Hlavní obsah

Ožehavé téma: Jak dlouho kojit?!

Foto: thinkstock

O tom, že mateřské mléko je pro miminko to nejlepší, není pochyb. Ale jak dlouho byste měly kojit, to už je jen na vásFoto: thinkstock

Reklama

Mateřské mléko je nenahraditelné. Většina maminek o tom nepochybuje a snaží se své děti kojit. Ale jak dlouho? Do roka, do dvou, nebo třeba do pěti? Na tuhle otázku jsme hledali odpověď.

Článek

Otázka nezní, zda kojit, ale jak dlouho kojit. Kdy se dítě bez mateřského mléka v podstatě neobejde, a kdy už by naopak nemělo mít k vašim prsům přístup? Snažili jsme se to zjistit.

Poklad jménem mateřské mléko

Prvních šest měsíců má kojení rozhodující úlohu, a to jak po stránce výživové, imunologické, tak i psychické, i když určité změny se objevují. „Dlouho platilo doporučení Světové zdravotnické organizace, že se mají děti plně kojit prvních šest měsíců. Nyní se to mění, protože mezi čtvrtým a šestým měsícem se předpokládá existence takzvaného alergického okna. Jde o zvýšenou toleranci dětského organismu na některé potraviny, jejichž pozdější podání by mohlo způsobit projevy alergické reakce,“ vysvětluje lékař Martin Magner z Kliniky dětského a dorostového lékařství.

Foto: thinkstock

Kojení není jen způsob výživy, ale buduje se při něm i vztah matky a dítěteFoto: thinkstock

Zjednodušeně lze ale říci, že mateřské mléko má pro děti v určitých obdobích života následující význam:

  • 0 až 6 měsíců – mateřské mléko je v této době nenahraditelné. Pokrývá výživové potřeby miminka, s jeho pomocí se tvoří imunita a podcenit nelze ani vytváření pouta mezi matkou a dítětem. „Kojení uspokojuje potřebu blízkosti, která je v raném věku velmi silná, a její uspokojování má vliv na fyzický i psychický vývoj dítěte,“ říká laktační poradkyně Viola Jedličková.
  • 6 měsíců až 1 rok – v tomto období už mléko nestačí a je nutné začít zavádět příkrmy. „Hrozí především nedostatek železa a u matek vegetariánek pak deficit vitaminu B12,“ upřesňuje Martin Magner. Přesto je význam mateřského mléka stále velký.
  • 1 až 2 roky – tady už se názory odborníků rozcházejí, faktem ale je, že důležitost mateřského mléka pomalu ustupuje. „Význam výživové i imunologické hodnoty mléka klesá s tím, jak se postupně zavádí příkrmy a děti si vytvoří svou vlastní fyziologickou střevní bakteriální flóru,“ upřesňuje Martin Magner.

Kdy přestat?

Co se týče výživového a imunologického významu mateřského mléka, tak ta podle pediatrů zaniká někdy po druhém roce batolete. Jde o to, že po fyzické stránce ho tříleté dítě už k ničemu nepotřebuje. Laktační poradci ale připomínají psychologický význam kojení a pro jeho ukončování příliš nejsou. Kdy je ale ten pravý čas dítě odstavit, neví ani oni.

„Je to na rozhodnutí každé matky,“ radí Viola Jedličková s tím, že není třeba nikam spěchat. Dokud má z kojení dobrý pocit matka i dítě, není důvod, proč v něm nepokračovat, i když už vaše dítě oslavilo třeba čtvrté narozeniny. „Nebylo zjištěno, že by kojení starších dětí jakkoli nevhodně ovlivňovalo jejich vývoj,“ dodává Viola Jedličková s tím, že nepochopení okolí, pošklebky či posměšky pramení pouze z neinformovanosti lidí.

Psychologové už tak jednoznačný názor ale nemají. „Takto dlouhodobé kojení podle mě z psychologického hlediska už nic moc zdravého není. Co se týče vazby mezi dítětem a matkou, tak ta by už dávno měla být vybudována. Jejich vztah by měl být upevňován jinými společnými zážitky, které více odpovídají věku dítěte. Mnohdy jde podle mě spíš o závislost matky na dítěti, kdy nechce odstřihnout onu pomyslnou pupeční šňůru,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková, která sama své děti kojí zhruba do dvou let.

Foto: thinkstock

O tom, kdy dítě odstavit, by si matka měla rozhodnout sama podle toho, jak to cítíFoto: thinkstock

Co si o tom myslí čtenářky na Facebooku:

Lucie H.: „Kojení je super, na tom se shodneme. Ale dítě by se mělo přestat kojit, když je schopné si jednak o jídlo říct a také se částečně samo najíst. Přijde mi zvláštní, když přijde ze školky a maminka ho doma nakojí.“

Kača V.: „Já měla dle doporučení pediatra kojit až do tří let, po osmnácti měsících jsem to ale vzdala. Už jsem na to fakt neměla sílu a myslím, že v té době už mě dcera stejně měla jen jako dudel ke spaní.“

Lenka H.: „První dceru jsem kojila jen šest týdnů, pak už to nešlo. Druhou dcerku kojím dodnes, a to měla v červenci tři roky. Kojím ale jen na spaní a jen někdy, když nemůže dlouho sama usnout. Ale od října jdeme do školky, tak už jí delší dobu vysvětluji, že tam tohle děti nemají a že už je velká holka.“

Darina L.: „Já kojila dva syny, oba 3,5 roku. Příroda nás obdařila možností kojit i déle, než je pro většinu populace psychicky přijatelné. Moje švagrová například kojila pět let. Znám velké předsudky lidí kolem, kteří si myslí, že to není normální. Je to ale každého věc, jakou variantu vyživování zvolí. Ještě podotknu, že když jsem přestala kojit, tak u syna do týdne vznikl deficit životně důležitých hormonů, který se předtím neprojevil, protože jsem mu je dávala vlastním mlékem. Kdybych to tušila, tak kojím ještě déle.“

Jak dlouho jste kojily vy? A přijde vám normální zásobovat mateřským mlékem třeba čtyřleté dítě?

Reklama

Související témata:

Načítám