Hlavní obsah
3,0
(517)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Křehké těsto a mascarpone je zaručená kombinace. Pokud přidáte do náplně ještě mák a vytvoříte krásné jednoduché mramorování, máte na stole dokonalý moučník.

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička citronové kůry
Na náplň
  • 250 g mascarpone
  • 1 ks vejce
  • 5 lžic cukru moučka
  • 180 g máku
  • 150 ml mléka
Článek

Postup

01.

Nejdříve si připravte křehké těsto. Do mísy nasypejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, vejce, nakrájené změklé máslo a vše důkladně propracujte. Těsto pak napěchujte do kulaté koláčové formy tak, aby vznikly i okraje. Uložte do chladu.

02.

Na náplň prošlehejte mascarpone s vejcem a dvěma lžícemi moučkového cukru. V rendlíku ohřejte mléko, přidejte k němu mák, zbylý cukr a vše důkladně promíchejte. Mák můžete ještě dochutit skořicí nebo citronovou kůrou, ale není to nutné. 

03.

Těsto ve formě na dně propíchněte na několika místech vidličkou. Makovou náplň zlehka spojte s mascarpone tak, aby vzniklo mramorování. Směs naneste na těsto, uhlaďte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodinky. Hotový koláč můžete ozdobit ovocem podle chuti nebo podávat samotný.

Reklama

Související témata:

Načítám