Hlavní obsah
2,9
(349)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Už nyní jste smutní z toho, že naše čerstvé jahody za pár dní nebudou? Uchovejte si je nejen ve vzpomínkách, ale i v podobě lahodné domácí jahodové zavařeniny . V zimě si s ní namažete pečivo, palačinky nebo domácí dorty.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 zavařovací sklenice
  • 1 500 g čerstvých jahod
  • 500 g želírovacího cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Do mrazáku dejte chladit malý talířek, na kterém budete zkoušet hustotu džemu.

02.

Jahody odstopkujte, omyjte a rozčtvrťte, v hrnci smíchejte s želírovacím cukrem v poměru 3 : 1, přidejte citronovou šťávu a za stálého míchání přiveďte k varu. Pět minut povařte, poté na vychlazený talířek kápněte trošku džemu, abyste zkontrolovali konzistenci. Jestli vám připadá moc řídký, ještě chvíli ho povařte nebo přidejte několik lžic želírovacího cukru.

03.

Z povrchu sundejte případnou pěnu a zavařeninu rozdělte do saponátem vymytých a vroucí vodou vypláchnutých sklenic. Zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte do druhého dne vychladnout. Takto připravený džem vám s přehledem vydrží dva až tři roky.

Tip

  • Rozmarýn - S ovocem povařte i několik snítek rozmarýnu. Před rozdělením do skleniček je nezapomeňte vyndat. Divili byste se, jak si tahle aromatická bylinka s jahodami rozumí!
  • Vanilka - Klasikou pak je přidat vanilku, buď v podobě zrníček z lusku (který v džemu můžete povařit), nebo extraktu.
  • Med & chia semínka - Pro zdravější variantu dejte přírodní cukr nebo ho (případně jeho část) nahraďte stejným množstvím medu a na závěr vmíchejte několik lžic chia semínek.

Máte jiný osvědčený recept na jahodovou zavařeninu? Sem s ním!

Načítám