Hlavní obsah

Klára a její modely: Nejbláznivější módní kreace? O masopustu mají šanci

Foto: Jakub Jurdič

V čem na masopust? Můžete si dovolit modely, které byste si na sebe nikdy jindy nevzalyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maškarní ples, masopustní tancovačka, karneval... Skvělá příležitost, jak být na chvíli někým jiným, jak se vyřádit v převlékání a natáhnout na sebe něco, v čem byste pro rohlíky nešly.

Článek

Jako dítě jsem maškarní milovala. V té době jsem jedním dechem hltala pohádky, zdálo se mi každou noc o vílách a příležitost stát se na jeden den nějakou pohádkovou postavou byla neodolatelná.

Jak už jsem určitě v nějakém článku zmiňovala, měla jsem bednu „na princezny“, ve které bylo mnoho spodniček a starých kombiné, do kterých jsem se téměř denně navlíkala a připadala si jako princezna. Ale takové maškarní, kde se do masky převlíkne spoustu dětí, to byl zážitek, to byla ta pohádka v přímém přenosu.

Mimo bedny „na princezny“ byla na půdě i velká skříň plná krabic, krabiček a ramínek s oblečením na maškarní. Šaty, sukně, kabáty, halenky, paruky, klobouky, škrabošky, šperky a mnoho dalších pokladů. To byla vždycky sláva, když byl karneval. To jsme si šly s mámou a se ségrou prohrabat krabice. Ach, ta lákavá možnost vzít si na sebe cokoli a být kdokoli.

Foto: Archiv Kláry

Víla s iPhonem :-)Foto: Archiv Kláry

Jako dítě jsem vystřídala celou řadu masek – baletka, nevěsta, Šípková Růženka, maková panenka... Pamatuju se, jak jsem obdivovala svoji kamarádku, která šla tenkrát za hašlerku. Modrou látku měla staženou u krku a u nohou a vypadala skvěle, úplně jako bonbon, ale nemohla v tom pořádně chodit a vlastně ani moc neviděla.

Foto: Archiv Kláry

Masky se setkávají na kopciFoto: Archiv Kláry

Tyhle vzpomínky ve mně probudil blížící se masopust, který u nás ve vsi jede ve velkém. Paní domácí napečou koblihy, přichystají pálenku a průvod masek chodí celou vsí, staví tam, kde je napečeno, a za doprovodu kapely na povozu se tančí, jí a pije. Sejdou se místní, ale i masky z Prahy a občas potkáte i zvědavé cizince.

Průvody masek z několika vesnic se vždy na západ slunce sejdou na Holém vrchu, kde utvoří několik velkých kruhů a tančí dokola. Je to přehlídka krásných kostýmů. Když slunce zajde, sejde se pomalu do naší vsi, kde se na několika místech hoduje, pije a tančí. Je to krása!

Foto: Archiv Kláry

My dva a loňský masopustFoto: Archiv Kláry

Tuhle sobotu se chystám opět do kola. Hrabu v krabicích a vymýšlím, co si vzít na sebe. Loni jsem šla za vesnickou vílu a můj muž za chasníka a právě teď vymýšlím masku na letošní masopustní tance. Letos už ale vymýšlím pro tři.

Jste tedy moc zváni k nám do Únětic! A neostýchejte se, nasaďte masku i když jste dospělí, je to skvělý pocit!

P. S.: Když už jsem mluvila o těch vílách, tak tady je o nich ukolébavka, kterou jsem složila se svým tátou pro moji Emilku a děti na Stream.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám