Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Někdy přijde vhod trochu sytější a hutnější svačinka nebo sladká tečka. Kynuté těsto splňuje všechny podmínky, tak hurá na něj! Vyzkoušejte koblížky s džemem.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 koblih
  • 30 g droždí
  • 450 g hladké mouky
  • 40 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 40 g másla
  • 4 ks žloutků
  • 1 lžíce rumu
  • 1 špetka soli
  • 200 ml oleje
  • 6 lžic marmelády
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do hrnku rozdrobte droždí, zasypejte lžící cukru a mouky a zalejte trochou teplého mléka. Promíchejte a nechte asi 15 minut odpočívat, než vzejde kvásek.

02.

Mezitím v misce ušlehejte pěnu z másla, cukru a žloutků. Poté postupně vlejte kvásek, rum, sůl, mouku a zbytek mléka. Suroviny pořádně promíchejte a vypracujte hladké jemné těsto, které dejte kynout na teplé místo zhruba na 45 minut.

03.

Po vykynutí položte těsto na pomoučněný vál a vyválejte asi 1 cm vysokou placku. Pomocí vykrajovátka (výborně poslouží i sklenička) na půlce plátu vykrájejte kolečka, na druhé půlce je pouze naznačte. Na naznačená místa dejte lžičku džemu, vykrojené kolečko a znovu společně vykrojte.

04.

Koblihy nechte ještě 15 minut v teple odpočinout a následně je smažte v rozpáleném oleji v hlubokém hrnci dozlatova. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.

Džem doporučuji sladký, například meruňkový nebo jahodový.

Reklama

Související témata:

Načítám