Hlavní obsah

Psychologové: nelétejte kolem dětí jako vrtulník, do školy mohou jít pěšky

Foto: Štěpán Hon

Pro děti je svoboda pohybu důležitá, učí se při ní i zodpovědnosti a vystupují ze své konformní zónyFoto: Štěpán Hon

Neúměrná péče, program nabitý aktivitami do poslední chvíle. Podle celosvětových výzkumů může být pro dítě přílišná péče stejně nebezpečná jako ta podhodnocená.

Článek

Děti tzv. vrtulníkových rodičů se hůře adaptují v sociálně diskomfortních situacích, jsou nesamostatné a nevzrůstá jejich přirozená sebehodnota. Třeba do školy není nutné je vozit „jako panstvo v kočáře“.

Chůzi městem propaguje organizace Pěšky městem, která letos v rámci Evropského týdne mobility už pošesté posílá školáky do školy „po svých“. Do letošního ročníku akce Pěšky do školy, která odstartuje 16. září, se zapojí takřka 60 000 dětí ze dvou stovek českých i moravských škol. O ceny, které do projektu darovali partneři, budou mezi sebou soupeřit jednotlivci i celé třídy.

Školáci mají díky projektu nejen možnost poznat okolí školy, zlepšit si fyzickou i psychickou kondici, ale také si užít čas strávený s kamarády. „Prostranství před školou už dnes nepřipomíná ‚předinternetový facebook‘ jak tomu bylo dříve – hloučky školáků rozdělených podle tříd nebo zájmů. Dnes je to v mnoha případech čisté parkoviště jako před supermarketem. Množství proplétajících se aut hekticky vyhazují děti před školou – to není ani příjemné, ani bezpečné. A zdaleka to není jen důsledek spádovosti škol,“ komentuje Marie Čiverná, koordinátorka akce Pěšky do školy.

Ambasadorkami letošního ročníku projektu jsou alpská lyžařka Šárka Strachová a herečka Lenka Krobotová, která k projektu uvedla: „Když si vzpomenu na vyprávění mé babičky, která chodila do školy šumavskou krajinou denně několik kilometrů, říkám si, jak to muselo být jedinečné. Objevovat svět kolem sebe je dnes možná důležitější než kdy předtím…“

Foto: Pěšky městem

Vezmi děti pěšky do školy, vyplň dotazník a vyhrajte koloběžku i další cenyFoto: Pěšky městem

Do školy se děti mohou i letos vydat nejen kompletně pěšky, ale i na kole či koloběžce. Pro dojíždějící z větších vzdáleností se počítá s možností, kdy pěšky ujdou jen část cesty. Do výzvy se mohou registrovat celé školy, jednotlivé třídy nebo týmy přátel či sousedů. Vítězové (třída, škola či tým), kteří budou mít nejvíce pěších cest do školy, získají hodnotné ceny.

Reklama

Související témata:

Načítám