Hlavní obsah

Koberce podle typu místnosti: Jiný patří do kuchyně a jiný do ložnice

Foto: Profimedia

Koberec vám dokáže úžasně zútulnit prostor. Vybírejte jej ale nejen podle toho, jak se vám líbí, ale také podle toho, v jaké místnosti budeFoto: Profimedia

Reklama

Podlahových krytin je na trhu celá řada, tak proč si vybrat právě koberec? Třeba proto, že interiér zútulní a zateplí, je příjemný na dotek. Navíc je na výběr z nepřeberného množství barev a vzorů.

Článek

Dříve byly koberce výsadou panovníků. To je naštěstí již dávnou minulostí a koberce dnes naopak patří k běžným a finančně dostupným podlahovým krytinám. Jenže není koberec jako koberec. Když se tedy pro něj rozhodnete, podle čeho a jak byste měli vybírat?

Co očekáváte?

Před otázkou „jak vybrat koberec“ si ovšem ještě položte jednu zásadní. Ptejte se, co vůbec očekáváte od podlahy v dané místnosti a jak budete konkrétní pokoj využívat.

„Výběr vhodné podlahy, respektive koberce se odvíjí především od toho, jakou roli bude v daném interiéru hrát. Má fungovat jako dekorace před postelí nebo sedačkou? Pak volte designové kusové koberečky s vyšším vlasem a hustotou, například populárního typu shaggy. Pokud má ale koberec například tlumit hluk a otřesy v dětském pokoji, pak vybírejte z celoplošných typů,“ radí Martin Škrlík, marketingový specialista internetového obchodu Forliving.

Dalším důvodem, proč sáhnout po celoplošném koberci, je jeho schopnost tepelné izolace – jednoduše řečeno vám nebude zima od nohou. A nejde jen o pocit, z místností s kobercovou podlahou tolik neuniká teplo.

„Jsou i z tohoto důvodu ideální pro děti, které tráví většinu času hraním si na zemi,“ vysvětluje Renáta Stuchlíková ze společnosti Limex.

Foto: Bonami

Podlahu v obývacím pokoji doplňte zajímavou kusovkou. Kusový koberec Safavieh Inigo, cena 5249 KčFoto: Bonami

Foto: Koberce Trend

Celoplošný koberec s hravým motivem Smart City oživí dětský pokoj. Cena: 249 Kč/m^2Foto: Koberce Trend

Foto: Bonami

Svým retro vzorem vás ihned zaujme. Kusový koberec Safavieh Sandra Dark, cena 3299 KčFoto: Bonami

Foto: Forliving

Oboustranný dětský koberec – když vás jedna strana omrzí, jednoduše ho otočíte. Cena 292 KčFoto: Forliving

Materiál ovlivní cenu

Koberec budete vybírat jistě také podle toho, kolik do něj můžete či chcete investovat. Cena se odvíjí zejména od druhu používaného vlákna. Mezi levnější se řadí koberce z umělého vlákna, naopak koberce vyrobené z vlny, hedvábí či jiných přírodních materiálů jsou dražší.

„Koberce se vyrábějí z čím dál sofistikovanějších materiálů – a to jak umělých, tak i přírodních, třeba z kokosových vláken, hedvábí nebo kůže. Umělá, například polyamidová nebo polypropylenová vlákna, se dnes navrhují tak, aby maximálně odolávala nečistotám, bakteriím i plísním,“ říká Martin Škrlík.

Přírodní vlněné koberce zase vypuzují špínu na kraj vlákna, kde ji snáze vyluxujete. Přesto jsou přírodní vlněné typy náročnější na údržbu, ale zato bezkonkurenčně nejlépe vedou teplo.

Rozdíly jsou i v konstrukci vlasu koberce. Komfortnější je střižený vlas oproti kobercové smyčce. Kobercová smyčka je zase výhodnější z hlediska údržby. Takový koberec je pak vhodnější třeba do dětského pokoje.

Foto: Koberce Trend

Celoplošný koberec do ložnice? Ano, po probuzení vám nebude zima od nohou. Koberec Vivo, cena 179 Kč/m^2Foto: Koberce Trend

Čím hustší, tím odolnější

Pokud chcete, aby vám koberec opravdu dlouho vydržel, zjistěte si hustotu vlasu. Ta ovlivňuje jeho životnost. Většinou platí přímá úměra mezi počtem vláken na metr čtvereční a odolností. Pro vysoce zatěžované prostory, zejména tedy do kuchyně, na chodbu či do dětského pokoje, vyberte koberec s vyšším počtem vláken na metr čtvereční.

Opačně potom přistupujte k výšce vlasu. Čím je vlas vyšší, tím větší starosti budete mít s údržbou. Takové proto dejte třeba pouze do ložnice jako předložku k posteli. Zkrátka tam, kde bude koberec méně namáhán, a přitom si zde chcete dopřát příjemný došlap.

Foto: Koberce Trend

Pobyt v kuchyni vám zpříjemní speciální kusovka. Oproti běžným jsou kuchyňské koberce odolnější proti znečištění. Cena 799 KčFoto: Koberce Trend

Aby vše ladilo

Nezapomínejte samozřejmě ani na estetiku. Vždyť právě ve výběru vzorů a barev nemá koberec mezi podlahovými krytinami konkurenci. Pomůže vám tak vyladit interiér k dokonalosti, aby vše korespondovalo s nábytkem a vybavením. Navíc jej při opotřebení snadno vyměníte za nový a rázem dodáte svému domovu nový šmrnc.

A jaké zkušenosti máte s koberci vy? Jste jejich odpůrci, nebo je naopak milujete a bydlení si bez nich neumíte vůbec představit?

Reklama

Načítám