Hlavní obsah

Keltský horoskop: Zjistěte, jaké jste znamení!

Foto: thinkstock

Dnes pro vás máme keltský horoskop. Ve kterém znamení jste se narodili vy?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Keltský horoskop zahrnuje symboly pro každý z 13 lunárních cyklů v roce. Chcete vědět, jaké jste znamení a jaké podle něj máte vlastnosti? Stačí vám znát datum narození!

Článek

Podle keltského horoskopu si každý člověk, narozený v určitém období, s sebou nese archetypy „svého“ boha, vlastnosti rostliny a ochranného symbolu, většinou živočicha, se všemi vlastnostmi, potenciálem, ambicemi, ideály, slabostmi.

Narození na konci či začátku měsíce mají mnoho společných vlastností z předcházejícího či následujícího měsíce. A protože všichni keltští bohové mají protějšek ve slunečním kalendáři, pro rychlejší orientaci v pravzorcích „své“ povahy uvádíme také řeckého boha, odpovídajícího keltskému. Schválně, jak na vás keltská charakteristika pasuje?

Bříza (24. 12.–20. 1.)

Její vládnoucí planetou je Slunce. Jejími bohy jsou Taliesin – mistr umění a řemesla, a Lug – válečník (v Řecku jim odpovídá Apollón, bůh Slunce, umění a medicíny). Charakteristickým zvířetem je bílý jelen – značí vysoké ideály, houževnatost, odolnost, ctižádostivost, sebejistotu a překonávání překážek.

Jeřáb (21. 1.–17. 2.)

Jeho vládnoucí planetou je Uran. Bohové zase Celi, zdroj inspirace řeči a proroctví, a Brigit – mateřská bohyně, ochranitelka domácího krbu (řeckou obdobou je Úranos, bůh nebes). Charakterizuje ho zelený drak – poukazuje na představivost, inspiraci, originální myšlení, nezávislost, klidnou povahu maskující vášnivá přesvědčení a emoce.

Foto: thinkstock

Lidé-Vrby se drží svých názorů, jsou schopní vyjednavači...Foto: thinkstock

Jasan (18. 2.–17. 3.)

Jeho vládnoucí planetou je Neptun. Bohem zase Lir, bůh moře. Řeckou obdobou je Poseidón, bůh vody. Charakteristický je pro Jasany mořský koník – znamená vrozený instinkt k přežití, schopnost přizpůsobit se změnám, sensitivitu, nekonvenčnost a pragmatismus v ideálech.

Olše (18. 3.–14. 4.)

Vládnoucí planetou je Mars, bohem zase Král Artuš a Bran, kteří zaštiťují hmotný svět a zásvětí, a Airem, mladý sluneční bůh (řeckou obdobou je Arés, bůh války). Symbolickým zvířete je sokol – poukazuje na svobodného ducha, obranu, lovecké instinkty. Je vždy vpředu, určuje směr, má pevnou víru v sebe a potřebu být finančně odměňován za akci (kořist). Je loajální k přátelům.

Vrba (15. 4.–12. 5.)

Její vládnoucí planetou je Měsíc. Patronkou je Cailleach, bohyně osudu (v Řecku je obdobou Artemis, bohyně lovu a Měsíce). Typickým zvířetem je mořský had, značí moudrost, schopnost vyjednávat. Vrby jsou kreativní, cílů dosahují vynalézavostí, schopností chytře vyjednávat, jsou tvrdohlavé, nelibě nesou vměšování do svých názorů, drží se vlastních úsudků.

Hloh (13. 5.–9. 6.)

Jeho vládnoucí planetou je Vulkán. Patronem je Govannon, bůh magických zbraní se schopností transmutace a přeměny. (Řeckou obdobou je Hefaistos, bůh ohně a kovářů). Charakterizuje ho nikoli zvíře, ale stříbrný kalich – živoucí duch ohně. Ukazuje na schopnost dávat lidi dohromady a vytvářet pouto jednoty, Hloh je flexibilní, často mění plány a je společenský.

Foto: thinkstock

Přátelskou atmosféru umí vytvořit lidé narození ve znamení HlohuFoto: thinkstock

Dub (10. 6.–7. 7.)

Vládnoucí planetou je Jupiter. Ochrannou ruku na ním drží Rhiannon, vládkyně živlů, přírody, a Dagda bůh otec, pán všech věd (v Řecku je obdobou Zeus, nejvyšší bůh). Charakteristickým zvířetem je bílá klisna – značí ochranářské a pečující vlastnosti. Dub má rozsáhlý a expandující soubor cílů, za kterými kráčí opatrně, má skvělou schopnost improvizace.

Cesmína (8. 7.–4. 8.)

Vládnoucí planetou je Země. Chrání ji Ceridwen, bohyně matka, symbol plodnosti a hojnosti (v Řecku je to Démétér, bohyně plodnosti země a rolnictví). Charakteristickým zvířetem je jednorožec – symbolizuje majestát a ušlechtilého ducha. Cesmíny jsou sebejisté, v krizích dokážou inspirovat, mají organizační schopnosti, na osobní kritiku reagují podrážděně, jsou odvážné, ale netrpělivé.

Líska (5.8.–1. 9.)

Vládnoucí planetou je Merkur. Náležícími bohy jsou Manannán, syn mořského boha Lira, strážce pravdy, záznamů i vědomosti (v Řecku je Hermés, posel bohů). Charakteristickým zvířetem je losos – symbolizuje moudrost a vědomosti. Lísky mají kritické myšlení, inteligenční výzkumný potenciál, jsou rezervované, s obtížemi uvolnit se. Rády cestují a poznávají nové.

Vinná réva (2. 9.–29. 9.)

Vládnoucí planeta je Venuše. Chrání ji Guinevra, bohyně lásky (v Řecku je to Afrodité, bohyně lásky). Charakteristickým zvířetem je bílá labuť – je inspirativní a skvěle spolupracuje. Nerada se hádá, je zranitelná, nerozhodná, zvažující, moudrá. Má kolísavou energii, je empatická a neklidná z opačného pohlaví – typická je oddanost zvolenému partnerovi.

Foto: thinkstock

Jste věrní? Pak jste možná narozeni ve znamení Vinné révyFoto: thinkstock

Břečťan (30. 9.–27. 10.)

Vládnoucí planetou je Persefoné. Chrání ho bohyně Arianrhod (v Řecku Persefoné, vládla spolu s Hádem podsvětí). Typickým zvířetem je motýl – má dvě vnější podoby, transformuje se. Je radikální, má aktivní uvažování, schopnost změn sebe i životního stylu, ale soukromé myšlenky si nechává pro sebe, plní povinnosti, a nesnáší nerozhodnost.

Rákos (28. 10.–24. 11.)

Vládnoucí planetou je Pluto. Jeho bohem je Pwyll, bůh podsvětí, reinkarnace (v Řecku Hádes, bůh podsvětí). Charakteristickým zvířetem je bílý pes – vyznačuje se intuicí a instinktem. Nemá rád povrchní, nedotažené plány a lidi, má dobrou intuici, sklon vidět vše černobíle, malou schopnost kompromisu, potlačuje emoce.

Černý bez (25. 11.–23. 12.)

Vládnoucí planetou je Saturn, ochrannou ruku nad ním drží Pryderi, strážce času (v Řecku je to Kronos, bůh času). Charakteristické je pro něj černé hříbě, milující svobodu. Je neklidný, nejistý, upřímný, má pronikavý smysl pro spravedlnost, liberální názory, obtížně se přizpůsobuje konvenčnímu životnímu stylu.

Pozorováním přírody sestavili druidové, keltští kněží a mudrci horoskop, který se zachoval dodnes, možná zaujal i vás. Jak na vás sedí?

Reklama

Související témata:

Načítám