Hlavní obsah

Koláč zebra aneb Variace na mramorovou bábovku

Hodnocení:
(267)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Přemýšlíte už, co upečete o víkendu? Zkuste tenhle koláč s atraktivním zebřím vzorem. Držte se receptu, vydržte, až zchladne, a zakrojte. Věřím, že kresba na průřezu vás donutí k úsměvu. A nezapomeňte včas vybrat z lednice vajíčka a vodu – aby se koláč povedl, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

Ingredience pro:
1 formu o průměru 24 cm
Budete potřebovat
  • 5 vajec
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 250 ml perlivé vody
  • 250 ml oleje
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • 1 špetka soli
Na vymazání formy a dokončení
  • 1 oříšek másla
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Krok 1: Dortovou formu vymažte máslem nebo vyložte papírem na pečení. Prosejte mouku s práškem do pečiva. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Postupně přidejte asi polovinu cukru a vyšlehejte pevný sníh. Předehřejte troubu na 160 stupňů.

Krok 2: Ke žloutkům přidejte zbylý cukr a šlehejte, až vznikne světlá a hustá pěna. Stěrkou pak po částech střídavě vmíchejte perlivou vodu, mouku a olej. Na závěr přidejte vanilkový extrakt a zlehka spojte s ušlehaným sněhem.

Krok 3: Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmíchejte kakao.

Krok 4: Do středu dortové formy dejte dvě lžíce světlého těsta. Doprostřed přidejte dvě lžíce tmavého těsta a takhle střídavě do středu postupně klaďte oba druhy, až spotřebujete všechno těsto – bude se líně blížit ke krajům formy a vytvoří vzor zebra.

Krok 5: Koláč vložte do trouby a při 160 stupních pečte asi 20 minut, poté zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě asi 40 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.

Krok 6: Nechte zchladnout, zlehka poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama