Hlavní obsah

Klíšťata čekají v parku i na horách. Braňte se proti nim!

Foto: Profimedia

Už se těšíte na první pořádné procházky přírodou? Tak pozor na klíšťataFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další teplá zima znamená, že i letos bude v přírodě hodně klíšťat. A nejen, že bude – už v tuto chvíli je předpověď aktivity klíšťat na desítce, tedy maximálním nebezpečí, že si ho z přírody přinesete! ...Nebo nemusíte?

Článek

Nejen teplejší zimy, ale i zemědělství, změny v osázení lesů nebo další lidské činnosti zvyšují počet klíšťat v přírodě.

„V posledních deseti letech pozorujeme výrazný nárůst výskytu a rozšíření klíšťat, ale i jejich velmi vysokou promořenost infekčními patogeny. Klíšťata se objevují i tam, kde dříve nebyla – v nadmořských výškách kolem 1200 metrů a víc i ve městech,“ říká RNDr. Kateřina Kybicová Ph.D., vedoucí NRL pro lymeskou boreliózu Státního zdravotního ústavu.

A jak se proti nim bránit?

Klíšťata začínají být aktivní, když teplota stoupne nad pět stupňů, milují vlhko, čili s nimi počítejte i brzy na jaře a do pozdního podzimu. Ideální je klíštěti znemožnit, aby se do vás zakouslo. Jak?

Foto: Profimedia

Repelent je v případě pobytu v přírodě nutností, ale doplňte ho i oblečením, které kůži spíš zakrýváFoto: Profimedia

  • Prvním krokem je „nevonět“ mu, tedy nastříkat se repelentem. Přímo na kůži, pokud budete venku kolem dvou hodin, i na oblečení v případě, že bude pobyt delší. Repelent si můžete připravit i doma podle klasických babských rad – ze sáčku rozmarýnu, lžíce bílého vinného octa a litru vody. Klíšťata odpuzuje i vůně bazalky, citrusů, citronely, fenyklu a hvozdíku.
  • Dobré je nenabízet klíšťatům holou kůži – tedy nosit dlouhé kalhoty, plné boty. Světlé oblečení je výhodou, protože si na něm lezoucího klíštěte lépe všimnete.
  • Klíšťata jsou nejčastěji ve výšce maximálně do metru a půl nad zemí a v trávě vyšší než dvacet centimetrů, proto se takovou neprocházejte ani si do ní nelehejte. „Z toho vyplývá, že ochrana trávníku na zahradě je právě sečení nakrátko, nízká tráva je pro klíšťata poměrně nehostinným prostředím,“ říká Radovan Bureš ze společnosti Briggs & Stratton.
  • Po návratu z přírody se prohlédněte. Nejčastěji se klíště přisaje za ušima, v podkolenní jamce, tříslech, podpaží, ve vlasech, ale i na intimních místech. Jestliže zakousnuté klíště objevíte, nepanikařte, ale co nejdřív ho odstraňte. „K přenosu nákazy nedochází ihned po zakousnutí, ale až po několika hodinách,“ vysvětluje Kateřina Kybicová.

Jak odstranit přisáté klíště

Zapomeňte na to, že ho udusíte třeba zakápnutím olejem, protože klíště ve stresu vyvrhne obsah střev do rány a riziko infekce se zvýší. Použijte pinzetu, kleštičky nebo speciální kartu. Uchopte ho co nejblíže ke kůži a kýváním do stran vyviklejte. Ranku, stejně jako vše, co přišlo do styku s klíštětem, vydezinfikujte například jódem.

Foto: Profimedia

Po návratu se dobře prohlédněte, zda nemáte klíště – mezi místa, kam se zakousnou nejčastěji, patří i pokožka hlavyFoto: Profimedia

Nemoci, které přenáší klíšťata

Připomeňme lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Příznakem boreliózy bývá červená skvrna s bílým středem, která se ale nemusí objevit. Můžou být i chřipkové příznaky, ale nemusí, čili se často dostává do druhé, chronické a špatně léčitelné fáze. Víc se dozvíte v článku Chřipka v létě? Pozor, může to být borelióza!

Závažným onemocněním je i klíšťová encefalitida, tedy zánětlivé onemocnění mozku a mozkových blan. I jeho příznaky vypadají zprvu jako chřipka, druhá fáze už přináší bolesti hlavy, zvracení, závratě. Naštěstí proti ní existuje očkování (ideální je s ním začít v zimě, protože protilátky nastupují až za 14 dní po druhé dávce. Nejčastější očkovací schéma je: první dávka, za měsíc až tři druhá a třetí za pět měsíců až rok. Pokud je nutné očkovat v sezoně, lze to udělat v takzvané „zrychlené variantě". Očkovat je možné děti asi od roku věku, ale po poradě s lékařem).

Klíšťata přenášejí i další nemoci. „V klíšťatech z pražských lesoparků jsme kromě borrelií zjistili i výskyt nově se objevujících původců onemocnění, jako je anaplazmóza a ricketsióza, ohrožující lidi, a babezióza, která je nebezpečná pro zvířata,“ uvádí Kateřina Kybicová.

Jak se proti klíšťatům bráníte vy? Napište nám svůj osvědčený způsob!

Reklama

Načítám