Hlavní obsah

Konec mýtům: Ne každý jedináček je rozmazlený!

Foto: thinkstock

Jedináček. Už to slovo budí řadu emocí a předsudků o povazeFoto: thinkstock

Reklama

To víte, jedináček! Zní to trochu jako diagnóza, ve skutečnosti má ale spoustu výhod a předností. Povíme vám jaké, a také, jak jich výchovou dosáhnout!

Článek

Cože, ty jsi jedináček? To bych do tebe nikdy neřekl! Čtyřicetiletá Karolína tohle slýchá běžně. „Má dvakrát víc přátel než já, a to jsem ze třech dětí. A všichni ji milují – je totiž kdykoli připravená se pro ně rozkrájet,“ směje se její manžel. Karolína vzpomíná: „Ve druhé třídě jsem začala chodit do turisťáku. Byla tam super parta, která mi nahradila sourozence. Scházíme se dodnes."

Být jedináček má své výhody!

„Zatímco dříve bylo jedináčkovství téměř automaticky spojováno s nafoukaností, sociální izolací a sobectvím, dnes víme, že to tak vůbec být nemusí. Ukazuje se, že jedináčci mívají lepší školní výsledky, vyšší úroveň rozumových schopností, někteří mají i příznivější osobnostní charakteristiku, jako je přizpůsobení se a sociální dovednosti," potvrzuje psycholog Václav Mertin.

Jedináčci dříve mluví, mívají lepší slovní zásobu a „dospělejší" zájmy. Často bývají velcí čtenáři. Mají lepší příležitost rozvíjet svoje nadání – veškerá pozornost, očekávání, ale i materiální zázemí rodičů patří jen jim. Jediné dítě se nejspíš nebude muset trápit tím, že mu rodiče nemůžou zaplatit lyžařský kurz nebo koupit hudební nástroj.

Foto: thinkstock

Když máte jen jedno dítě, trávíte s ním spoustu časuFoto: thinkstock

Jak vychovávat „jedinou perlu"?

„Rozumní rodiče dokážou využít přednosti jedináčkovství a na minimum omezit nepříznivé vlivy," říká Václav Mertin. Především je potřeba zabránit sociální izolaci a pocitu „celý svět se točí kolem mě". Jak to udělat?

  • Dopřejte dítěti společnost vrstevníků. Pošlete je do školky co nejdřív, získá tam důležité sociální zkušenosti. Rok před nástupem do školy je pozdě! Podporujte vzájemné návštěvy s kamarády, přihlaste dítě do skautského oddílu, pěveckého sboru či jiné vrstevnické skupiny. Pozor, individuální zájmy, jako je tenis nebo klavír, tuhle funkci neplní! Pořádejte společné výlety s přáteli, kteří mají děti podobného věku, a udržujte kontakty se širší rodinou. Dítě potřebuje někoho, s kým se občas může „spolčit“ proti dospělým!
  • Vyhněte se přehnané péči. Nadměrné očekávání a ambice rodičů jsou jedním z největších nebezpečí, které jedináčkovi hrozí. Nechte svého potomka volně dýchat, nezahlcujte ho pozorností, láskou ani nároky. Pěstujte si své vlastní zájmy – vědomí, že je hlavním středobodem vašeho života, je pro dítě neúměrná zátěž a zodpovědnost a může mu v budoucnosti ztěžovat osamostatnění.
Foto: thinkstock

Když nemá potomek sourozence, musí se umět zabavit občas sám. Často přitom rozvíjí talent třeba na kreslení nebo hudební vlohyFoto: thinkstock

  • Nepřehánějte to s ochranou. Je pochopitelné, že o jedináčka máte strach. Důvěru ve své schopnosti a samostatnost ale získá jen tehdy, když mu k tomu dáte prostor. Svěřujte mu co nejdřív drobné domácí práce a povinnosti a nedopřávejte mu všechno, co si přeje – i když si to třeba můžete dovolit. „Občas zatněte zuby a překonejte to, že váš miláček utrpí nějakou újmu, že je špinavý, že se uhodí, že se s někým popere, že na něho někdo neprávem zakřičí a že vždycky nevyhraje,“ radí Václav Mertin.

Jedináčků je stále víc

První dítě ve třiceti i více letech? To dnes není žádná výjimka. Snadno se pak může stát, že žena už druhé dítě prostě nestihne. Svou roli hraje i vysoká rozvodovost – mnohá manželství se rozpadnou dřív, než si druhé dítě stihnou pořídit. Pokud je to i váš případ, není důvod k obavám nebo výčitkám. Vaše dítě má velkou šanci vyrůst ve schopného a zodpovědného člověka.

Jak je to u vás? A považujete to za výhodu nebo za nevýhodu?

Reklama

Načítám