Hlavní obsah

Plánujete dovolenou? Jak ušetřit a zároveň si ji užít bez starostí

Foto: Česká spořitelna

Foto: Česká spořitelna

Připravili jsme pro vás pár základních tipů, jak chytře a bez zbytečných výdajů vybrat tu pravou dovolenou, zabezpečit se proti nepříjemným překvapením a udržet své finance v bezpečí.

Článek

Začněme plánováním. Lepší cenu získáte díky first minute nebo naopak last minute nabídkám. Flexibilní volba termínu a destinace vám otevře dveře k širším možnostem za výhodnou cenu. Obecně se dá říct, že ušetříte, pokud pojedete mimo hlavní sezonu.

Dovolená přes cestovní kancelář nabízí pohodlí, většinou ale za vyšší cenu. Pokud vás baví objevování na vlastní pěst, můžete si užít více dobrodružství, a ušetřit tak nějakou korunu.

Ať už vyberete jakoukoliv možnost, vždy plánujte s dostatečným rozpočtem a případnou rezervou. Na dovolenou si nepůjčujte – to by se vám totiž mohlo pořádně prodražit.

Vhodné pojištění

Cestovní pojištění by nemělo chybět ve výbavě žádného cestovatele. Kryje nejen zdravotní výdaje, ale i problémy se zavazadly nebo stornované lety. Vyberte pojištění, které pokrývá vše potřebné, a věnujte pozornost detailům, aby vás v cizině nic nepřekvapilo.

Při sjednávání myslete na všechny možné scénáře a zajistěte si dostatečné krytí. V případě pojištění je dobré si za kvalitu připlatit.

Finanční bezpečnost na cestách

Ani na dovolené nezapomínejte na bezpečnost vašich financí. Peníze vybírejte na důvěryhodných místech a předem si zjistěte výši poplatků. Nenoste u sebe větší množství hotovosti, peníze raději rozdělte na různá místa.

Pro online transakce využívejte spolehlivé a zabezpečené internetové připojení, vyvarujte se veřejných wifi sítí.

Při placení u obchodníků můžete využívat debetní i kreditní kartu. V některých případech může být kreditka dokonce vyžadována – například jako záloha pro některá ubytování nebo v autopůjčovně. Můžete využívat také virtuální karty, které si jednoduše nahrajete do své elektronické peněženky.

Dobře naplánovaná dovolená vám ušetří finance i spoustu stresu. Doufáme, že naše rady vám pomohou, a přejeme vám bezstarostnou dovolenou plnou nezapomenutelných zážitků.

Související témata:

Načítám