Hlavní obsah

Hýbejte se s Jiřím Dvořákem: projekt ONKOfit nabádá onkologické pacienty ke cvičení

Foto: onkofit.cz

Jiří Dvořák, ambasador projektu ONKOfitFoto: onkofit.cz

Už 4. února si budeme připomínat Světový den boje proti rakovině. Při této příležitosti se na webu onkofit.cz můžete připojit k onkopacientům a zacvičit si s nimi. Nabádá k tomu mimo jiné ambasador projektu – herec Jiří Dvořák.

Článek

„Nejenže uděláte něco dobrého pro sebe, ale podpoříte tak onkologicky nemocné v bitvě proti této zákeřné nemoci,“ říká Jiří Dvořák. Herec známý z divadelních prken i televizních obrazovek propůjčil svou tvář projektu ONKOfit, který pod taktovkou Masarykova onkologického ústavu a Masarykovy univerzity (MUNI) vede onkologické pacienty k pohybu. Při příležitosti Světového dne proti rakovině 4. 2. se k nim můžete připojit také.

Na webu onkofit.cz se 4. 2. objeví videolekce, kterou si může zacvičit úplně každý. Stačí mu k tomu pár minut a kousek místa v obýváku. Také se u toho může vyfotit nebo zaslat svůj příběh přes facebook @ONKOfit.cz a sdílet své zážitky s ostatními.

Dejte Jiřímu Dvořákovi dárek k narozeninám a zacvičte si pro dobrou věcVideo: onkofit.cz

Cvičením k lepší prognóze

Fyzická aktivita a onkologické onemocnění se rozhodně nevylučují. „Pravidelný pohyb například v podobě cvičení zlepšuje jak fyzický, tak i psychický stav pacientů. Navíc má také dle výzkumů pozitivní dopad na prognózu onkologických pacientů,“ vysvětluje prof. MUDr. Marek Svoboda, Ph.D., ředitel Masarykova onkologického ústavu. I na základě těchto podkladů vznikl celý portál onkofit.cz, který pacientům radí, jaká cvičení zvolit na základě konkrétní diagnózy.

Uživatelé zde najdou konkrétní videolekce s cvičebními programy nebo třeba rady, jak zvládat některé pohyby při daném onemocnění. „Rakovina je zlá nemoc. Za určitých podmínek se s ní ale dá bojovat. Sedět doma a litovat se, je cesta do pekel. Proto stojí za to začít cvičit, třeba i se svými blízkými,“ tvrdí Jiří Dvořák, ambasador celého projektu. Samotný herec má zkušenost s onemocněním v rodině a v projektu vidí velký potenciál. „Jestli může člověk aspoň trochu pomoci, a to v čemkoliv, tak to má udělat,“ dodává.

Foto: shutterstock.com

Pohyb pomáhá, pomozte pohybem i vyFoto: shutterstock.com

Pohyb pomáhá! Zacvičte si s námi

Kromě videolekcí najdou uživatelé na webu také rozhovory s lékaři nebo třeba příběhy pacientů. „Cvičit jsem začala po skončení chemoterapie a mohu potvrdit, že mám skvělou kondici. Kromě toho mi to pomáhá i po psychické stránce,“ říká hematoonkologická pacientka Eva Hasarová.

Ne každý pohyb je ale prospěšný. Záleží, zda je pacient po chemoterapii, nebo se stále léčí. „Pro každý typ onemocnění platí trochu jiná pravidla,“ upozorňuje MUDr. Kateřina Kapounková, PhD., vedoucí katedry podpory zdraví na Fakultě sportovních studií MUNI. Pro laika to může být složité. Právě z toho důvodu na přípravě webu onkofit.cz pracují lékaři a další experti z praxe, kteří zohledňují různou úroveň zdatnosti pacienta a fáze jeho léčby.

Zapojte se na onkofit.cz a sdílejte své zážitky na facebooku.

Reklama

Související témata:

Načítám