Hlavní obsah

Ze života zahradnice-amatérky 7

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Budeme mít krásnou humusovou půduFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

7. díl - Splnila jsem si svůj dávný sen a pořídila si zahradu. Nadělila mi spoustu radosti, ale i starostí. A co vy? Také jste se vydaly na trnitou cestu zahradnice-amatérky? Nebo o ní uvažujete? Tak tedy pojďme po ní společně...

Článek

Kompost je taková zahradní všehochuť, neb se do něj dá namíchat cokoli, co vaše domácnost vyhřezne jako nepotřebné pro zažívací trakt. Slupky, skořápky, kávovou sedlinu, hodí se sem i nedojedené chleby, popel z kamen, prostě všechno, o co už nemáte zájem. Mohlo by se zdát, že jde vlastně o takové smetiště všelikých organických zbytků, ze kterých se po zetlení vytvoří ceněná humusová půda, za kterou byste normálně v obchodě museli zaplatit nemalý peníz.

Když jsme si spočítali, kolik pytlů bychom museli pořizovat a kolik by nás to stálo, začali jsme se o tuto záležitost zajímat. A taky jsem se někde dočetla, že na celém světě ubývá organická hmota v půdě, takže jsme se rozhodli pro návrat bioodpadu matičce Zemi. Prostě stvořit pořádný ,,humus"!

Jak jsme zakládali kompost

Náš pan domácí měl odpoledne tvořivou náladu. I šel a někde schrastil pár prkýnek, ze kterých stloukl dohromady cosi, co mělo půdorys čtverce, a umístil to do rohu zahrady k plotu. Prohlásil, že odteďka se sem bude všechno házet, aby vznikla humusová půda, kterou pak rozhodíme na záhony.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kam s nimi? No přece na kompost!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I naházeli jsme tam opravdu leccos. Humus sem, humus tam. Dali jsme tam i mouku, mlíčko a vajíčko, hlavu z husy jsme sice neměli, ale stejně mi to připomnělo Karla Čapka a jeho pohádku, kde pejsek s kočičkou stejným způsobem zacházeli s výrobou dortu. Klacky z živého plotu se fakt pomalu vstřebávají, takže bych doporučovala nalámat na menší kousíčky, než jaké se cpou například do kamen... naštěstí když jsme přidali obsah žumpy, zachoval se mírumilovně až vláčně a hlavně pojivě, ale bohužel se okolo začal šířit dost značný zápach. Všechno jsme to promíchali, zamíchali a zpřeházeli, prostě zkompostovali. Zlý pes okolo naštěstí žádný nešel, ale sousedi si ucpávali nosy a říkali: No, to budete mít překrásnou půdičku... a rychle zdrhali co nejdál od našeho plotu.

Byla to čistá hrůza, ale my víme, že jsme udělali dobře! Kdyby to tak udělal každý... A příště o tom, abyste nezapomněli zasadit!

Něco málo o kompostu

Co je kompost: proces přeměny organických materiálů na kompost. Důležitou roli hraje surovinová skladba, poměr uhlíku a dusíku, dostatečné množství strukturního materiálu, jenž dovolí přístupu kyslíku, přítomnost mikroorganismů a vhodná vlhkost kompostu.

Kompost a organická hmota v půdě ve větším měřítku snižují riziko povodní a lze je využívat pro výrobu elektrické energie v bioplynových stanicích. Bioodpad tvoří přes 40 procent komunálního odpadu.

Pro porovnání cen: kompostování: 250 - 300 Kč/tunu skládkování: 700 Kč/tunu spalování: 1200 Kč/tunu

Reklama

Související témata:

Načítám