Hlavní obsah

Konec chemie! Zkuste přírodní kosmetiku

Foto: sammphoto.cz/jiunlimited

Bio kosmetika je velmi jemnáFoto: sammphoto.cz/jiunlimited

Reklama

V dnešní přetechnizované době zažívá návrat k přírodě velký boom. Stále častěji nakupujeme bio potraviny a snažíme se chovat šetrněji k životnímu prostředí. A tento postoj se odrazil i v průmyslu krásy, nabídka bio kosmetiky roste a mnoho značek sází na výrobky, které vycházejí z přírodních surovin.

Článek

Nejprve trocha pojmů; ne všechna kosmetika, označovaná jako přírodní, je v kvalitě bio. „Přírodní" si do svého názvu může zakomponovat kdokoliv. Na rozdíl od kontrolované přírodní kosmetiky, o které se mluví jako o bio kosmetice. Ta musí mít certifikát BDIH a tím splňuje přísná kritéria.

Umístění známky na obalu zaručuje, že:

  • výrobek neobsahuje syntetické látky, barviva, konzervanty ani ropné látky
  • je vyráběn se surovin ekologického zemědělství
  • produkt a jeho jednotlivé složky nejsou testovány na zvířatech, nesmí obsahovat ani suroviny z mrtvých zvířat
  • proces výroby probíhá ekologicky šetrným způsobem, nezatěžuje přírodu
  • při výrobě se používají pouze čisté rostlinné oleje
  • nesmí se přidávat suroviny z geneticky upravených rostlin
  • nepoužívá se radioaktivní záření, sloužící pro konzervaci

Dalším možným označením je zkratka CKP - certifikovaná přírodní kosmetika. Český certifikát označuje produkty, které obsahují pouze přírodní zdroje. Existuje také verze CPK bio, který odpovídá standardům CKP, ale pochází navíc ze surovin ekologické zemědělství. Kvalitu zaručují i světové certifikáty jako AIAB, IASC nebo NRI.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pravá bio kosmetika by měla mít certifikátFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nabídka bio kosmetiky je široká

Nejznámějšími výrobci čistě přírodní kosmetiky, která je u nás k dostání, jsou například Lavera, Logona, Sante, Weleda, Salus nebo Sanoflore. Svou bio řadu předvedla i známá značka Yves Rocher. Sedmidílná sada Bio Culture nabízí denní i noční péči a pyšní se francouzským certifikátem Ecocert.

Za zkoušku určitě stojí i světově známá značka Dr. Hauschka, která je k dostání v lékárnách. Společnost, založená chemikem Rudolfem Hauschkou v roce 1935, vyniká svou koncepcí. Věří, že suchá nebo mastná kůže jsou jen přechodným problémem a snaží se pokožce vrátit rovnováhu. Výhodou je, že většinu jejích produktů prodávají i v 10 nebo 5ml balení, můžete tak zkusit mini verzi a uvidíte, jestli vám sedne.

Přírodní kosmetika má i proti:

  • výrobky mají kratší trvanlivost
  • chovají se oproti běžné kosmetice jinak, bývají lepivější, tolik nepění, jsou mastnější nebo tekutější
  • účinky nastupují pomaleji a proto není tolik efektivní
  • přírodní oleje mají silnější, specifickou vůni, která nemusí být všem příjemná
  • obsahuje velké množství přírodních výtažků a ty mohou u někoho způsobit alergickou reakci

Díky svým vlastnostem je tak kontrolovaná kosmetika určena převážně těm, kteří se snaží žít co nejvíce ekologicky, nebo nemají větší problémy s pletí. Pro ostatní se nabízí kosmetika, která je také založena na přírodních produktech, ale pořád si zachovává určité znaky konvenční kosmetiky.

Tou je například i řecká kosmetika Korres, která je postavená na homeopatii. Vyrábí se z přírodních surovin, obsahuje řecký jogurt, tymiánový med, DNA vodního melounu, šafrán a další. Neobsahuje minerální oleje, silikony ani parabeny a nově je k dostání i u nás.

Milé čtenářky, jaké jsou vaše zkušenosti s přírodní kosmetikou? Používáte ji? A co vás k tomu vede? Napište nám na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám