Hlavní obsah

Kokosový olej: Je opravdu tak zdravý, jak se traduje? Zeptali jsme se 3 odborníků

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Patří kokosový olej do zdravé výživy, nebo vůbec ne?Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kokosový olej je často řazen do populární skupinky zvané superpotraviny. Používá se ve zdravých fitness receptech a jeho vyšší cenu mají hravě vyvážit úžasné zdravotní benefity. Není to ale jenom fáma?

Článek

Boom kokosového oleje trvá už poměrně dlouho. Nejdříve se začal oslavovat jako skvělý kosmetický doplněk. Výborně regeneruje vlasy, poměrně účinně bělí zuby, chrání před UV zářením, má skvělý vliv na pokožku…

To je všechno rozhodně pravda. A mnozí z vás to mají vyzkoušené. Kokosový olej proto teď všichni milují a stále častěji jím také obohacují své pokrmy.

Jak je to ale s kokosovým olejem z výživového hlediska? Skutečně tělu tak svědčí? Nebo ve zdravé stravě nemá co dělat? Ptali jsme se za vás!

Ing. Hana Málková, odbornice ze STOB – stop obezitě

„Okolo kokosového tuku se v poslední době točí mnoho mýtů i protichůdných názorů. Nicméně, odborníci se stále shodují na tom, že z hlediska složení spadá kokosový tuk mezi ty nejméně vhodné.

Hlavním důvodem je fakt, že obsahuje až 90 procent nasycených mastných kyselin, což je ze všech druhů tuků – nejen rostlinných, ale i živočišných – jednoznačně nejvíce.

Z pohledu rizik srdečně-cévních onemocnění se kokosový tuk považuje za rizikovější než máslo nebo jiné živočišné tuky. V porovnání například s řepkovým olejem jsou rozdíly ještě významnější.

Vyzdvihován je často fakt, že díky rozdílnému složení – vysoký obsah kyseliny laurové – přispívá ke zvyšování takzvaného hodného HDL-cholesterolu. Nicméně už nebývá zmiňováno, že současně vede také ke zvyšování takzvaného zlého LDL-cholesterolu.

Dalším uváděným pozitivem jsou antimikrobiální účinky, což zatím bylo potvrzeno pouze při pokusech ve zkumavkách, nikoli v lidském organismu.

Častým argumentem pro používání kokosového tuku je jeho vysoká tepelná stabilita, existují však i vhodnější tuky na smažení. Dalším často opomíjeným faktem je, že na tepelnou úpravu se nehodí panenské oleje a právě v této podobě je často kokosový tuk doporučován.“

Kristýna Báčová, DiS., koučka hubnutí

„V současné době je moderní používat v kuchyni kokosový olej. Měli byste ale rozlišovat mezi těmito dvěma druhy – kokosovým olejem extra virgin a rafinovaným kokosovým olejem.

Kokosový olej extra virgin je totiž při vysokých teplotách stálý, a proto je vhodný na vaření. Pro sportovce je tento typ tuku vhodný z hlediska rychlého zdroje energie, který obsahuje nasycené tuky středního řetězce.

Jejich vlastností je, že se v játrech přeměňuje na energii místo toho, aby se ukládal do tukových zásob. Dalšími pozitivy jsou, že bojuje proti plísním, bakteriím a virům, podporuje kardiovaskulární zdraví a například také imunitní systém. Nicméně druhý typ – rafinovaný kokosový olej – tak dobré vlastnosti nemá.“

MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu

„Téma tuků je velmi diskutováno na internetu, objevila se spousta protichůdných doporučení. ,Zdravé‘ weby vyzdvihují kokosový tuk jako novou superpotravinu. Může to na vás učinit dojem, že ve výživových doporučeních se stále něco mění, či že odborníci lžou.

Předmětem sporu je typ chemické vazby nasycených tuků v kokosovém tuku, které se dle délky C vazby liší svým účinkem na zdraví.

Kokosový tuk obsahuje 90 procent nasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem. Je to kyselina laurová (C 12), myristová (C 14), palmitová (C 18). Obsahuje nejvíce kyseliny laurové, která se chová spíše jako kyseliny s dlouhým řetězcem (C12–C 18) a mají vliv na krevní tuky.

Česká republika se ztotožňuje s mezinárodními doporučeními, která říkají, že nasycené tuky byste měli konzumovat v nižším množství. V rámci tuků byste měli upřednostnit nenasycené mastné kyseliny.

To znamená zaměřit se na zvýšení konzumace omega-3 mastných kyselin, tedy přijímat tuky ze zdrojů, jako jsou například mořské ryby, ořechy, semena nebo řepkový olej.“

Používáte při vaření kokosový olej?

Reklama

Načítám