Hlavní obsah

Varovné signály vašeho těla

Foto: Thinkstock

Vaše tělo se vám snaží napovídat!Foto: Thinkstock

Reklama

Nepodceňujte své tělo! Váš organismus umí vysílat signály, které hlásí nemoc ještě před tím, než propukne. Bolest hlavy nebo prostá kožní vyrážka může poukazovat na banální nemoci, ale také na velmi závažná onemocnění!

Článek

„Zdravotním problémům je potřeba věnovat pozornost. Často jsou ale následkem, ne příčinou, a tak je důležitější ve spolupráci s lékařem léčit jejich podstatu, ne jen potlačení symptomů. Lidský organismus je sice schopen po určitou dobu zdravotní potíže kompenzovat, ale při dlouhodobém přehlížení varovných signálů může dojít k nadměrnému tělesnému poškození a vzniku trvalých následků,“ radí MUDr. Luděk Pliska. „Žádné ,varovné signály těla' tedy nepodceňujte,“ doporučuje odborník. Zde jsou ty nejčastější, a srovnané hezky podle abecedy.

Apatie

Je totéž co lhostejnost. Může být příznakem množství různých nemocí (nádory, cysty, krvácení do mozku). Nejčastěji je však průvodním jevem hlubokých depresí. Trvá-li déle než několik měsíců, vyhledejte odborníka.

Bolest hlavy

Každý ji dobře známe a občas míváme. Avšak pozor! Může být příčinou encefalitidy, toxoplazmózy, boreliózy, epilepsie, mozkové příhody, rakoviny prsu, migrény a mnoha dalších onemocnění! Pokud se často opakuje nebo je nárazová a nesnesitelná, raději si zajděte na vyšetření.

Citlivé zuby

Tato nepříjemná záležitost naznačuje přecitlivělost na extrémní teploty potravin či nápojů. Mohou ale také signalizovat odhalené zubní krčky nebo zubní kaz – neodkládejte návštěvu zubaře.

Foto: Thinkstock

Nezvládáte extrémní teploty potravin? Jděte k zubaři!Foto: Thinkstock

Deprese

Jde o stav nepřiměřeného smutku, který není odůvodněný. Ženy jsou ohroženy mnohem častěji než muži. Choroba se dá i v pokročilém stadiu velmi dobře léčit, přestože se pacientovi zdá být nereálné znovu prožívat radostný život.

Ekzém

Trápí stále více lidí. Nemusí se jednat o projev alergie, ale také závažné nemoci. Často se objevuje při zánětech dutin, kvasinkových infekcích a svrabu. Ať již za nepříjemným ekzémem stojí cokoli, řešte jej včas.

Frustrace

Pocit zmaru, zvláště pokud se jedná o dlouhodobý stav, může vyústit až v deprivaci – nejvyšší míru duševního strádání. Nebezpečí spočívá hlavně v tom, že psychika může být trvale narušena a je ovlivněn budoucí vývoj osobnosti v negativním slova smyslu. Dbejte o své vnitřní zdraví, protože když trpí duše, ani tělo není zdravé.

Gummata

Pokud se na kůži objeví velký, tuhý hrbol, nemusí nutně jít o podkožní tuk. Jestliže kožní útvar postupně změkne a začne se propadat, okamžitě navštivte lékaře. Může se jednat o projev infekční choroby, jako jsou syfilis nebo tuberkulóza.

Hubnutí

Nekontrolovaný úbytek tělesné hmotnosti je nutné léčit okamžitě. Může se jednat o příznak téměř jakékoli nemoci – leukémie, tuberkulózy, rakoviny, tasemnice, Crohnovy nemoci, cirhózy, AIDS, cukrovky a dalších.

Foto: Thinkstock

Křeče upozorňují na nedostatek některých látekFoto: Thinkstock

Není ani tak závažné, jako nepříjemné pro partnera. Jisté je, že pokud chrápete, nepřijímáte tolik kyslíku, kolik je potřeba. V některých případech chrápání vyústí v krátkou zástavu dechu. Dá se často odstranit jednoduchým chirurgickým zákrokem. Další metody najdete ve článku Zastavte konečně jeho chrápání!.

Křeče

Vznikají například, když jste unavení, trpíte nedostatkem vápníku, hořčíku nebo soli. Křeče však mohou být průvodním jevem epilepsie nebo zánětu nervů. Pokud jsou prudké, neovladatelné a často se opakují, vyhledejte lékařskou pomoc.

Lupy

Trpí jimi až 40 % populace. Pokud se však lupy vyskytují v nebývalé míře a v epicentrech vypadávají vlasy, zajděte si na vyšetření, jedná se pravděpodobně o lupénku.

Malátnost

Často bývá spojena s dehydratací – dodržujte poctivý pitný režim. Nezřídka však jde o projev intoxikace, chronického únavového syndromu a v nejhorším případě o důsledek slabé mrtvice.

Nervozita

Špatně se soustředíte, jste ustrašení, emočně vyprahlí? Běžte k lékaři – nervozita totiž může vyústit v depresi a za účasti genetických předpokladů dokonce ve schizofrenii.

Oteklé prsty

Ráno, nebo když je vám hodně horko, jsou normální. Pokud ale prsty otékají často a nepravidelně, značí to varovný signál poruchy jater, lymfatického systému nebo neléčené boreliózy.

Průjem

Občas jím trpí každý. Několikadenní průjem už však musíte řešit s lékařem. Kromě nejpravděpodobnější otravy jídlem či infekce můžete trpět nesnášenlivostí laktózy či Crohnovou chorobou!

Rýhované nehty

Symbolizují, že tělu chybí důležité živiny, k čemuž postačí kvalitní doplněk stravy. V horším případě se takto projevují kožní choroby anebo špatně fungující trávicí systém.

Syndrom vyhoření

Když stále pracujete s lidmi, jste vyčerpaní, v permanentním stresu a je to na vás vidět (velké kruhy pod očima, apatie, nechuť k čemukoli), neotálejte se poradit s odborníkem – tato nemoc je totiž posledním stadiem vyčerpanosti a velmi, velmi zdlouhavě se léčí.

Foto: Thinkstock

Nedostatek hormonů odhalí vlasyFoto: Thinkstock

Je ošemetný a zrádný, protože se projeví při sebemenší tělesné slabosti (nervozita, vyčerpání, dehydratace). Přesto může být průvodním jevem začínající Parkinsonovy choroby nebo obrny.

Úzkost

Bolest na hrudi, fyzický i psychický strach – většina z nás ho dobře zná a každý se občas něčeho bojí. Pozor, pokud se u vás objevuje pravidelná úzkost (např. strach z uzavřených prostor), která se stupňuje a doslova omezuje život. Může vyústit ve fobii, která se pak dlouhodobě léčí nejen léky, které předepíše psychiatr, ale také u psychoterapeuta.

Vypadávání vlasů

Každé čtyři roky v životě nastává období, kdy vlasy vypadávají v mnohem větší míře, než jste normálně zvyklí. Nemělo by se to však projevit na hustotě vlasů. Pakliže tento stav přetrvává po delší dobu než týden, vyhledejte lékaře – možná trpíte sníženou produkcí hormonů.

Xantóm

Jedná se o úložiště tuků pod kůží. Nejčastěji se vyskytují v oblasti šlach – hřbet ruky, prsty, loket či koleno. Pokud se objeví „bulka“, nikdy zbytečně nečekejte, co se s ní stane. Xantómy jsou nezřídka ukazatelem nadcházejícího infarktu myokardu, mozkové příhody nebo poruchy jater. Pokud jimi trpíte, ihned vyhledejte pomoc – tělo vám říká: „Stoprocentně nejsem v pořádku!“

Závratě

Občasné závratě většinou neznačí nic závažného. Pokud se ale bez zjevné příčiny opakují stále častěji, vaším dalším krokem by měla být lékařská ordinace. V lepším případě máte nízký krevní tlak, v tom horším roztroušenou sklerózu, epilepsii anebo na dveře klepe mozková příhoda.

Při neřešení potíží může docházet k nevratnému poškození organismu, proto dejte na radu lékaře. Je lepší navštívit jej pro jistotu zbytečně než podcenit projev leckdy vážného onemocnění!

A co vy? Jak se stavíte ke svému zdraví? Nemáte sklony nemoci trochu podceňovat? Svěřte se v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám