Článek
Je to drobnost, ale dokáže s jídlem udělat divy. To dobré, vhodné a kvalitní dodá grády i vašemu zdraví. „Zcela jedinečný je tymián, který ulevuje od průjmů a dezinfikuje dýchací cesty,“ říká výživová expertka Iva Veselá z Food Life. „U mne jednoznačně vítězí kurkuma, která dobře funguje jako přírodní antibiotikum,“ dává tip terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová. Jaké jsou jejich další tipy?
Skořice ulevuje od bolesti
Co umí:mírní bolest kloubů, zahřívá končetiny, pomáhá při průjmech, snižuje zánětlivost dásní a podporuje krevní oběh
Pomáhá:při nachlazení – ½ čajové lžičky skořice rozmíchejte v horkém mléce a přidejte med
Kam s ní:do kaší, dezertů, nákypů

Skořice prohřívá a prokrvujeFoto: thinkstock
Tip na kukuřičnou kaši se skořicí:60 g polohrubé kukuřičné mouky (pohankové nebo špaldové krupice), 600 ml vody, 15 g sušeného sójového nápoje Zajíc (nebo 2 dcl mléka), špetka mletého fenyklu, ½ lžičky kvalitní mleté skořice, med nebo javorový sirup na oslazení, pár na sucho orestovaných mandlí
V nádobě rozmíchejte metličkou mouku s vodou a sójovým nápojem, nechte provařit zhruba 7 minut. Postupně přidejte všechny ingredience a na závěr oslaďte sirupem.
Medvědí česnek vám ubere roky
Co umí: vhodný pro omlazující jarní kúry, kúry na odstranění škodlivých látek a léčení kožních chronických onemocnění (čistí játra)
Pomáhá:odstraňuje škodlivé střevní bakterie v žaludku a ve střevech, působí také dobře na krevní oběh a dýchací cesty, výborný coby antiseptikum
Kam s ním:do pomazánek, salátů, dochucení pokrmů

Medvědí česnek má podobné listy jako konvalinka, která je jedovatá. Ale bezpečně ho poznáte podle vůně!Foto: thinkstock
Tip na rychlou pomazánku:250 g tvarohu, 1 jogurt, sůl, medvědí česnek, žitný chléb
Tvaroh smíchejte s jogurtem, přidejte sůl a vmíchejte nadrobno nakrájený medvědí česnek. Pomazánku podávejte se žitným pečivem a čerstvou zeleninou jako oblohu.
Tymián pomůže na průjem
Co umí: má výrazné antibiotické účinky, dezinfikuje dýchací cesty a trávicí trakt, eliminuje výskyt střevních parazitů, je výborným pomocníkem při průjmech, kolikách a katarech žaludku, ulevuje od plynatosti, nafouklého břicha a zácpy
Pomáhá: používá se při respiračních onemocněních, jako kloktadlo při bolestech v krku, k inhalaci při zánětech dutin, pomáhá i u nemocných s astmatem
Kam s ním: k masu a luštěninám

Tymián voní po slunečné FranciiFoto: thinkstock
Tip na kloktadlo:Čajovou lžičku tymiánu zalejte 250 ml vroucí vody a nechte 5–10 minut vylouhovat. Kloktejte několikrát denně, účinek kloktadla můžete posílit přidáním 10 kapek tea tree oleje.
Kurkuma coby antibiotikum
Co umí:funguje jako přírodní antiseptikum, antibiotikum, čistí krev, příznivě funguje na žlučník a játra, zlepšuje střevní mikroflóru a stravitelnost pokrmů se zvýšeným obsahem bílkovin, odstraňuje nadměrnou plynatost
Pomáhá:při artritidě a snižuje cholesterol v krvi, také při příznacích začínající nemoci, není vhodná ve větším množství v těhotenství, při žlučových kamenech a onemocnění žaludku. Umí také dobře čistit pleť.
Kam s ní: téměř do všech jídel, kde se používá sůl

Kurkuma, takzvaný indický šafrán, je základem směsi koření, které znáte jako kariFoto: thinkstock
Tip na masku: Při nečisté pleti smíchejte lžíci mandlového oleje a lžičku kurkumy. Navlhčete pleť vodou a potřete touto směsí. Nechte působit 15 minut a omyjte teplou vodou.
Zázvor urychluje trávení
Co umí: zlepšuje trávení i podporuje detoxikaci, používá se při léčení poruch zažívání, podporuje vstřebávání. Jelikož je pálivý a prohřívající, měli by se mu vyhnout lidé, kteří jsou horkokrevní.
Pomáhá:při nachlazení a dýchacích potížích, posiluje srdce, zlepšuje krevní oběh, podporuje pocení, snižuje bolest, podporuje trávení bílkovin, snižuje záněty a srážlivost krve, pomáhá vstřebávat krevní sraženiny
Kam s ním:v klasických receptech umí nahradit česnek. Chuť je jiná, ale vynikající. Dobrý také coby čaj.

Strouhaný zázvor nemusíte jen louhovat v čaji. Loupaný kořen klidně rovnou povařte ve vodě!Foto: thinkstock
Tip na zázvorový čaj:Do hrnce dejte vodu, nakrájejte zázvorový kořen na jemné plátky a společně s kořením vhoďte do hrnce. V okamžiku, když začne voda vařit, stáhněte plamen a nechte dále vařit 5–15 minut. Můžete také připravit s citronem a medem. Pokud je výrazný, je potřeba k němu pít také vodu, aby vás nebolela hlava.
A jaké jsou vaše tipy na léčivé koření?