Hlavní obsah

Krabice nevyhazovat! Užitečné tipy, jak si je můžete přetvořit na praktické doplňky do domácnosti

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Občas se doma nahromadí různé krabice a krabičky od elektroniky, z e-shopu nebo ty, ve kterých vám přišla zásoba krmiva pro domácí mazlíčky. Samozřejmě, můžete je dát do sběru nebo kontejneru na papír, ale jdou využít i jinak.

Článek

Pořád jsou potřeba – krabice na potraviny, na kapesníčky, na koření, ale třeba i na ručníky pro hosty. Úložného prostoru v podobě krabic a krabiček není nikdy dost. Tak proč nevyužít ty, které by jinak skončily ve sběru!

Foto: Jakub Jurdič

To, co by skončilo ve sběru, může ještě posloužit pro skladování drobností v domácnostiFoto: Jakub Jurdič

Krabice na kapesníky

Krabice, disperzní lepidlo, ubrousky a štětec. To je všechno, co budete potřebovat k proměně obyčejné krabice v zásobník na papírové kapesníčky. Z ubrousku sloupněte spodní bílé vrstvy a použijte jen horní barevnou. Tu pak nalepte na krabici a následně ještě přetřete lepidlem. Pokud vám vadí efekt pomačkané látky, pak musíte krabici před polepením nabarvit, aby nenavlhla a nezkrabatila se. Použijte nějakou barvu, která se neředí vodou, například ve spreji. Aby šlo zásobník na kapesníky otřít, přetřete ho lakem nebo další vrstvou lepidla. Pak používejte k otírání jen suchý hadřík.

Foto: Jakub Jurdič

Ubrousková metoda je klasickou a lehce zvládnutelnou možností, jak nazdobit každou krabičkuFoto: Jakub Jurdič

Krabice na drobnosti

Pevné krabičky stačí pomalovat nějakou základní barvou a nazdobit vzorem, který zvládnete. Puntíky, spirály nebo kytičky asi zvládne každý. Krabičku pak můžete použít i jako dárkovou nebo jako šperkovnici.

Foto: Jakub Jurdič

Pevnou krabičku od mobilu nebo hodinek stačí pomalovat a je z ní krabička na šperky nebo jiné drobnostiFoto: Jakub Jurdič

Krabice na ručníky

Vysokou a úzkou krabici můžete použít jako truhlík. Stačí ji vyložit igelitem a okolo nalepit podpalová dřívka. Pokud je nemáte, pak můžete další krabici nastříhat na proužky a nalepit ty. Krabici lze využít i v koupelně, jako zásobník ručníků pro návštěvy.

Foto: Jakub Jurdič

Zásobník na ručníky, ale klidně i truhlík vyrobíte z krabice a podpalových dřívekFoto: Jakub Jurdič

Krabice na kuchyňské potřeby

Pevnější krabice na kuchyňské potřeby vznikla z té od krmiva pro kočky s pomocí tavné pistole a barvy ve spreji. Na její povrch jsme nanesli roztavenou hmotu z tavné pistole a nechali vystydnout. Kovový efekt zajistilo nastříkání stříbrným lakem.

Foto: Jakub Jurdič

Hmota z tavné pistole vypadá zajímavě a ještě krabici zpevníFoto: Jakub Jurdič

Krabice na potraviny

Pokud ale potřebujete opravdu pevnou krabici, pak ji oblepte kousky hnědého balicího papíru, který se často používá jako výplň do balíků z e-shopů. Papír lze i trochu zmačkat a přilepit plasticky, aby dělal dojem kůže. Jestliže do krabice budete dávat potraviny, je dobré ji nalakovat, aby šla otřít vlhkým hadrem.

Foto: Jakub Jurdič

Papírová krabice může vypadat jako kožená, díky tomu je i velmi pevná a můžete do ní dát i těžké věciFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám