Hlavní obsah

Klíšťata a choroby. Můžete mít deprese i ohluchnout. Jak se chránit?

Foto: shutterstock

Také milujete výlety v přírodě? Jsou krásné. Jen dejte pozor na nebezpečí jménem klíštěFoto: shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z výletu do přírody, ale klidně i procházky parkem, si můžete donést jako nechtěný suvenýr přisáté klíště. Nepodceňujte jeho odstranění i následnou péči, hrozí nepříjemné zdravotní komplikace.

Článek

Nejčastější nemocí přenášenou klíšťaty je lymeská borelióza, její léčba je při včasném záchytu možná antibiotiky. Druhou v pořadí je klíšťová encefalitida. Proti ní je možné se nechat očkovat, v případě vypuknutí nemoci totiž končí často trvalými následky.

Co vše může klíště způsobit?

Borélie postihují nervy, srdce a klouby, prvním příznakem je většinou typické zarudnutí kůže.

Encefalitida začíná jako nenápadná viróza, pokud však vyvolá zánět centrálního nervového systému, následky mohou být vážné, včetně obrny končetin, hluchoty, slepoty, alergií a intolerancí, těžké deprese, chronické bolesti hlavy, poruchy paměti či koncentrace. „Žádná závažnější infekce není pro tělo prospěšná, vždy je nejlepším řešením onemocnění zabránit," radí Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS, odborný garant center očkování a cestovní medicíny.

Když už se nakazíte, dá se vůbec úplně a bez následků vyléčit? Odborník dále vysvětluje: „Obě nemoci mohou ustoupit bez dalších komplikací, ale také mohou způsobit trvalé následky. Jak budou probíhat u konkrétního pacienta, nelze jednoznačně předvídat, záleží to na několika faktorech. U encefalitidy je obvykle průběh horší s narůstajícím věkem a při oslabené imunitě, kdy může mít i průběh fatální."

Odborníci proto doporučují očkování všem lidem od jednoho roku věku, obzvlášť, pokud chodíte do přírody nebo máte domácího mazlíčka, který může klíšťata přenášet.

Foto: shutterstock

Deprese, migréna... i to mohou být jasné důsledky klíšťové infekceFoto: shutterstock

Jak na očkování?

Normálně trvá třídávkové schéma vakcinace proti klíšťové encefalitidě jeden rok (druhá dávka 1 až 3 měsíce po první a třetí dávka 9 až 12 měsíců po druhé) a dostatečně imunní jste až s druhou dávkou. Díky zrychlenému očkovacímu schématu některými typy vakcín je možné dosáhnout dostatečné ochrany již tři týdny od podání první dávky.

O výběru konkrétní očkovací látky je vhodné poradit se s lékařem. Za očkování zaplatíte kolem 750 Kč za jednu dávku. Zjistěte si, zda vám zdravotní pojišťovna v rámci klientských benefitů nenabízí příspěvek, například klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny mohou čerpat až 650 Kč, Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR svým klientům na očkování nabízí 600 Kč.

Protože se kromě encefalitidy na očkování nelze spolehnout, musíte vsadit na jiné formy prevence:

  • Při pobytu v přírodě zvolte oděv ze světlé látky, na němž lezoucího agresora snáze odhalíte.
  • Použijte repelent, a to jak na kůži, tak na oblečení, zejména na nohy. Můžete si ho levně vyrobit i doma.
  • Do batohu přibalte pinzetu na klíšťata a dezinfekci.
  • Doma si pak pečlivě prohlédněte celé tělo.
Foto: shutterstock

Návštěvu lékaře nepodceňujte. Čím později s onemocněním přijdete, tím bude léčba komplikovanějšíFoto: shutterstock

Kde je najdete?

„Nejčastěji se paraziti uvelebují v podkolenních jamkách, tříslech, podpaží, za ušima a u dětí mezi vlasy. Obdobnou prohlídku je třeba provést i následující ráno, klíště se může po těle pohybovat i několik hodin, než se definitivně přisaje,“ vysvětluje PharmDr. Tomáš Andrt z Prozdravi.cz.

Pokud se v okolí ranky vytvoří zarudlý flek s bílým středem, spěchejte k lékaři. „Zákeřnost těchto nemocí je v tom, že první příznaky mohou být nenápadné. Pozdější stadia je mnohem náročnější léčit a způsobují dlouhodobé problémy," varuje MUDr. Rastislav Maďar.

Od 90. let v důsledku klimatických změn začal navíc počet případů onemocnění encefalitidou stoupat. Největší počet nemocných u nás byl podle společnosti GSK v roce 2006 (1029 případů) a v roce 2011 (861 nakažených, z nichž 5 zemřelo). Loni byla situace v ČR lepší, zaznamenáno bylo 355 případů.

S antibiotiky zbytečně nehazardujte

Měla jste o dovolené klíště, a ne jen jedno? Možná vás napadne nechat si napsat antibiotika, i když se vám zarudlá místa na kůži neobjevila.

„Preventivní užívání antibiotik určitě není nejlepším řešením," varuje MUDr. Rastislav Maďar. „Sama mohou vyvolat různé problémy, navíc to může přispět ke vzniku rezistence. Pokud máte obavy, krevní test na boreliózu je vhodné provést za 4-6 týdnů od přisátí klíštěte. U klíšťové encefalitidy není k dispozici žádná specifická léčba proti původci infekce, léčí se jen konkrétní následky škodlivého účinku viru," popisuje odborník.

Jste očkovaní proti klíšťové encefalitidě? Jak jinak se proti klíšťatům bráníte?

Načítám