Hlavní obsah

Z pohledu ženy: Kdy je v pořádku odmítnout sex?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jedno, jak moc svého partnera milujete – někdy prostě nemáte na sex absolutně náladu. Kdy je v pořádku říct ne a kdy se vyplatí prvotní nechuť přemoct?

Článek

Jste unavené, podrážděné, právě jste uložily děti a máte za celý den prvních pět minut jen pro sebe, možná jste nachlazené, prostě cokoli. Každopádně sex je to poslední, na co máte pomyšlení.

Někdy je opravdu nejrozumnější partnera odmítnout, ale jindy je podle britské sexpertky lepší říct ano, i když se vám úplně nechce. Jak se tedy zachovat?

Tohle jsou nejčastější důvody (pomineme-li vyloženě zdravotní obtíže spojené například s dlouhodobým užíváním některých léků a podobně), proč ženy nemívají na erotické hrátky chuť – ale ne vždy se vyplatí se sexu vzdát.

1. Únava

Rozlišujte mezi standardní únavou a pocitem naprostého vyčerpání. Jste-li opravdu na pokraji sil (řešíte dlouhodobé pracovní či jiné problémy, staráte se o tříměsíční dvojčata, jste nemocné, máte v práci před důležitou prezentací, na niž se ve dne v noci připravujete…), tělo sníží libido na minimum, aby zajistilo, že nebudete plýtvat drahocennými zbytky energie. „V takovém případě je rozumné jít raději spát než se věnovat sexu. Je ale dobré vysvětlit partnerovi, že jde o dočasnou záležitost, než odezní to, co vás tolik vyčerpává,“ radí Tracey Cox.

Pokud jste ale unavené z běžných každodenních povinností, není od věci prvotní nechuť na sex překonat. V prvé řadě to totiž zítra, pozítří, za měsíc či půl roku asi nebude jiné – stále budete mít ty stejné běžné povinnosti, pořád budete normálně unavená.

A zadruhé vám trocha erotických hrátek v tomto případě spíš dobije baterky a zároveň zajistí, že budete mnohem lépe a kvalitněji spát. „Sex je totiž přírodní antidepresivum. Jeho pravidelné ‚užívání‘ uvolňuje například hormony oxytocin a dopamin, díky nimž se budete cítit spokojenější a šťastnější. Sex snižuje míru stresu,“ dodává Tracey Cox. Prostě na běžné starosti a obvyklou únavu je to ideální lék!

2. Jste naštvaná

Pohádali jste se, partner vás něčím naštval. Sexu v takové situaci se říká usmiřovací a řada odborníků ho nepokládá za moc dobrý nápad. Tvrdí, že fyzickým kontaktem jen zalepíte problém, který ale nevyřešíte – jen odsunete.

Tracey Cox to ale takhle černobíle nevidí: „Je jasné, že pokud jste rozčílené a naštvané tak, že se nedokážete na partnera ani podívat, natož abyste s ním měly sex, je lepší se do toho nepouštět.“ Jestliže však stav není tak vážný, stojí to minimálně za úvahu. „Pokud jeden z vás sex iniciuje jako gesto usmíření, může to situaci pomoci. Milování vás uklidní, sblíží, navodí příjemnou náladu, takže pak třeba budete schopni mluvit o daném problému s větším klidem. Možná tak to, co vás předtím rozčílilo, dokážete vyřešit,“ popisuje.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Partner vás naštval? Někdy stojí usmiřovací sex za úvahuFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

3. Sex vás nudí

Tady se nabízí otázka, co je horší: zda žádný sex, nebo nudný sex. Podle Tracey Cox nemusí být v tomto případě menší erotický půst na škodu.

Neuspokojujícím sexem totiž svou nechuť nejspíš jen prohloubíte, kdežto pauzou, kterou dobře využijete, se toho dá hodně zlepšit. „V takových případech párům navrhuji třeba měsíc sex zcela vynechat a tento čas věnovat úvahám a hovorům, co by jejich milostný život zlepšilo, okořenilo, prostě mu dodalo znovu jiskru,“ radí Tracey Cox.

Po pauze na přemýšlení je pak podle ní dobré další měsíc věnovat jen milostné předehře, tedy bez soulože. Jakmile uplyne další měsíc, můžete si začít trochu hrát. Stále byste si měli vystačit jen s předehrou, ale s určitými pravidly. „Nějaký čas si například zakažte používání rukou, pak pro změnu ‚vyřaďte z provozu‘ ústa, další období se zkuste obejít bez erotických pomůcek,“ upřesňuje Tracey Cox s tím, že takhle se pak propracujete až ke klasickému milování, kde si můžete podobně hrát s polohami.

Cílem tohohle „milostného plánu“ je nejen zvýšit chuť na sex (čeho je málo, po tom člověk nejvíc touží), ale naučí vás to experimentovat a objevovat, ukáže vám to, co spolu vaše těla dokážou. A to všechno je prostě sexy.

4. Sex je bolestivý

Je jedno, čím je to způsobeno, ale jakmile se pro vás milování stává bolestivé, rozhodně je namístě říct partnerovi ne. Milování vás nemá zraňovat, ale bavit. Takže žádné zatínání zubů a snaha vydržet to. Než přijdete na to, co vám bolesti způsobuje (a nevyřešíte to), na sex zapomeňte.

Nejčastějším viníkem je podle Tracey Cox nedostatečné vzrušení ženy. Možná odbýváte předehru nebo jste po porodu či v přechodu, můžete mít i gynekologické obtíže. Každopádně pokud nezabere poctivá předehra či lubrikační gel, je vhodné zajít za lékařem a hledat příčinu. Většinou je řešení snadnější, než si ženy myslí.

Kvůli čemu nemíváte chuť na sex vy?

Načítám