Hlavní obsah

Křehký jablečný koláč s pudingovým krémem. Bez vážení!

Hodnocení:
(871)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Podobných koláčů se pečou mraky, ale musím říct, že tento je obzvláště sympatický. Kromě křupavé drobenky a vláčné tvarohovo-ovocné náplně tkví jeho výhoda v tom, že umícháte jen jedno těsto, ze kterého vyrobíte korpus i žmolenku. Nemusíte nic vážit, a ještě zpracujete v podstatě jakékoli sezonní ovoce.

Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na těsto
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 kostka másla
  • 3/4 hrnku přírodního cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 4 jablka
  • 2 vaničky tučného tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 sáčky Originál Pudingu příchuť Vanilka Dr. Oetker
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Hrnek na odměření používám o 250 ml. Změklé máslo (250 g, nebojte se toho množství - na chuti i vůni koláče se vám to bohatě vrátí) smíchejte s cukrem, skořicí a špetkou soli. Vmíchejte vejce, mouku a kypřicí prášek a většinu směsi rukama natlačte do hlubšího pekáčku vyloženého pečicím papírem. Zhruba hrst si nechte na posypání jako drobenku.

Krok 2: Na kostičky pokrájete 2 velká a klidně neoloupaná jablka, další 2 na tenké plátky na povrch koláče.

Krok 3: Tvaroh (500 g) prošlehejte se smetanou (200 g), pudingovými prášky, zakysanou smetanou (180 až 200 g), vejcem, cukrem a kostičky jablek. Tuto směs rozetřete na korpus, obložte plátky jablek a posypejte odloženou drobenkou.

Krok 4: Koláč pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova. Nezapomeňte, že krém díky pudingu po vychladnutí ještě trochu zpevní.

Máte rádi kombinaci tvarohu a křupavé drobenky? Pak zkuste i tento univerzální křehký koláč s tvarohem!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama