Hlavní obsah

Po čem ženy nejvíce tloustnou? Kvůli těmto 6 věcem!

Foto: O.Guero, Shutterstock.com

Foto: O.Guero, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zase jste přibrala? I když jsou to třeba jen dvě kila, víte o nich. Džíny jdou dopnout o něco hůř, volná halenka dost přilnula k tělu. Víte vůbec, proč se to stalo? Možná vám dáme odpověď. Většina žen totiž tloustne kvůli docela stejným věcem.

Článek

Kdyby bylo jednoduché udržet si bezchybnou štíhlou postavu, tak bychom byli planetou supermodelek. Ona to ale zas taková brnkačka není – chce to jak velkou disciplínu, tak správné znalosti. Někdy totiž nabírání na váze mohou způsobovat zdánlivé drobnosti. Co bývá u žen nejčastější problém?

1. Celý den sedíte

Velká spousta žen pracuje v sektoru služeb, což často znamená sedavé zaměstnání. „V dnešní době je normální, že sedíte vlastně skoro celý den. Jak v práci, tak doma. Kvůli tomu se radikálně zmenšuje svalová hmota v těle a tuková vrstva se naopak zvětšuje. Čím méně svalů na těle máte, tím hůře se spaluje energie,“ popisuje výživový poradce Ing. Martin Škába. Nespálená energie se pak radostně uloží na vaše břicho nebo boky.

2. Permanentně uždibujete

Většinou nesnídáte, obědváte salát, na večeři se odbudete něčím malým, a stejně kila navíc nemizejí? Možná naoko jíte jako vrabec – ale jste si jistá, že máte pod kontrolou každý svůj zob? Ženy jsou totiž známé „uždibovačky“. Odřezek sýru tady, hrstička oříšků tamhle, tady jeden čokoládový bonbon nebo kousek bábovky na ochutnání… Kdybyste to jednou ze zajímavosti spočítala, možná byste se divila, kolik kalorií to dohromady dá.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

I „zdravé uždibování“ může vést k přibíráníFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

3. Držíte hladovky

K nejčastějším důvodům, proč ženy tloustnou, patří paradoxně držení diet. „Nárazové radikální diety sice obvykle vedou ke kýženému úbytku kilogramů, ale víceméně za cenu jistoty jojo efektu. Navíc pokud budete dlouho aplikovat strategii zhubnutí a zase přibírání, zpomalíte si metabolismus natolik, že už se nikdy normálně nenajíte a i s relativně zdravým a pěkným jídelníčkem nezhubnete,“ varuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na léčbu obezity.

4. Milujete sladké nápoje

„Některé ženy velmi dbají na pravidelný pohyb a stravu, ale zapomínají na sladké nápoje. Když běžně pijete džusy, kolu nebo energetické nápoje, pak tělo každý den zásobujete velkými dávkami cukru, které se okamžitě uloží do tukových zásob,“ upozorňuje Martin Škába.

Ženy mají navíc v oblibě i alkoholické nápoje, které jsou „nasladko“. Pamatujte, že vždycky je lepší si dát suché bílé víno než polosladké. Stejně tak menší paseku uděláte, když si v baru objednáte gin s tonikem nebo vodku se sodou v porovnání třeba s Piña Coladou nebo populárním koktejlem Long Island Iced Tea.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pravidelné pití sladkých nápojů přináší mnoho skryté energie navícFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

5. Žijete ve stresu

Slyšela jste někdy pojem „stresové břicho“? Ženy, které jsou trvale ve stresu, by vám o tom mohly povyprávět. Na rozdíl od akutního velkého stresu, který většinou vede k váhovému úbytku, trvalý běžný stres má efekt opačný. Zpomaluje metabolismus, a tím pádem způsobuje i přibírání na váze – přičemž nejvíce ohrožená je oblast břicha.

6. Dodáváte tělu málo živin

„Velmi častým případem je, že žena jí až nezdravě málo. Tím je tělo neustále ve stresu, protože má nedostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, vitaminů, minerálů, fytoživin a enzymů. I když tedy sníte malou porci jídla, tělo si to uloží do tukových zásob. Takový stravovací režim vede k poškozování metabolismu a k nesprávnému rozložení tuků a svalů v těle,“ varuje Martin Škába.

Z čeho tloustnete vy?

Načítám