Hlavní obsah

Když tohle neuděláte, nikdy nezhubnete! Naučíme vás porazit největší překážku

Foto: OpopO, Shutterstock.com

Foto: OpopO, Shutterstock.com

Reklama

Nemůžete si pomoct, ale každý den si musíte dát kousek čokolády, koláč nebo aspoň pořádně ochucený jogurt? Pokud vám dělá problém vydržet pár dní bez sladkého, máte jednoduše na cukru závislost. Té se snažte rychle zbavit, jinak do plavek nezhubnete!

Článek

Ono v dnešní době není těžké vypěstovat si závislost na cukru. Tenhle bílý otrapa se totiž nasáčkuje téměř všude! Nejen do sladkostí, ale i do rádoby zdravých šťáv, pečiva, omáček a dalších potravin. Pokud ale chcete zformovat postavu, budete ho muset v jídelníčku omezit. Není to snadné, ale zvládnout se to dá. Poradíme, co dělat!

Je to podobné jako s kokainem

Závislost na cukru se nezřídka přirovnává k té na kokainu. Souhrnně by se ale dalo říct, že se podobá většině závislostí na běžně známých drogách.

„Cukr spouští v mozku kaskádu biochemických reakcí stejně jako drogy typu nikotin či kokain. Nikdo se s touto závislostí však nenarodil. To až postupné objevování a ochutnávání, zejména sladkých potravin, ve vás vzbouzí chuť na další stimul,“ popisuje nutriční terapeutka a fytoterapeutka Mgr. Eva Placáková z poradny Pečuj o sebe.

Jediný způsob, jak se závislosti zbavit

Z teoretického hlediska je snížení příjmu cukru poměrně snadná věc. Stačí jen v jídelníčku maximálně omezit průmyslově zpracované potraviny a zaměřit se na konzumaci přirozených jídel.

„Lidské tělo, zejména mozek, potřebuje tak 25 gramů cukru denně, aby si pokrylo své metabolické nároky. Toto množství by ale mělo být převážně získáno z přirozených potravin, například z ovoce, ale i z kvalitních obilovin a luštěnin,“ uvádí odbornice Eva Placáková.

Skoncujte s pravidelnou konzumací veškerých polotovarů, instantních jídel, sladkých jogurtů, hotových omáček, sušenek, müsli tyčinek, sladkých cereálií, krekrů a podobně. Velký pozor si dávejte také na nápoje! Džusy, šťávy, limonády, caffé latte či alkoholické drinky jsou neskutečnou zásobárnou cukru.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Ne! Raději jablkoFoto: Pormezz, Shutterstock.com

Naopak svoji stravu sestavte z neupravovaných potravin, jako jsou luštěniny, ovoce, zelenina, obiloviny, libové maso, ryby, ořechy, semínka, vejce či neochucené mléčné výrobky.

Tři perné týdny

Když je vaše tělo zvyklé na denní vysoké dávky cukru, pravděpodobně vám nepůjde přejít na dokonale zdravý režim ze dne na den. „To dokáže dle mých zkušeností opravdu málokdo. Zpočátku přestaňte sladit nápoje, poté přestaňte kupovat polotovary, nakonec si s chutí dáte i dříve tak kyselý bílý jogurt,“ uvádí nutriční terapeutka Eva Placáková a pokračuje: „Zhruba tři týdny trvá, než se vaše chuťové pohárky ,přeprogramují‘ a vy začnete vnímat spoustu nových chutí, které byly dosud přebíjeny cukrem,“ popisuje odbornice.

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Postupně si přeprogramujete chutě natolik, že nebudete cukr ani potřebovatFoto: nenetus, Shutterstock.com

Trik jménem glykemický index

„Chuť na sladké ovlivňuje hladina krevního cukru, respektive glukózy – glykémie, kterou se organismus snaží udržet na stálé úrovni,“ podotýká výživová specialistka Ing. Lucie Dohnalová ze společnosti Bonanza.

Problém spočívá v tom, že pokud si dáte potravinu s vysokým glykemickým indexem, rychle se vám zvedne hladina cukru v krvi a vzápětí zase rychle klesne, díky čemuž se objeví velká chuť na sladké. Mezi potravinami s vysokým glykemickým indexem znovu najdete zmiňované polotovary a další průmyslově zpracované potraviny. Nízký glykemický index mají naopak opět třeba luštěniny, ovoce, zelenina, semínka a další zdravé přirozené potraviny. Je tedy jasné, co je třeba dělat, abyste se silné chuti na sladké vyhnuli.

Jste na cukru závislí?

Reklama

Načítám