Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Parmezán je sýr výrazné chuti i aroma, který jedni nenávidí a druzí milují – nic mezi tím. Pro tu druhou skupinu máme tip na parmezánové rizoto.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks šalotky
  • 350 g kulatozrnné rýže
  • 300 ml bílého vína
    12
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 hrsti čerstvých bylinek
  • 200 g parmazánu
    7
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

V hluboké pánvi rozpusťte lžíci másla a dejte na ni zvolna opékat šalotku nakrájenou na jemno. Když trochu chytne barvu a začne vonět, zasypte ji rýží a za stálého míchaní asi minutu společně opékejte. Pak směs zalijte vínem, oheň stáhněte na minimum a víno nechte pozvolna vyvařovat.

02.

Když je přebytečná tekutina vyvařená, zalijte rizoto půlkou vývaru. Tekutina se vsákne do rýže. Poté dolijte druhou půlku vývaru. Ve chvíli, kdy je rýže krásně měkká a krémovitá, přisypte bylinky nasekané na jemno a nastrouhaný parmezán. Nakonec vmíchejte druhou lžíci másla, osolte a opepřete podle chuti.

Související témata:

Načítám