Hlavní obsah

Kompost: užitečný pomocník!

Foto: Mountfield

Plastový kompostér si sestavíte podle potřebyFoto: Mountfield

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posekaná tráva, slupky od brambor, ale i čajové sáčky nebo kávové filtry - tohle vše, zvlášť pokud bydlíme v rodinném domě, vyhazujeme do popelnice zbytečně. Navíc se tak šidíme o cenné živiny pro rostliny.

Článek

Současný trend preferuje kompostování biologického odpadu. Je to ekologické, levné a zároveň užitečné. Stačí zbytky jen správně uložit a postupně získáme drahocennou surovinu v podobě humusu. Navíc takovou, kde není nutné se bát předávkování nebo jiného poškození rostliny.

Kompost nepáchne!

Mnozí odmítají kompostovat zbytky proto, že se bojí nevzhledné hnijící hromady páchnoucích zbytků na své krásné zahradě, kde se hlavně odpočívá a relaxuje. Ale to je omyl. Kompost neobtěžuje okolí. Pokud proces rozkladu probíhá správně, nepáchne. A že by hyzdil zahradu? Není nic jednoduššího než ho umístit třeba do rohu nebo ukrýt za keře.

Jak tedy na to? Je to jednoduché. Vytvoříme (nebo si necháme vytvořit) v rohu zahrady ohradu nejlépe ze dřeva či jiného materiálu, který nebude bránit přístupu vzduchu. Pozor, kompost nesmí mít dno, jinak by se sem nedostaly žížaly a další užiteční „živočichové", kteří podporují tlení. Jako základ je vhodné použít hrubší materiál, například drť nebo štěpky z větví, který umožní provzdušnění kompostu a jeho odvodňování. A pak už stačí odhazovat prakticky všechen odpad ze zahrádky i kuchyně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kompostér vyřeší problém, kam s trávouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Různorodý odpad mu prospívá

Všeobecně platí, že čím pestřejší je skladba materiálu ke kompostování, tím lépe. Pro lepší tlení ho můžeme, ale nemusíme, občas přeházet vidlemi. Je však třeba dbát ještě na jednu věc - výška kompostu by neměla být větší než metr a půl. Jinak se opět zabrání přístupu vzduchu do určitých vrstev a bude to špatně.

Ale ještě na jednu věc je třeba dávat pozor: „Po skončení kompostování je nutné do humusu přidat dezinfekční přípravek, který zabrání klíčivosti. Běžně se koupí v zahradnických potřebách. Protože například tráva, která sem přijde, mívá už semena, která jsou živá a začnou klíčit," radí zahradník Karel Chramosta a pokračuje. „Když bychom takový kompost dali na záhonky či kamkoli, pak by tráva vzklíčila a my bychom mohli celé líto jen plít a plít."

Jde to i jednoduše

Vypadá to příliš složitě? Další řešení nabízejí plastové kompostéry, které si lze pořídit už za několik stokorun. „Většina z nich je navržena tak, že mají v jednotlivých ,patrech‘ průduchy pro přístup vzduchu, ve spodní části pak mají praktická dvířka, umožňující snadné odebírání již hotového kompostu," popisuje Aleš Hrouda ze společnosti Mountfield. Bát se nemusíte ani převozu z obchodu na zahradu. Zpravidla jsou skládací a doma si je jednoduše sestavte sami.

Reklama

Související témata:

Načítám