Hlavní obsah

Kolik stojí chřipka? Skoro 60 tisíc!

Foto: isifa

Pár dní v posteli může přijít na pěkné penízeFoto: isifa

Reklama

Chřipka vás většinou uzemní natolik, že si musíte vzít neschopenku, což znamená, že přijdete o kus výplaty. Napadlo vás někdy počítat, kolik pak chřipka stojí? Podle odborníků je to 59 000 korun.

Článek

Kde se takhle vysoké číslo vzalo? Odborníci Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu v Praze a z Ústavu epidemiologie, 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy vycházeli hlavně ze statistik o počtu nemocných a délce pracovní neschopnosti při chřipce. Základem byla průměrná měsíční mzda 24 126 korun.

„Pracovní neschopnost kvůli chřipce stojí stát v průměru 32 182 korun – tedy tak 55 procent nákladů. Zaměstnavatel má náklady 19 935 korun, tedy 34 procent. Zdravotní pojišťovny uhradí 2445 korun, tedy čtyři procenta. Pacient – zaměstnanec – musí zaplatit 4134 korun, což je sedm procent výdajů,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta, který se opíral právě o výpočet zmíněných odborníků.

Foto: thinkstock

Vsázíte na homeopatickou léčbu? Léky vyjdou na pár stovekFoto: thinkstock

Kolik vás bude stát chřipka?

Částka kolem čtyř tisíc pro pacienta je hlavně ušlý zisk, poplatky u lékaře nebo v nemocnici a také léky, které nehradí zdravotní pojišťovny. Poplatky neovlivníte, ušlou mzdu také ne, ale kolik stojí léčba? Spočítali jsme to za vás.

Recepty od babičky: do 300 Kč

Nemusíte kupovat léky, ale najít si přírodní přípravky – vitamin C posilující imunitu, česnek s antivirovým účinkem, černý bez s antioxidanty, zázvor pro zmírnění bolesti hlavy a vypocení se, vrbovou kůru proti bolestem a horečce, křen jako dezinfekční látku a rozhodně med – pro ochucení, ale i imunitu. Na kolik přijdou? Kilogram medu asi 120 korun, kilogram zázvoru asi 50 korun, čaj s kůrou vrby asi 25 korun, čaj z černého bezu asi 30 korun, kilogram křenu asi 60 korun.

Foto: thinkstock

Přídodní léčba věří medu, citronu i zázvoruFoto: thinkstock

Homeopatická léčba: od 500 Kč

Při prudkém nástupu nemoci a vysoké teplotě můžete z homeopatik použít například Aconitum 15 CH, Belladonnu 15 CH, nebo Ferrum phosphoricum 15 CH. Na vysokou horečku lze použít Bryonii alba nebo Gelsemium sempervirens. Za jedno balení homeopatik dáte asi 80 korun.

Nejznámějším homeopatickým lékem je Oscillococcinum, které můžete užívat jako prevenci, ale i jako léčbu již „rozjeté“ nemoci. Podle toho pak vypadá dávkování – i náklady. Jako prevence stačí dóza jednou za týden. Při akutních obtížích pak dóza až třikrát denně po dobu 1–3 dnů. Balení po šesti dávkách stojí od 155 korun, velké s třiceti dávkami pak kolem 500 korun.

Foto: thinkstock

Náklady na chřipku narostou i kvůli poplatkům u lékařeFoto: thinkstock

Volně prodejné léky: od 200 Kč

Pokud se vypravíte do lékárny, počítejte s investicí minimálně 200 korunami – a to si odnesete pouze jeden přípravek. Paralen Grip na chřipku a kašel – maximální denní dávka je 8 tablet po dobu 3–5 dní, tedy asi 250 korun. Další možností je lék Trigrip – při doporučených 6 tabletách denně, maximálně však 7 dní tedy asi 200 korun. Coldrex (tablety) proti chřipce a nachlazení asi 240 korun – při nákupu dvou balení po 24 tabletách.

Už jste letos měli chřipku? Jestli dovedete zpětně vypočíst, kolik vás reálně stála, pak nám to určitě napište.

Reklama

Načítám