Hlavní obsah

Kila z lásky: Kolik přiberou lidé v prvním roce vztahu?

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Každý den ve fitku, na stole nutričně vyvážené jídlo, do toho nějaké to solárium, kosmetika, masáže… Život singlů je víc zaměřený na osobní krásu, zdraví, atraktivní postavu a celkově líbivý vzhled. Tohle všechno ale s příchodem vztahu končí! O kolik i vy přiberete, když si najdete partnera?

Článek

Existuje mnoho výhod, které přináší partnerský vztah – víte, s kým oslavíte svatého Valentýna a Vánoce, partnerova rodina se pořád dokola neptá, kdo jste, vaše životní zvyklosti jsou kompatibilní, máte přehled o vzájemných sexuálních zvycích, a jak říká vztahová expertka a terapeutka Jane Greer z New Yorku: „Víte, co očekávat.“ Partnerství však může mít i své nevýhody. Zamkněte všechny sladkosti, co doma máte!

Konec mučení!?

Podle nedávné studie lidé, kteří navážou romantický vztah, pravděpodobně časem poleví ve svém snažení a dřív či později přiberou na váze. Jak že se to říká? „Ze šťastné lásky se tloustne!“ A teď už je to i vědecky potvrzeno.

Výzkumníci z univerzity v Queenslandu v Austrálii sledovali více než 15 000 dospělých, přičemž skupina zadaných činila tři čtvrtiny jedinců z celkového počtu. Úkolem vědců bylo zjistit, zda partnerství může ovlivnit schopnost jednotlivých osob i párů vést zdravý životní styl. Nutno také dodat, že průměrný věk účastníků činil 52 let a mezi muži a ženami bylo rovnoměrné rozdělení. A jak to celé probíhalo?

Přebírání stravovacích návyků

Výzkumníci shromáždili zdravotní údaje z ročních průzkumů, které byly provedeny během devítiletého období (konkrétně od roku 2005 do roku 2014). Tým vedený Stephanií Schoeppe z výše zmíněné univerzity tak na základě těchto podrobných dat zjistil, že páry zkrátka tolik nedbají na zdravý životní styl.

Mnoho partnerů společně kouří, pije příliš mnoho alkoholu a navštěvuje rychlé občerstvení. Stephanie Schoeppe má hypotézu, že na vině může být pocit menšího tlaku. „Už nemusím vypadat tak dobře, partnera přece mám, a tomu moje postava ani životní styl nevadí!“ Ve hře je však i pobízení: „Prosím tě, jen si ty brambůrky vem, jednou se to nezblázní. Kdy zase takhle vyrazíme do kina?“

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Ve dvou snad i lépe chutnáFoto: Ivanko80, Shutterstock.com

Ztráta motivace

„Když lidé žijící v páru nemusí vypadat atraktivně a štíhle, aby přilákali partnera, mohou se při jídle cítit o mnoho pohodlněji. Však také často konzumují více potravin s vysokým obsahem tuku a cukru,“ nechala se slyšet zmíněná vědkyně pro odborný magazín New Scientist s tím, že rodiče navíc mohou být v pokušení dojídat zbytky po dětech, což také vede ke zvýšení přírůstku hmotnosti. Ovšem i novomanželé jsou vystaveni riziku nadváhy, když se vydávají do manželského života.

V dobrém i ve zlém, při hubnutí i tloustnutí

Podle studie zveřejněné na univerzitě v Glasgow, tedy největším skotském městě, hned v prvním roce manželství muž i žena přibírají v průměru o 2,5 kilogramu. A bohužel, „papír“ z radnice na něco takového nepotřebujete. I z analýzy expertů z univerzity v britském Newcastlu vyplývá, že hned první rok společného života „na psí knížku“ stojí ženy 3 kilogramy navíc. Když následně přijde těhotenství a mateřská dovolená, je k tomuto základu přidáno pět, šest, sedm i víc kilogramů. Svatba tedy nerozhoduje, jakmile si někoho najdete, pravděpodobně přiberete tak jako tak.

Chcete-li naopak hubnout, musíte se rozejít (porozchodový stres je podle odborníků velmi účinný), nebo se začít víc hýbat a hlídat si to, co přes den sníte. Jiná možnost bohužel neexistuje. Vždy se však můžete obrátit na nutričního poradce či osobního fitness trenéra. Nebudete ani první, ani poslední.

A kolik jste od začátku vztahu přibrali vy?

Reklama

Načítám