Hlavní obsah
2,9
(1039)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Podobných koláčů se pečou mraky, ale tento je obzvláště sympatický. Kromě křupavé drobenky a vláčné tvarohovo-ovocné náplně tkví jeho výhoda v tom, že umícháte jen jedno těsto, ze kterého vyrobíte korpus i žmolenku. Nemusíte nic vážit, a ještě zpracujete v podstatě jakékoli sezonní ovoce.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Těsto
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 kostka másla
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 4 ks jablek
  • 2 vaničky tučného tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 sáčky Originál Pudingu příchuť Vanilka Dr. Oetker
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Hrnek na odměření použijte o velikosti 250 ml. Změklé máslo (250 g, nebojte se toho množství - na chuti i vůni koláče se vám to bohatě vrátí) smíchejte s cukrem, skořicí a špetkou soli. Vmíchejte vejce, mouku a kypřicí prášek a většinu směsi rukama natlačte do hlubšího pekáčku vyloženého pečicím papírem. Zhruba hrst si nechte na posypání jako drobenku.

02.

Na kostičky pokrájejte 2 velká a klidně neoloupaná jablka, další 2 nakrájejte na tenké plátky.

03.

Tvaroh prošlehejte se smetanou, pudingovými prášky, zakysanou smetanou, vejcem, cukrem a kostičky jablek. Tuto směs rozetřete na korpus, obložte plátky jablek a posypejte odloženou drobenkou.

04.

Koláč pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova. Nezapomeňte, že krém díky pudingu po vychladnutí ještě trochu zpevní.

Máte rádi kombinaci tvarohu a křupavé drobenky? Pak zkuste i tento univerzální křehký koláč s tvarohem!

Reklama

Načítám