Hlavní obsah
3,0
(127)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pro někoho barbarství, pro jiného ta nejlepší forma masa – za syrova! Nebojte se domácí přípravy tatarského bifteku a vyzkoušejte i elegantnější verzi inspirovanou Francií, chuť masa v ní perfektně vynikne.

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na maso
  • 250 g hovězího masa
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Dále dle chuti
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 ks okurky
  • 1 lžička tabaska
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 lžíce parmazánu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

01.

Z masa zdaleka nemusíte brát jen svíčkovou. Krom toho, že stojí podstatně více, má i jemnější chuť, takže pokud chcete opravdu výraznou masovou chuť, zvolte kvalitní libové zadní hovězí, které lze zbavit všech šlach, blan a tuku. Můžete dát váleček, ale hodí se i kýta nebo šál. Důležité je sahat po vyzrálém mase.

Foto: Jakub Jurdič

Na základní tatarák si vystačíte se solí, čerstvě mletým pepřem, žloutkem, olejem či majonézouFoto: Jakub Jurdič

02.

Co se týče zpracování masa, svíčkovou stačí ostrým nožem najemno nasekat. Škrábání masa je dost zdlouhavé a zavedlo se prý proto, aby se nožem zlikvidovala vajíčka tasemnic, takže my si ho můžeme s klidem namlít. Maso ale melte dvakrát, abyste se zbavili opravdu všech blanek.

Foto: Jakub Jurdič

Když maso dvakrát pomelete, se škrábáním se nemusíte zdržovatFoto: Jakub Jurdič

03.

Nyní maso dochuťte mořskou solí a čerstvě mletým pepřem.

Foto: Jakub Jurdič

Osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem.Foto: Jakub Jurdič

04.

Do základu přidejte pro lepší chuť asi 2 lžíce olivového oleje. Můžete do něj zapracovat i žloutek, nebo si ho nechat až na závěrečné servírování. Maso pak rukama pořádně propracujte.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud se bojíte syrových žloutků, vyměňte je za kvalitní olivový olej nebo trochu majonézyFoto: Jakub Jurdič

05.

A teď už je jen na vás, jestli zvolíte minimalistickou variantu jen se solí, pepřem a tukem (vajíčkem či olejem), nebo přidáte, jako Francouzi, najemno pokrájenou šalotku, kapary, okurky (nejlépe jemné kornyšonky), dijonskou hořčici, tabasco či jinou pálivou omáčku, worcester a trochu parmezánu. Pochutiny přidávejte opravdu po troškách, abyste nezabili, ale naopak zvýraznili chuť masa.

Tip: Pokud si nemůžete pomoct, udělejte si českou hospodskou verzi s cibulí, plnotučnou hořčicí, okurkami, paprikou, tabascem, worcesterem, kečupem a kmínem, ale to už bude spíše masová pomazánka.

Foto: Jakub Jurdič

Maso servírujte se žloutkem uprostřed (alespoň 1 na 250 g masa) a ostatními pochutinami kolem, aby si každý mohl dát, na co má chuťFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Smažené topinky zkuste vyměnit za ty pečené nasucho, dají lépe vyniknout chuti masa a nebude vám po nich tak těžkoFoto: Jakub Jurdič

Tatarský biftek nemusí být jen z hovězího. Zkuste i lososový tataráček, lilkovou pomazánku nebo pikantní sýrový tatarák.

Reklama

Související témata:

Načítám