Hlavní obsah

Klasické vaječné smaženky

Hodnocení:
(231)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Oblíbená svačina z nádražních bufetů nebo super rychlá večeře ze surovin, co máte doma? Řeč je v obou případech o klasické vaječné smažence, na kterou nejspíš ani nepotřebujete recept, ale jako inspirace se vám možná bude hodit. Já si ji například od focení dělala už třikrát!

Ingredience pro:
1 porci
Na smaženku (můžete přidat i lžíci strouhanky)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhaného sýru
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce másla
  • 1 krajíc chleba
  • 1 lžička plnotučné hořčice
Dle chuti
  • čerstvá zelenina
  • sterilované okurky
  • petrželka
Článek

Postup

Krok 1: Vajíčko osolte a opepřete a prošlehejte s nastrouhaným sýrem. Já dala čedar, ale do smaženky můžete zužitkovat v podstatě jakýkoli tvrdý sýr – eidam, Gran Moravia, ementál, goudu... Někdo přidává i strouhanku, ale proč si dávat chleba se sušeným pečivem, že?

Krok 2: Na troše másla či oleje z obou stran opečte malou omeletku, kterou přehněte a položte na chléb (nejlépe také opečený) potřený hořčicí.

Krok 3: Dle chuti obložte kyselými okurkami, petrželkou a jakoukoli čerstvou zeleninou nebo třeba cibulí a ihned podávejte.

Smaženku si připravíte i ze zbytků po obalování řízků  – mouku, vejce a strouhanku jednoduše smícháte a opečete jako placičku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.