Hlavní obsah

Jana: Vracím se po mateřské do práce. A manžel žárlí!

Foto: thinkstock

Na návrat do práce se většina žen těší, muži to ale leckdy těžce nesouFoto: thinkstock

Reklama

Poslední tři roky byla Jana (33) doma s dítětem. Nyní jí rodičovská dovolená skončila a ona se vrací do práce. Jenže její muž to nenese nejlépe. Při pohledu na nalíčenou Janu, jak si v šatičkách a botách na podpatku vykračuje do zaměstnání, prý propuká v žárlivé scény. Jak je to možné, když před tím nikdy žárlivý nebyl?

Článek

Naše čtenářka Jana vždy byla na svého muže pyšná: „Bylo až dojemné, jak byl rád, když mi to sluší. Vždy říkal, že je hrdý na to, jak má hezkou ženu, a jen ať to všichni vidí,“ vzpomíná Jana na dobu, kdy ještě nebyla matkou.

Teď má za sebou tři roky rodičovské dovolené, začala chodit do práce a je tím nadšená. Radost jí ale kazí manžel. „Moc jsem se do práce těšila, ale můj muž je skoro pořád naštvaný, když si třeba koupím něco nového na sebe, když si vezmu jen malinko kratší šaty, už má hloupé řeči o tom, koho chci v práci sbalit, komentuje i to, jak jsem nalíčená a podobně,“ popisuje Jana.

Jana nechápe, kde se najednou v jejím partnerovi vzalo tolik žárlivosti. „Vůbec tomu nerozumím, takový nikdy nebyl. A i když jsem byla poslední tři roky doma a nechodila na pískoviště v podpatcích, žádná šmudla jsem nebyla,“ vysvětluje Jana. Podle odborníků je ale chování jejího manžela poměrně obvyklé.

Změna režimu a více práce pro muže

Řada mužů návrat svých partnerek do zaměstnání a vůbec změnu v chodu domácnosti těžce snáší. Je třeba se dohodnout, kdo odveze děti do školky, kdo je vyzvedne, kdo stihne nakoupit a podobně. „Končí doba, kdy je žena skoro pořád doma, vždy je tam uklizeno, uvařeno a podobně. Pokud se manžel na péči o děti a o domácnost nepodílel, může už jen z tohoto důvodu být nemile překvapen,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: thinkstock

Děti jsou ve škole a ženy se mohou po dlouhé době starat jen samy o sebeFoto: thinkstock

Kromě toho si ale muž za poslední roky zvykl na to, že je jeho žena většinu svého času matka a žena v domácnosti, a její každodenní odchody může těžce nést. „Muži někdy začnou k ženě po porodu přistupovat trochu jinak. V podstatě jim vyhovuje, že je pro ně především matkou, nikoli partnerkou či atraktivní ženou,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Místo žárlení spolu mluvte

Zkuste se vžít do jeho situace. Tři roky vás dnes a denně vídal doma, a přiznejte si, i když jste na sebe vždy dbaly, v kostýmku, lodičkách a s dokonalým make-upem jste asi na pískoviště nevyrážely. Najednou vás sleduje, jak s úsměvem na tváři odcházíte a zůstává po vás jen vůně vašeho parfému. „Žena se často do práce těší, užívá si chvil, kdy může zase rozhodovat jen sama o sobě, vzroste jí sebevědomí. A muž je překvapen, že má doma najednou úplně jinou ženu, a musí se tomu přizpůsobit,“ potvrzuje Anita Michajluková. Jenže propadnout žárlivosti je jednodušší než se to pokusit změnit.

Jeho žárlivé scény je ale potřeba utnout hned! „Konec rodičovské je zátěžové období, páru se mění parametr jejich vztahu a o všech změnách je potřeba dopodrobna hovořit,“ radí Lenka Černá.

Foto: thinkstock

Manželovo žárlení řešte hned, musí se naučit být pyšný na vaše pracovní úspěchyFoto: thinkstock

Zjistěte, čeho se váš partner tak bojí. „Obecně platí, že zdravě sebevědomý a vztahově zdravý muž nemá důvod k nezdravé žárlivosti. Pokud žárlí, je potřeba nejčastěji zapracovat na navýšení jeho sebevědomí, a to klidně i s pomocí odborníka,“ dodává Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Tip redakce:Jakkoli se to zdá nemožné, období konce rodičovské dovolené se může změnit v dobu, kdy budete čelit manželské krizi. O tom, jak ji úspěšně překonat, se dočtete zde.

V první fázi mu můžete pomoci i tím, že mu dáte jasně najevo, jak moc ho máte rády, jak je váš vztah pro vás důležitý a že nemá důvod k žárlivosti (určitě není od věci ho občas trochu pochválit. O tom, jak to ale udělat správně, se dočtete zde). „Je potřeba mu pomoci zvyknout si na to, že jeho žena není zajímavá jen tím, že se vzorně stará o děti, ale také tím, že je úspěšná i v práci. A čím je schopnější, tím větší vzbuzuje zájem u opačného pohlaví,“ upřesňuje Anita Michajluková.

Jak to bylo u vás? Proběhl konec vaší rodičovské dovolené v poklidu, nebo na vás muž také žárlil?

Reklama

Načítám