Hlavní obsah

Končí sezona vášnivého sexu. Kdy přijde ta další?

Foto: Thinkstock

Tušili jste, že jsou dvě hlavní sezony, kdy se lidé nejčastěji milují? A máte to také tak?Foto: Thinkstock

Reklama

I milování má svoje sezonní cykly! Nestihli jste laškování na pláži, ve stanu, v autě nebo u lesa? Je nejvyšší čas, jedna ze dvou sexem nabitých dekád se blíží ke konci! A ta další přijde za dlouho!

Článek

Někdo řeší, kolikrát za týden měl sex, jiný je až chorobně závislý na počítání orgasmů. Všechny tyhle průměry a čísla závisí na jedné jediné věci. Nálada? Chuť na sex? Fáze menstruačního cyklu? Samá voda! Jde o sezonu! Sex má zkrátka svoje silné období, stejně jako zoologické zahrady či aquaparky. V jakých dvou časech „se mu daří“?

1. Léto s tebou…

Výzkumnice a psycholožka Zhana Vrangalova z New Yorku, která mimo jiné přednáší na univerzitě Cornell, se na svém blogu zmiňuje o zajímavé skutečnosti. „Letní měsíce jsou dobou páření a plodnosti, a pokud jde o početí a prodej kondomů, podle studie zveřejněné v časopise Journal of Royal Society of Medicine, prázdniny nemají konkurenci,“ vysvětluje s tím, že celkově existují dvě období v roce, kdy lidé hlásí častější sex, nebo kdy ve velkém nakupují ochranu či zkoušejí milostné experimenty.

Foto: Thinkstock

V létě se v sexu zkoušejí nové věci. Už jste „to" dělali v přírodě?Foto: Thinkstock

2. Zimní zahřátí

„Sexuální aktivita narůstá ještě v chladných měsících, nejvíc od ledna do března, pozdním létem končí ona druhá, letní dekáda,“ zmiňuje se odbornice o sezonních cyklech, které jsou ovlivněny účinkem svátků a dovolenkovou euforií. (Není proto výjimečné, že se častěji souloží i okolo vánočních svátků a silvestra.)

Mimochodem, sex během dovolené (ať už té letní nebo zimní) patří mezi druhy milování, které by měl zkusit každý pár. Kdejaký terapeut, kouč nebo sexuolog v souvislosti s tímto tématem pouze přikyvuje.

„Během dovolené jsou lidé bezstarostní, což znamená, že zkoušejí nové věci,“ nechává se slyšet například psycholožka Laura Meers z Ohia s dodatkem, že jakékoli riziko, novota a vyrušení ze stereotypu přispívá ke vzrušení a spontánnosti. No dobře, ale co když je člověk single a nemá „na kom“ svoje vášně zkrotit?

Flirtu nahrává internet

Tvrzení psycholožky Zhany Vrangalove, že sex podléhá cyklům, dokazuje i další vědecká práce. Loňská studie publikovaná v odborném časopise Archives of Sexual Behavior uvádí, že stejné sezonní vzory jsou patrné i ve vyhledávání hesel na internetu.

Foto: Thinkstock

I v zimě se sexu daří... Těšíte se?Foto: Thinkstock

V oněch dvou zmiňovaných obdobích uživatele internetu nejvíce zajímají pojmy jako porno (konkrétně velká prsa, zralé ženy či volně dostupná videa), prostituce (call girl, „masážní salon“, bordel) a párování (seznamky, sociální sítě, „hledám“ a podobně). A že jsou lidé někde pod stanem, sjíždí řeky, nebo se účastní festivalů a migrují po horách? No a co!

Mnoho cestovatelů má třeba i v kempech připojení k internetu, bez ohledu na to, zda se nacházejí v cizině nebo mimo svoji domovinu. Pak těm osamělým stačí jen myšlenka, zapnout chytrý telefon, tablet a vyslat signál o „hučení v rozkroku“ do světa. A co pak?

Hurá do akce!

Všichni sexuchtiví si v několika vteřinách mohou zjistit, jaké polohy se dají provádět ve stanu, které pozice se nejlépe hodí pro horké letní dny či jak se vypořádat s tím málem místa ve sprchových koutech, zvláště když na sex máte jen pár minut. (Příděl vody na žetonky v hromadných umývárnách není nekonečný.)

Ať je na co vzpomínat

Máte právě teď dovolenou? Tak to ještě stihnete věcí! Ale je třeba si pospíšit! Jak již bylo řečeno, letní chlípné období se pomalu blíží ke konci a o podzimu, jakožto vhodné a uvolněné milostné dekádě, není v anketách ani zmínka. Ale je pravdou, že „jaký si to uděláš, takový to máš“…

A co děláte o prázdninách vy?

Reklama

Související témata:

Načítám