Hlavní obsah

Tohle je kosmetika, která může i zabít!

Foto: Thinkstock

Kosmetika vám může způsobit nečekané problémyFoto: Thinkstock

Reklama

Udělalo se vám někdy velmi zle, trpěli jste závratěmi, pálily vás oči, zvraceli jste, či u vás došlo dokonce k vážnějším onemocněním bez zjevné příčiny? A víte o tom, že vám mohla problémy způsobit vaše kosmetika? Případů skutečně škodlivých přísad v kosmetických výrobcích je totiž překvapivě mnoho!

Článek

Šampony, pěny do koupele, sprchová mýdla, barvy na vlasy, vlasové vody, regenerační séra, tělová mléka, laky na nehty, oční stíny, rtěnky, lesky na rty, ale i parfémy a zubní pasty mohou obsahovat látky, které způsobí ve vašem těle hotovou katastrofu.

Ministerstvo varuje

Stačí se podívat na sekci Nebezpečné výrobky, která se nachází na webových stranách Ministerstva zdravotnictví ČR. Jistě vás napadne, že jde o výrobky z Číny, které jsou známé tím, že často ani zdaleka nesplňují české normy. Ale pozor, vůbec nejde jen o tuto zemi původu! Mezi zakázanými kosmetickými produkty, které po atestech na složení ministerstvo přikázalo distributorům a prodejcům stáhnout z pultu, se nacházejí různé kosmetické přípravky z Polska, Španělska, Německa, Číny, ale i z České republiky.

Na vině je většinou obsah některé z nepovolených látek v konkrétním výrobku. Vždyť třeba ve zdůvodnění stažení jednoto typu barvy na vlasy se dočtete, že obsahuje hydrochinon a 2-nitro-p-fenylendiamin. Že tomu nerozumíte? Není divu, pokud nejste chemiky. Proto je pro laiky, jako jste vy, dál napsáno, že jde o látku, „u níž nebylo vyvráceno možné riziko vzniku rakoviny močového měchýře“!

Foto: Thinkstock

Při výběru nové kosmetiky buďte opatrnéFoto: Thinkstock

  • Rtěnky a lesky na rty mohou obsahovat kadmium, které je vysoce toxické, hromadí se v ledvinách a játrech a může způsobit chronické otravy organismu.
  • V zakázaných lacích na nehty byl nalezen bis(2ethylhexyl)ftalát, který přestupuje kůží do organismu a představuje značné riziko pro reprodukci.
  • V jistém tělovém mléku nalezli odborníci glukokortikoidy, což jsou hormony, které bývají součástí některých léčiv pod dozorem lékaře, jinak způsobují poruchy menstruace, atrofii kůže, zvyšují srážlivost krve, a to není zdaleka výčet všech možných rizik.
  • Stíny na oči mohou obsahovat vysoké množství olova, jedu, který způsobuje poškození až kolaps mnoha orgánů, například ledvin a jater, ale také nervového systému, cév, svalstva a může dojít až k rozpadu červených krvinek.
  • Sprchová mýdla, šampony a pěny do koupele zase nesou riziko jedovatých ftalátů, které se do přípravku dostávají z obalů těchto výrobků (více ve článku Obaly potravin: Jsou nebezpečné?). A to se týká i přípravků pro batolata!
  • Ministerstvo dokonce zachytilo i krém na povzbuzení činnosti penisu, který obsahoval velmi vysoké množství škodlivých mikroorganismů, což může vést například k vyrážkám, plísním, zánětům a podobně.

Alergie je nejmenší riziko!

Teď tedy nemluvíme o prostém riziku alergie na konkrétní látku v kosmetickém výrobku. Ta může samozřejmě způsobit kožní vyrážku, poškození vlasů a podobně, ale jde většinou o proces vratný – dohledáte s dermatologem, co vám problém způsobilo, prostředku se vyvarujete, a vše se po čase, ale třeba i s pomocí konkrétních léků, vrátí do normálu.Takhle to ale u opravdových jedů v nepovolených výrobcích nefunguje. Cesta zpátky totiž nemusí při dlouhodobějším používání existovat, nebo může nastoupit velmi nákladná a vleklá léčba. Riziko stoupá u dlouhodobého používání závadného výrobku.

Jak se vyhnout nepříjemnostem?

Každý kosmetický výrobek, který chcete zakoupit, musí mít na obalu jasně vyznačeného výrobce, distributora a složení. „Vše musí být na obale uvedeno, stejně jako složení výrobku s výčtem všech ingrediencí v pořadí dle klesající koncentrace. Látky musejí být v mezinárodně platném názvosloví, aby jim v případě potřeby mohl rozumět kterýkoli dermatolog, alergolog nebo hygienik kdekoli na světě,“ vysvětluje MUDr. Dagmar Jírová, vedoucí Centra toxikologie a zdravotní bezpečnosti.

To je první předpoklad, protože kdyby se vám něco stalo, víte, koho můžete žalovat. Protože se ale ve skladbě obsažených chemikálií patrně jen málokdo vyzná, není od věci nahlédnout právě do databáze zakázaných výrobků, a to zejména, když vám je název značky výrobku neznámý.

Rozhodně je vhodné nespoléhat se na to, že všechny malé obchůdky stáhnou z pultu vše, co distributorům ministerstvo přikázalo odstranit.

Co se ještě dá dělat?

Určitou jistotou by mělo být i kupování přípravků zavedených velkých značek v důvěryhodných obchodech. Ne že by se nemohlo stát, že i velmi známá značka musí zrušit určitou šarži některého výrobku, ale důvodem pravděpodobně nebudou tak mimořádně závažné nebezpečné látky jako u bezejmenného výrobce, který raději ani složení nezveřejní na obalu.

A co vy? Máte zkušenost s nějakou alergickou reakcí na kosmetiku? A kupujete „no name“ výrobky?

Reklama

Načítám