Hlavní obsah

Kolik sexu udrží štěstí ve vztahu?

Foto: RD_Production, Shutterstock.com

Foto: RD_Production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Existuje nějaká milostná formule, která by průměrnému páru zajišťovala pohodu v posteli i mimo ni? Tohle je pravda o tom, kolik milování je tak akorát!

Článek

Sex představuje hnací motor, emoce, vášeň, sílu hormonů, naléhavost, různě příjemné zážitky i potřebu, a to navzdory tomu, že někteří sexuologové zrovna s tím posledním jmenovaným nesouhlasí. Objevují se totiž názory, že člověk, který nemá chuť věnovat se sexualitě, v podstatě není vůbec nijak „rozbitý“ ani dysfunkční. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že příliš sexu vztahu škodí!

Sexuální apetence je podle všeho individuální a může ji ovlivnit například věk. Nebo také zážitky během života. Když se to však celé vezme z hlediska párového soužití, tedy ne jen osobního rozhodnutí nebo stanoviska, situace se trochu mění. Bez sexu se v páru žít nedá. Nebo snad ano? A kolik lásky v polštářích se považuje za optimální? Takhle to vidí britská sexuoložka Tracey Cox!

„Ingredience“, bez které se neobejdete?

„Terapeuti tradičně říkají, že sex představuje asi čtvrtinu celkového štěstí vztahu. Nové studie však odhalují nejrůznější zajímavé a protichůdné důkazy o tom, kolik sexu skutečně přispívá k dlouhodobé spokojenosti páru,“ popisuje uvedená sexpertka na svém blogu s tím, že pokud jste mladší 25 let nebo procházíte první fází vztahu, můžete se (aspoň dočasně) klidně milovat denně. Možná i několikrát. Myšlenka pravidelného sexu „od pondělí do neděle“ je však pro starší osoby nepředstavitelná a v podstatě i nevhodná. Nutno podotknout, že mnozí jsou na sex dokonce i líní, a to z těchto důvodů.

„Vědci v rámci jedné studie požádali několik párů, které se milovaly asi šestkrát měsíčně, aby tuto frekvenci zdvojnásobily. Závěr byl takový, že tento krok měl katastrofální dopad na sexuální život dvojic, které se již po pár dnech cítily unaveně a poukazovaly na snížení intenzity prožitku,“ popisuje sexpertka a dodává, že denní sex skutečně nemusí být pro většinu zaneprázdněných lidí nutně dobrá věc. Tak jaká je tedy „norma“?

Foto: vhpicstock, Shutterstock.com

O sexuální frekvenci je třeba s partnerem mluvit a najít kompromis. Oba totiž nemusíte mít stejné nárokyFoto: vhpicstock, Shutterstock.com

Naléhavost s datem spotřeby

„Obecně platí, že hodně mužů a žen si častý sex užívá hlavně v mládí nebo během zamilovanosti, pak už se frekvence mění na realističtější úroveň,“ dál objasňuje Tracey Cox a odvolává se na americkou socioložku a sexuoložku Pepper Schwartz, která sesbírala data z tisíců průzkumů sexuálního chování. Právě ona objevila, že štěstí ve vztahu může evidentně zajistit milostné setkání třikrát až čtyřikrát týdně – ovšem na začátku partnerství. Pokud nemáte děti, jste zdraví a vysoce sexuálně motivovaní, je to skoro až magické číslo.

„Ovšem nic si z toho nedělejte, jestli do této kategorie nezapadáte. Průměrný pracující či starší pár má sex jednou, maximálně dvakrát týdně, což podle dostupných informací k harmonii ve vztahu doopravdy stačí. Hlavně se v dnešní době jedná o realistický cíl, který mohou splnit i ti milenci, kteří na sebe obvykle nemají čas,“ tvrdí Tracey Cox. A má pravdu. Nějakou milostnou půlhodinku jednou za sedm dní si najde každý – byť by se mělo jednat aspoň o rychlovku. Máte-li času o trochu víc, zkuste polohy, které sbližují!

Toužím, takže chci

„Jedinou věcí, kterou se musíte v rámci svého partnerství zabývat, je to, zda jste se svojí sexuální frekvencí oba spokojení. Pochopitelně se může stát, že se jako pár shodnete na tom, že už to jaksi není ono. Pak usilujte o nějaký kompromis. A záleží čistě jen na vás, jaké podmínky si nastavíte. Převládající názor společnosti, že páry, které nemají sex, mívají problémy a rozpadají se, je přeceňovaný. Když ani jeden z dvojice potřebu sexu necítí, je to v pořádku. Ovšem to se stává zřídkakdy. Častěji je nutné diskutovat a shodnout se na četnosti, která vyhovuje oběma stranám,“ uzavírá Tracey Cox. Bohužel dnes upracovaným párům dochází často na sex i chuť. Takže, jaké si to uděláte, takové to máte? Vypadá to tak!

A kolik sexu udržuje štěstí právě ve vašem vztahu? A je v pořádku, když žena sex odmítne?

Načítám