kondici. Rok od roku na ně ale všichni zvyšujete nároky – vyšší měrou stresu, špatnou skladbou jídelníčku, nepravidelným stravovacím režimem nebo třeba přílišnou konzumací alkoholu. A tak je logicky zase jen a jen na vás, abyste jim pomohli zpátky k čistotě. A nemusíte toho dělat hodně – stačí je prostě a jednoduše „poslouchat“. Začnou vám to dávat tyto indicie:

  • Míváte sucho v ústech nebo hořko v ústech, případně bolesti hlavy? Je velmi pravděpodobné, že to může souviset s přetížením jater.
  • Ledviny vám vysílají signál v podobě zhoršené kvality nehtů a vlasů, ale také vysokým tlakem.
  • Pokud máte problémy se zažíváním, nadýmáním, případně častým pálením žáhy, měl by to pro vás být signál, že střeva už nestíhají.

Pak také existují symptomy doprovodné, které jsou společné a měly by vás už nasměrovat k jistotě, že máte problém právě v této oblasti. Patří sem únava, nespavost a neklid.

Foto: Profimedia

Bolení hlavy může souviset se zhoršenou funkcí jaterFoto: Profimedia

Nastartujte očistný program

Není pravidlem, že všechny tyto příznaky přijdou současně, i když je pravda, že potíže jsou tak moc provázané, že dost často budete mít pocit, že po změně volají střeva i játra zároveň.

Názory na detoxikaci organismu se hodně rozcházejí, a to i v době, kdy ji provádět, i ve způsobu. Jedni ji doporučují dvakrát do roka, s jarem a podzimem, druzí pak, kdykoli zaznamenáte varovné signály.

„Myslím, že jediným 100% účinným receptem, jak organismus očistit, je ho zbytečně nepřetěžovat,“ dodává k tématu MUDr. Kuchler. A svým názorem koresponduje i s vyjádřením výživové poradkyně Věry Burešové z centra Naturhouse: „Je samozřejmě pravda, že stravou lze regulovat téměř vše, a už jen takovou malou změnou, jako když si místo sladkostí dopřejete k dopolední i odpolední svačině ovoce, černou kávu si dáte maximálně 2x denně, projdete se alespoň 30 minut svižnější chůzí, čisticím orgánům uděláte skvělou službu.“

Foto: Profimedia

Pití čisté vody podporuje správnou činnost ledvinFoto: Profimedia

Obecné rady, které prospějí vám i orgánům

  • Pro ledviny a čistou krevse snažte se denně vypít alespoň 1,5 l neperlivé, neslazené vody vytemperované na pokojovou teplotu. Ke snídani si dopřejte šálek teplého čaje bez dodatečného přislazování. Pro lepší krevní oběh je dopřát si alespoň 30 minut svižnější chůze denně.
  • Na posílení jater, ale i ledvin a močových cest se výborně hodí artyčok a černá ředkev. Artyčok posiluje trávení, podporuje tvorbu žluči, používá se jako diuretikum a při detoxikačních kúrách, obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Další podpůrné bylinky jsou například ostropestřec, zeměžluč nebo měsíček.

Jak pečujete o játra, ledviny a nebo střeva Vy? Napište nám!

Reklama