Hlavní obsah

Zbytky z odšťavňovače upečte, ze slupek vyrobte chipsy, ze skořápek výživu. Jak zužitkovat vše

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapilo vás, jak poskočily ceny v obchodech? Připlatíte si za pečivo, maso, mléčné výrobky i ovoce a zeleninu. Přitom to jsou právě potraviny, které často končí v odpadkovém koši. Ročně každý z nás vyplýtvá kolem padesáti kilogramů potravin. Změňte to, prospěje to planetě i vaší peněžence.

Článek

Plýtvání je nejlepší předcházet. Toho dosáhnete plánováním nákupů i toho, co z pořízených surovin budete vařit. Nemějte v lednici, mrazáku a spíži chaos, ať víte, kterým potravinám končí expirace. Také nenakupujte bezhlavě velké zásoby, narůstá s nimi i riziko, že je nestihnete zužitkovat a zkazí se, nebo se vám do jídla pustí moli.

Slupky do polévky i jako chipsy

Naučte se zpracovat i to, co jste považovali za odpad. Platí to především pro zeleninu. Slupky a odřezky končí v koši úplně zbytečně, přitom právě pod slupkou a v ní je u některých druhů nejvíce vitamínů a minerálů. Kde to jde, používejte zeleninu i ovoce neoloupané. Pokud se vám to zrovna nehodí, zužitkujte je jinak. Slupky z kořenové zeleniny můžete využít na domácí vývary, a to nejen hned, uchovat je můžete v sáčku v mrazáku. Přidejte k nim i otrhané stonky bylinek. Slupky, ale i pokrájenou, již unavenou zeleninu můžete proměnit i v chutné chipsy. Stačí je smíchat s olejem, solí a kořením a upéct v troubě nebo nasušit v sušičce.

Foto: LukaM, Shutterstock.com

Slupky ze zeleniny dejte do mrazáku a použijte na vývarFoto: LukaM, Shutterstock.com

Ze slupek z ovoce si připravte čaj

Ze slupek od jablek či hrušek můžete vyluhováním vyrobit čaj. Hodí se i pro výrobu domácích ovocných octů, v něm zužitkujete i jádřince. „Ovocné i zeleninové slupky jsou plné vitaminů, ovšem musíte dávat pozor na to, jaké kupujete. Ideální je lokální produkce, jablka od místního zemědělce nebo nejlépe z ekologické produkce, kde si můžete být jisti, že slupky nebudou obsahovat zbytky pesticidů,“ radí Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.

Rozvar do zásoby

Začíná vám ovoce vysychat nebo zahnívat? Můžete ho svařit do kompotu nebo ho pokrájejte, povařte do změknutí, případně pak rozmixujte dohladka. Hotový rozvar využijete do snídaňových kaší, jako přeliv na palačinky i k ochucení jogurtů.

Z odšťavňovače do trouby

Odšťavňovač u vás jede denně? Zbylou dužinu rozhodně nevyhazujte, je plná vlákniny. Můžete ji přidat do těsta na muffiny, v receptech snadno nahradí strouhané nebo mixované ovoce. Ze zbytků si vyrobíte i raw tyčinky jako zdravou svačinku. Dáváte-li přednost zeleninovým smoothie, dužinu využijete v polévkách, zkuste ji přidat i do mletého masa na karbanátky.

Foto: Tatiana Diuvbanova, Shutterstock.com

Zbytky z odšťavňovače rozhodně nemusí skončit na kompostuFoto: Tatiana Diuvbanova, Shutterstock.com

Výživa z vajíček

Odpad nemusí vznikat ani z vajíček. „Omyté skořápky domácích vajec zbavené vnitřních blanek přepečte v troubě a nadrťte je najemno v hmoždíři. Užívejte je denně na špičku nože. Zapíjejte vodou nebo přimíchejte do pokrmů. Jsou vynikajícím zdrojem o vápníku,“ radí spisovatelka Alena Gajdušková ve své knize Domácnosti našich babiček.

Vaječný bílek využijete jako pleťovou masku proti černým tečkám, ale i jako přírodní lepidlo na papír. Pokud vajíčka vaříte natvrdo, do vody se uvolňují minerály, po vychladnutí ji použijte jako zálivku na kytky. Potřebujete-li jen bílky na sníh, žloutek můžete využít místo šamponu. „Rozřeďte jej trochou vody a vetřete do mokrých vlasů. Promněte stejně jako se šamponem a opláchněte. Voda by neměla být příliš teplá, aby se žloutek nesrazil, velmi špatně by se vymýval,“ doporučuje Alena Gajdušková.

Foto: Sirikunkrittaphuk, Shutterstock.com

Vápník ze skořápek dokáže lidské tělo využít mnohem lépe než ten z potravinových doplňkůFoto: Sirikunkrittaphuk, Shutterstock.com

Košťály zahustí polévku

Z brokolice nebo květáku využijete jen růžičky a košťál skončí v lepším případě v kompostu, v horším v koši? Bohužel se zbavujete i vlákniny, vitaminů B a C, draslíku a hořčíku. Přitom je můžete přidat k mražené zelenině do domácího vývaru, pokrájet jako svačinku s chutným dipem, případně je povařit a máte voňavý a zdravý základ k zahuštění polévek, omáček nebo zeleninových pyré.

Stonky bylinek do vany

Unavené bylinky nebo otrhané stonky využijete v péči o tělo. Můžete je nakrájet nadrobno, promíchat se solí (v poměru objemu 4 části bylinkové na 1 část soli), nechat 1–2 dny sušit a máte přírodní koupelovou sůl. Pokud vám vadí zbytky ve vaně, bylinky místo toho se solí rozmixujte v mixéru a vytvořte jemnou pastu, ve vodě se krásně rozpustí. Uchovávejte ji v lednici, vydrží i několik měsíců.

Přírodní úklid

Zbytky se hodí i k úklidu. Citrusové slupky zbaví kuchyni skvrn i zápachu, vyrobíte z nich i skvělý odmašťovač. Slupky od okurek vás zbaví zamlžených zrcadel i skvrn na zdech (a všichni je známe jako osvěžující a hydratační vzpruhu na pleť obličeje), banánové si nasušte jako hnojivo pro kytky.

Reklama

Načítám