Hlavní obsah

Tradiční bábovka s exotickým kořením

Hodnocení:
(24)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

V zimním období se nemůžu nabažit vůně exotického koření. Přidávám ho, kam můžu, třeba i do té nejklasičtější bábovky. V krabici od cukroví se krčily poslední kousky perníčků, a tak vznikla tahle nedělní bábovka s vůní hřebíčku, skořice a kardamomu.

Ingredience pro:
1 bábovku
Na kořeněné mléko
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 6 tobolek celého kardamomu
  • 6 hřebíčků
  • 1 ks celé skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 4 g sušeného zázvoru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na těsto
  • 130 g másla
  • 140 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
Na perníkový vír
  • 1 lžička mleté skořice
  • 40 g perníku na strouhání
Na formu
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív připravte kořeněné mléko. V rendlíku přiveďte mléko téměř k varu, vsypte do něj všechno koření, přidejte vanilkový extrakt a nechte louhovat alespoň 20 minut. Vyndejte máslo, aby povolilo, a připravte bábovkovou formu: řádně ji vymažte a vysypte hrubou moukou. Perník nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte ho se skořicí.

Krok 2: Předehřejte troubu na 170 stupňů. Oddělte žloutky od bílků a přeceďte kořeněné mléko. Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Postupně do ní zašlehejte žloutky a po lžících přidejte i ochucené mléko a větší část prosáté mouky.

Krok 3: Z bílků ušlehejte pevný sníh. Zbytek prosáté mouky smíchejte s práškem do pečiva. Stěrkou střídavě lehce zatřete do těsta bílky a zbytek mouky.

Krok 4: Těsto rozdělte na dvě části: do jedné jemně přimíchejte perník se skořicí. Obě těsta pak zlehka střídavě vlijte do formy.

Krok 5: Bábovku vložte do trouby a zvolna pečte asi 40 až 50 minut. Upečenou nechte asi 10 minut ve formě.

Můj tip: Místo perníku na strouhání použijte poslední zbytky perníčků z Vánoc nebo karamelové sušenky. Mléko můžete „ovonět“ i kupovanou směsí koření na chai latte.

Máte rádi výrazně kořeněné moučníky, nebo jste příznivci jemné chuti?

ynezorPumanzeSaNyknalC
16. 1. 2019

Reklama

Sdílejte článek