Hlavní obsah

Jak zařídit pokoj pro hosty

Foto: Möbelix

Kromě pohodlné postele tu najde uplatnění i malý, třeba konzolový stolekFoto: Möbelix

Asi každý zažije někdy situaci, kdy mu přijede návštěva na více dní. Je tudíž potřeba ji někam uložit. Pokud disponujete místností, kterou můžete vyčlenit jako pokoj pro hosty, poradíme vám, jak ji zařídit, aby se host u vás cítil jako doma.

Článek

Ať už si můžete dovolit jednu místnost vyčlenit hostům zcela, nebo spojit dvě funkce do jedné místnosti (nejčastěji to bývá hostinský pokoj s pracovnou), je několik základních prvků, které by tam zkrátka neměly chybět. Inspirujte se hotelovými pokoji, v nichž jste se během svých cest cítili nejlépe.

Jako v hotelu

V první řadě je to místo na spaní. Tam, kde vám to prostor dovolí, vybavte pokoj pohodlným jednolůžkem, nebo ještě lépe manželskou postelí. Praktické je, když disponuje úložným prostorem, kam můžete uložit polštáře a peřiny.

Foto: Möbelix

Pokud u vás hosté tráví delší čas, například přes léto, ocení kvalitní matraci a zatemňovací závěsyFoto: Möbelix

Dalším nutným vybavením je úložný prostor na oblečení a osobní věci hostů. Ideální je věšák či němý sluha na svršky a právě svlečené kousky, ostatní oděvy si host rád uloží do komody se zásuvkami – nevejde-li se už plnohodnotná skříň. A v neposlední řadě by toto zařízení mělo doplňovat velké zrcadlo. Nemělo by však být umístěno přímo naproti posteli.

Foto: Möbelix

Když nad psací stůl umístíte zrcadlo, může ho návštěva využít i jako kosmetický stolekFoto: Möbelix

Místo na práci

Když je pokoj dostatečně velký, je praktické ho vybavit také menším psacím stolem a pohodlným křesílkem, nebo alespoň stoličkou. Host ho využije při vyřizování mailů, v případě nutnosti udělat něco do práce nebo třeba pro kosmetické účely. Jestliže potřebujete pokoj využívat jako vlastní pracovnu, mělo by toto vybavení splňovat všechny parametry ergonomie pro domácí kancelář, tedy včetně pracovní židle. Pokud vám stále zbývá místo, potěší i menší pohovka s odkládacím stolkem.

Foto: Möbelix

Ve větších místnostech udělá parádu a dodá extra komfort. Řeč je o malé pohovce!Foto: Möbelix

Když potřebujete, aby plnila funkci místa na spaní, vyberte pohovku s rozkládací funkcí. Pomůže vám to ušetřit místo, nebo naopak navýšit „ubytovací kapacitu“ pokoje.

Detaily pro milý dojem

Co se týče doplňků a dekorací, určitě je příjemné, když místo vedle postele nebo před pohovkou doplníte měkkým kobercem či kožešinou, hosté ocení i praktické a zároveň estetické kvality taburetu či odkládacího stolku s úložným prostorem.

Foto: Möbelix

Pokoj zútulní dřevěné detaily i textilie v neutrálních, ale hřejivých tónech béžové, krémové a šedohnědéFoto: Möbelix

Pokoj pro hosty by měl rozhodně ladit se zbytkem interiéru, nicméně můžete mu dát trochu univerzálnější a jednodušší ráz, aby si ho host mohl při delším pobytu trochu přizpůsobit. Prostor zútulní obrazy s přírodními motivy nebo nápisy a vázy s živými či sušenými květy. Dlouhé chvíle zpříjemní zase malá knihovnička. Nezapomínejte na potěchu všech smyslů a udělejte dojem vůní v podobě difuzéru či vonné svíčky.

Související témata:

Načítám