Hlavní obsah

Klíčem ke klidu je fyzická a mentální rovnováha

Foto: Shutterstock

Klíčem ke klidu je fyzická a mentální rovnováhaFoto: Shutterstock

V současném proměnlivém a stresujícím světě je rovnováha mezi fyzickou a mentální stránkou velmi důležitá. Tyto dvě části jsou jako spojené nádoby.

Článek

Fyzická energie je totiž základním palivem pro naše emoce, klíčem našeho klidu, pozitivního myšlení, a tedy mentální rovnováhy. Pokud nebudeme pečovat o tělo, naše psychika může v této nelehké době jen stěží zvládnout nápor, kterému je vystavována.

Minerály nám mohou pomoci

Pečovat o tělo znamená kromě pravidelného zdravého pohybu také zajistit mu příjem dostatečného množství látek, které ke svému fungování potřebuje. Některé látky si totiž organismus neumí sám vytvořit. Mezi ně patří i magnezium (hořčík) a vápník. Zbavují nás bolesti hlavy, stavů podráždění, úzkosti a poststresového napětí. Jsou to právě tyto minerály, které mohou výrazně přispět k udržení naší fyzické a mentální pohody. Věděli jste, že denně bychom měli přijmout 400 mg hořčíku a až 1 200 mg vápníku? Příjem těchto minerálů má ale jeden háček, jak vysvětlil profesor RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové: „Přijaté magnezium bohužel ještě neznamená vstřebané. Pro jeho efektivní vstřebání je potřeba dostat vápník do ideálního poměru 3 díly vápníku ku 1 dílu magnezia. Pokud poměr narušíme, tělo vstřebá těchto minerálů znatelně méně.“

Foto: Gemerka

V našem jídelníčku se v dostatečné míře nevyskytují potraviny bohaté na hořčíkFoto: Gemerka

Jak získat maximum hořčíku

Abychom dosáhli denních hodnot vápníku i hořčíku, potřebujeme tedy hledat způsoby, jak tyto minerály do těla doplnit. Problém je v tom, že v našem jídelníčku se v dostatečné míře nevyskytují potraviny bohaté na hořčík, a zároveň i to, že jeho obsah díky jejich urychlené produkci neustále klesá. Můžeme zvolit doplňky stravy, ale v nich z přítomného hořčíku zužitkujeme jen přibližně 30 %. Nejvhodnějším řešením se jeví příjem z vody, z které je dosaženo až 60 % vstřebáním. Proto je při nákupu minerální vody užitečné podívat se na poměr těchto minerálů na etiketě. Ideální stav 3 : 1 splňuje například voda Gemerka, která pochází z ekologicky čistého rozhraní několika národních parků na Slovensku. Gemerka zajistí nejefektivnější vstřebání těchto dvou minerálů do organizmu a obsahuje navíc hydrogen-uhličitany, které snižují překyselení žaludku a zlepšují metabolizmus.

Reklama

Načítám